ΚεντρικήΥγεία

Η συχνή διαταραχή που σας κάνει να φαίνεστε μεγαλύτεροι και απειλεί την μνήμη σας – Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

18/2/2024

Διαβάστε ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε σχετικά με μια συχνή διαταραχή που επηρεάζει, εκτός από τον ύπνο σας,  την εμφάνισή, αλλά και την υγεία σας.

Ο επαρκής ύπνος είναι προϋπόθεση για να παραμείνετε υγιείς, καθώς η έλλειψη επαρκούς ποσότητας και ποιότητας του μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους προβλήματα, από κόπωση και έλλειψη εστίασης, έως διαβήτη τύπου 2 και αύξηση βάρους.

Σύμφωνα με το NHSη αϋπνία επηρεάζει τακτικά περίπου ένα στους τρεις ανθρώπους και είναι μια διαταραχή του ύπνου ιδιαίτερα συχνή σε ηλικιωμένους. Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα. Τα παιδιά χρειάζονται από εννέα έως 13 ώρες. Τα νήπια και τα μωρά θα πρέπει να κοιμούνται 12 με 17 ώρες.

Οι αιτίες της στέρησης ύπνου και της αϋπνίας μπορεί να είναι από το άγχος  ή η κατάθλιψη, ο θόρυβος ή ένα δωμάτιο που είναι πολύ ζεστό ή κρύο. Πέρα από αυτά τον ύπνο σας μπορεί να διαταράξει ένα άβολο στρώμα, το αλκοόλ, η καφεΐνη ή η νικοτίνη, το jet lag ή ακόμη και η εργασία σε βάρδιες.

Ωστόσο, το Sleep Foundation αναφέρει ότι το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία και το φύλο ενός ατόμου μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην πρόκληση της αϋπνίας του. Παρακάτω μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέχετε:

Συμπτώματα αϋπνίας:

  1. Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε
  2. Ξυπνάτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας
  3. Μένετε ξάγρυπνοι τη νύχτα
  4. Ξυπνάτε νωρίς και δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε
  5. Αισθάνεστε ακόμα κουρασμένοι μετά το ξύπνημα
  6. Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρόλο που είστε κουρασμένοι
  7. Νιώθετε κουρασμένοι και ευερέθιστοι κατά τη διάρκεια της ημέρας
  8. Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας επειδή είστε κουρασμένοι

Σύμφωνα με το Sleep Foundation  η αϋπνία προκαλεί συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας που σχετίζονται με την απώλεια ύπνου. Όσοι πάσχουν από αϋπνία συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται κόπωση κατά τις ώρες της εγρήγορσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη προσοχή ή μνήμη. Η υπνηλία που σχετίζεται με την αϋπνία μπορεί να επηρεάσει την εργασία, το σχολείο ή την κοινωνική απόδοση και να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Γιατί η αϋπνία αποτελεί κίνδυνο για την υγεία;

Οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη ύπνου υψηλής ποιότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, αύξησης βάρους και παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων και προβλημάτων μνήμης και συγκέντρωσης. Μπορεί ακόμη και να σε κάνει να δείχνεις μεγαλύτερος. Μια μελέτη που έγινε από ερευνητές του UCLA ανακάλυψε ότι μόνο μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου μπορεί να κάνει τα κύτταρα των ηλικιωμένων να γερνούν πιο γρήγορα.

Ένας ανήσυχος ύπνος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τρίξιμο των δοντιών και υπνοβασία. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα, όπως υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ηπατικά προβλήματα. Η χρόνια αϋπνία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ορισμένων σοβαρών ασθενειών και προβλημάτων, όπως: καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, μειωμένη διάρκεια ζωής.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία:

Η θεραπεία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την αιτία. Αν οφείλεται σε άγχος ένας θεραπευτής μέσω γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τις σκέψεις και τις συμπεριφορές που σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε.

Θα μπορούσατε, επίσης, να απευθυνθείτε σε μια κλινική ύπνου εάν έχετε συμπτώματα κάποιας άλλης διαταραχής του ύπνου, όπως η υπνική άπνοια (π.χ. ροχαλητό). Οι γενικοί γιατροί πλέον σπάνια συνταγογραφούν υπνωτικά χάπια για τη θεραπεία της αϋπνίας. Τα υπνωτικά χάπια μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες και να εξαρτηθείτε από αυτά.

Η ομοιοπαθητική, η γιόγκα, η ύπνωση και η αρωματοθεραπεία μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν. Το Sleep Foundation έχει δημοσιεύσει μερικές συμβουλές για το πώς να αποτρέψετε τη διαταραχή του ύπνου:

  • Αποφύγετε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Αποφύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τον καπνό
  • Προσπαθήστε να μην τρώτε πολύ αργά
  • Περιορίστε τον χρόνο έκθεσης σε οθόνη πριν από τον ύπνο
  • Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής
  • Έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
  • Πηγή: https://www.onmed.gr
  • Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μάσκα: Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα – Ποιος τύπος πρέπει να προτιμάται και ποιος να αποφεύγεται

xristiana

”Η Μουσική του Πόντου – Από το χθες στο σήμερα”: Ημερίδα του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού

xristiana

Καιρός: Έως και 32 βαθμούς η θερμοκρασία – Αναλυτική πρόγνωση

xristiana