ΚεντρικήΥγεία

Βερίκοκα: Διατροφική αξία και 5 οφέλη για την υγεία – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

7/2/2024

Τα βερίκοκα είναι μικρά πυρηνόκαρπα φρούτα με με λεπτή φλούδα, τα οποία καταναλώνονται είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα.

Το μικρό μέγεθός τους τα καθιστά ιδανικά για σνακ, ενώ η αποξηραμένη εκδοχή είναι ιδανική για ένα τέλειο smoothie με φυτικές ίνες που θα σας κρατήσει χορτάτους όλη την ημέρα.

Εκτός από τις φυτικές ίνες, το βιταμινούχο και αντιοξειδωτικό τους προφίλ προάγει διάφορες πτυχές της υγείας. Ακολουθούν τα οφέλη των βερίκοκων, τα διατροφικά τους στοιχεία, οι κίνδυνοι και οι συμβουλές για να τα κάνετε τακτικό μέρος της διατροφής σας.

Βερίκοκο: Διατροφική αξία

Το διατροφικό προφίλ ενός φρέσκου βερίκοκου (35 γραμμάρια) είναι:

  • Θερμίδες: 17
  • Λίπη: 0,14
  • Νάτριο: 0,35
  • Υδατάνθρακες: 3,9
  • Φυτικές ίνες: 0,7
  • Πρωτεΐνη: 0,5
  • Βιταμίνη C: 3,5
  • Βιταμίνη Α: 33,6

Βερίκοκο: Οφέλη

  • Τα βερίκοκα περιέχουν φυτικές ίνες για υγιή πέψη
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνη C για το ανοσοποιητικό και την υγεία του δέρματος
  • Έχουν βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των ματιών
  • Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών που προάγουν την υγεία
  • Τα βερίκοκα σας βοηθούν να παραμείνετε ενυδατωμένοι

1. Τα βερίκοκα περιέχουν φυτικές ίνες για υγιή πέψη

Ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά των βερίκοκων είναι οι φυτικές ίνες. Κάθε φλιτζάνι φρέσκο βερίκοκο έχει 3,1 γραμμάρια που είναι σχεδόν το 11% της ημερήσιας αξίας. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κατανέμεται αρκετά ομοιόμορφα μεταξύ διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για το πεπτικό και τη γενική υγεία.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν να μαλακώσουν τα κόπρανα, ώστε να μπορούν να κινούνται πιο εύκολα μέσω του πεπτικού σωλήνα, ενώ οι αδιάλυτες ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα για να αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Ως μπόνους, οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και στην προώθηση του κορεσμού.

2. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C για το ανοσοποιητικό και την υγεία του δέρματος

Κάθε φλιτζάνι βερίκοκα έχει περίπου 15 γραμμάρια βιταμίνης C, δηλαδή το 17% της ημερήσιας αξίας. Η βιταμίνη C είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία για διάφορες πτυχές της υγείας, ιδιαίτερα για την υγεία του ανοσοποιητικού και του δέρματος. Προάγει την έμφυτη και προσαρμοστική ανοσία για να αποκρούσει τα επιβλαβή παθογόνα.

Επιπλέον, βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου, ένα σημαντικό συστατικό του συνδετικού ιστού. Δεδομένου ότι το δέρμα είναι επίσης μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τα οφέλη της βιταμίνης C για την υγεία του δέρματος βοηθούν και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

3. Έχουν βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των ματιών

Τα καρότα είναι καλά για την υγεία των ματιών, όπως και τα βερίκοκα. Το κοινό τους πορτοκαλί χρώμα είναι αποτέλεσμα παρόμοιων θρεπτικών συστατικών. Τα βερίκοκα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α -μια ομάδα λιποδιαλυτών ρετινολών- αναμφισβήτητα πιο γνωστών για το ρόλο τους στην προαγωγή της υγείας των ματιών.

Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η βιταμίνη Α είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ροδοψίνης, μιας πρωτεΐνης στα μάτια που τα βοηθά να ανταποκρίνονται στο φως. Η βιταμίνη Α παίζει επίσης ρόλο στη βέλτιστη λειτουργία άλλων τμημάτων του ματιού -του κερατοειδούς και των μεμβρανών του επιπεφυκότα.

