ΚεντρικήΥγεία

Έμφραγμα: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τις… κρυφές αιτίες που πρέπει να προσέξουμε

18/2/2024

Η γνώση και η αντιμετώπιση των σιωπηλών παραγόντων κινδύνου, που ανοίγουν το δρόμο σε καρδιαγγειακά προβλήματα, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αποφύγετε το έμφραγμα.

Ένα έμφραγμα συμβαίνει, όταν η ροή του αίματος στην καρδιά σας μειώνεται σοβαρά ή εμποδίζεται.

Ορισμένες φορές η απρόσκοπτη ροή του αίματος μπλοκάρεται από τη συσσώρευση πλακών ή λιπαρών ουσιών, όπως η χοληστερόλη, κυτταρικά απόβλητα και εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες σας.

Τα δυνητικά επικίνδυνα αυτά συστατικά μπορεί να διασπαστούν και να οδηγήσουν στο σχηματισμό θρόμβου αίματος που φράζει εντελώς τα αιμοφόρα αγγεία σας, μια κατάσταση που απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Αν και δεν είναι απολύτως σαφές γιατί αυτές οι πλάκες «σπάνε», οι ειδικοί έχουν εντοπίσει ορισμένους παράγοντες που προκαλούν το σχηματισμό πλάκας εξαρχής.

Ευτυχώς, ένας καρδιολόγος αποκάλυψε τις «κρυμμένες αιτίες» πίσω από αυτές τις λιπαρές ουσίες που ευθύνονται για τις καρδιακές προσβολές.

Ο Δρ Ernst von Schwarz, καρδιολόγος και συγγραφέας του The Secrets of Immortality, περιέγραψε τους παράγοντες κινδύνου που εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: αυτούς που μπορείτε να ελέγξετε και αυτούς που δεν μπορείτε.

Τα αίτια, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού και του διαβήτη, μπορεί να είναι αδύνατο να ελεγχθούν πλήρως. 

Ωστόσο, παράγοντες όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η υψηλή χοληστερόλη και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορούν να αλλάξουν.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ειδικό, για τους παράγοντες που κρύβονται πίσω από το έμφραγμα τους οποίους μπορείτε να τροποποιήσετε.

Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής, ο καρδιολόγος συνέστησε τον έλεγχο αυτών των παραγόντων. 

Είπε στο Express.co.uk: «Ελέγξτε την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης με 20 έως 30 λεπτά άσκησης την ημέρα πέντε ημέρες την εβδομάδα».

Αυτό όχι μόνο θα κρατήσει υπό έλεγχο αυτούς τους παράγοντες, αλλά θα μειώσει επίσης το χρόνο που περνάτε καθισμένοι που είναι ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

Η σωματική δραστηριότητα ωστόσο δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση πρόληψης, αν δεν συνοδεύεται από μια υγιεινή διατροφή. Ως εκ τούτου, ο καρδιολόγος συνέστησε την υιοθέτηση του μοντέλου της μεσογειακής διατροφής.

Ο ειδικός μας προτρέπει να ακολουθήσουμε τον μεσογειακό τρόπο ζωής, που συνάδει με ένα διατροφικό σχήμα πλούσιο σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και ελαιόλαδο.

Ένα άλλο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε το κάπνισμα, εξήγησε ο Δρ von Schwarz.  Αν δεν μπορείτε μόνοι σας, ένας ειδικός θα μπορούσε να σας βοηθήσει να εγκαταλείψετε την επιβλαβή συνήθεια.

Ο γιατρός πρόσθεσε: «Ξεκουράζεστε αρκετά – όχι μόνο εξασφαλίζοντας στο σώμα σας επαρκή και ποιοτικό ύπνο, αλλά και χρησιμοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο σας για να χαλαρώσετε, να διαλογιστείτε ή να προσευχηθείτε.

Έτσι, θα προσφέρετε στο εαυτό σας κάποιο βαθμό φροντίδας της ψυχής και του νου σας απαλλάσσοντας τον από το άγχος».

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 21/3

xristiana

Εύκολη συνταγή για γιουβαρλάκια

xristiana

Casual & Chic στην πόλη: 5 looks που πρέπει να δοκιμάσεις!

xristiana