Εκτός από τη βιταμίνη Α, η βιταμίνη C στα βερίκοκα βοηθά στην προστασία από τον καταρράκτη και επιβραδύνει την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και της απώλειας οπτικής οξύτητας. Επιπλέον, το αντιοξειδωτικό τους προφίλ βοηθά στην προστασία από χρόνιες οφθαλμικές παθήσεις.

4. Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών που προάγουν την υγεία

Τα βερίκοκα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης C, της βιταμίνης Α και της β καροτίνης. Είναι επίσης πλούσια σε φαινολικές ενώσεις, ένα άλλο είδος αντιοξειδωτικού που σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν οξειδωτικό στρες στο σώμα. Μπορούμε να εκτεθούμε σε ελεύθερες ρίζες από διάφορες πηγές, όπως ο καπνός του τσιγάρου, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το ηλιακό φως, ακόμη και η άσκηση.

Το οξειδωτικό στρες συνδέεται με ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις.

5. Τα βερίκοκα σας βοηθούν να παραμείνετε ενυδατωμένοι

Μπορούμε να ενυδατωθούμε με κάτι περισσότερο από νερό. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για ενυδάτωση, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Τα βερίκοκα αποτελούνται κατά περίπου 85% από νερό, επομένως όχι μόνο παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά προσφέρουν και ενυδάτωση.

Η ενυδάτωση βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, τη λίπανση των αρθρώσεων και την απομάκρυνση των αποβλήτων (μέσω ούρων, ιδρώτα και κινήσεων του εντέρου). Εξάλλου, το σώμα μας είναι περίπου 50-60% νερό. Σημειώστε όμως ότι αυτό ισχύει μόνο για τα φρέσκα βερίκοκα. Τα αποξηραμένα βερίκοκα δεν παρέχουν ενυδατικά οφέλη.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε βερίκοκα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για τα τρόφιμα, η κατανάλωση υπερβολικά μεγάλου αριθμού των πυρήνων (κουκούτσι) του φρούτου, μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Επίσης τα βερίκοκα έχουν υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα. Ενώ έρευνες δείχνουν ότι είναι ασφαλή για ανθρώπους με διαβήτη, καλό θα ήταν οι συγκεκριμένοι ασθενείς να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Βερίκοκα: Πώς να τα καταναλώσετε

Τα βερίκοκα μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για πειραματισμό στην κουζίνα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την κατανάλωσή τους:

  • Αφήστε τα φρέσκα βερίκοκα για να ωριμάσουν.
  • Μόλις ωριμάσουν, βάλτε τα φρέσκα βερίκοκα στο ψυγείο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους.
  • Κόψτε τα φρέσκα βερίκοκα και παγώστε τα πριν χαλάσουν, αν δεν τα χρησιμοποιήσετε άμεσα.
  • Χρησιμοποιήστε κατεψυγμένα βερίκοκα για να φτιάξετε δροσιστικά smoothies.
  • Απολαύστε φρέσκα βερίκοκα μόνα τους για ένα δροσιστικό σνακ.
  • Φτιάξτε φρέσκια μαρμελάδα, κουλουράκια ή μπάρες βρώμης χρησιμοποιώντας φρέσκα βερίκοκα.
  • Χρησιμοποιήστε αποξηραμένα βερίκοκα ως συνοδευτικό γιαουρτιού.
  • Πάρτε αποξηραμένα βερίκοκα μαζί σας σε ένα ταξίδι με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο για να λάβετε τις απαραίτητες φυτικές ίνες.
  • Συνδυάστε τα βερίκοκα με πηγές λίπους και πρωτεΐνης όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους ή τυρί για να αποτρέψετε τις γρήγορες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, ειδικά εάν έχετε διαβήτη.
  • Συμπεριλάβετε τα αποξηραμένα βερίκοκα σε ένα πλατώ αλλαντικών στην επόμενη συγκέντρωση σας.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καθαρισμός προσώπου: Τζελ, νερό, γαλάκτωμα ή λάδι; Δες ποιο είναι το προϊόν που ταιριάζει στον τύπο της επιδερμίδας σου

xristiana

Ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός την Κυριακή στην πλατεία ΟΣΕ στη Λάρισα

xristiana

Τι αλλάζει με την χοληστερόλη κάθε φορά που τρώτε βρώμη

xristiana