ΚεντρικήΟμορφιά

Οι τροφές που σε προστατεύουν από τον ήλιο

18/7/2023

Ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις για να προστατέψεις το δέρμα σου από τις ακτίνες του ήλιου. Έχεις αγοράσει ένα από τα καλύτερα αντηλιακά της αγοράς και το ανανεώνεις κάθε δύο ώρες, φοράς καπέλο πριν βγεις έξω και αποφεύγεις να κυκλοφορείς τις ώρες που ο ήλιος είναι στο αποκορύφωμά του.

Έχεις φροντίσει όμως να θωρακίσεις τον οργανισμό σου από μέσα; Η διατροφή σου είναι το ακριβώς επόμενο βήμα μετά το αντηλιακό, αν θέλεις να κρατήσεις το δέρμα σου προστατευμένο. Οι τροφές που επιλέγουμε να δώσουμε στον οργανισμό μας μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα μας, προστατεύοντας μας από τις ρυτίδες, τα ηλιακά εγκαύματα ή τον καρκίνο του δέρματος. Οι περισσότεροι από τους μηχανισμούς σχετίζονται με τα αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι αντιγηραντικές ενώσεις που βρίσκονται στα τρόφιμα και καταπολεμούν τις βλάβες του δέρματος.

Αναρωτιέσαι ήδη ποια είναι τα τρόφιμα αυτά, αλλά πριν πάμε σε αυτό, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε από τις τροφές μας προσφέρουν προστασία. Όταν όμως τα αντιοξειδωτικά αυτά τα λαμβάνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Μάλιστα σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, διαπίστωσε ότι η εμφάνιση μελανώματος ήταν πιο συχνή σε γυναίκες που λάμβαναν αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα.

Οπότε είναι σημαντικό να δούμε τα τρόφιμα ως ένα λιθαράκι στον τοίχο που χτίζουμε για την προστασία μας από τον ήλιο και όχι να επικεντρωθούμε στα αντιοξειδωτικά!

Ποια είναι τα τρόφιμα που προστατεύουν από τον ήλιο;

Για να μπει κάποια τροφή στη λίστα αυτή πρέπει να είναι πλούσια σε κάποια από τις βιταμίνες Β3, C και Ε ή σε καροτενοειδή, κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες χρωστικές ή να είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες.

Σολομός

Ο σολομός περιέχει τρία από τα στοιχεία που χρειάζεται ένα τρόφιμο, για αυτό και βρίσκεται πρώτος στη λίστα μας. Έχει βιταμίνες Β3, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ασταξανθίνη. Σύμφωνα με έρευνες, μια δίαιτα γεμάτη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ιχθυέλαιο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ηλιακού εγκαύματος και στην πρόληψη ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Η λιγότερο γνωστή ασταξανθίνη είναι ένα κετο-καροτενοειδές υπεύθυνο για τη χρωστική σε θαλάσσια ζώα όπως ο σολομός, ο αστακός και οι γαρίδες. Αν αναρωτιέσαι που βοηθάει, μια έρευνα έρχεται να σου το εξηγήσει. Στην έρευνα αποκαλύφθηκε πως η κατανάλωση τριών έως έξι γραμμαρίων ασταξανθίνης κάθε μέρα με τη μορφή συμπληρώματος για τέσσερις έως δεκαέξι εβδομάδες βοηθάει στην προστασία του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ακόμη βοηθάει στη βελτίωση της υφής του δέρματος, στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων και στη βελτίωση της ενυδάτωσης.

Φιστίκια πίνατς

Όπως και ο σολομός, έτσι και τα φιστίκια πίνατς είναι ιδανική πηγή βιταμίνης Β3. Ένα εκπληκτικό χαρακτηριστικό της βιταμίνης Β3 είναι πως αποτελεί τη μοναδική πηγή ταχείας δράσης προς την αντηλιακή προστασία. Όπως αναφέρει και μια έρευνα του 2020, πρέπει να καταναλώνεται περίπου 24 με 48 ώρες πριν να εκτεθούμε στον ήλιο. Η μελέτη μάς δείχνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης βιταμίνης Β3, η οποία είναι άμεσα διαθέσιμη στην καθημερινή διατροφή, θα προστατεύσει το δέρμα από ορισμένες από τις επιπτώσεις της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνοντας πιθανώς τη συχνότητα εμφάνισης μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πολύ καλή πηγή λυκοπενίου, μιας αντιοξειδωτικής χρωστικής ουσίας που μπορεί να παίξει ρόλο στην προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα. Σε μια μελέτη, ο σχηματισμός ηλιακών εγκαυμάτων ήταν σημαντικά χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν μικρή ποσότητα τοματοπολτού καθημερινά για 10 εβδομάδες. Εάν καταναλώνεις περίπου τρεις κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας κάθε μέρα για 10 εβδομάδες, στο τέλος αυτών των 10 εβδομάδων, μπορείς να δεις ότι το δέρμα σου δεν εκδηλώνει το ίδιο επίπεδο βλάβης από τον ήλιο.

Ο λόγος που προτιμάται ο πολτός αντί των φρέσκων ντομάτων, είναι διότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν οι ντομάτες υποβάλλονται σε επεξεργασία, ειδικά με ελαιόλαδο. Λυκοπένιο μπορούμε να βρούμε και στο ροζ γκρέιπφρουτ και το καρπούζι.

Καρότα

Η βήτα καροτίνη που βρίσκεται στο πορτοκαλί λαχανικό, έχει ιδιότητες καταπολέμησης της υπεριώδους ακτινοβολίας. Για να χαρείς όμως το όφελος αυτό, πρέπει να τα καταναλώνεις σε ένα διάστημα τουλάχιστον επτά εβδομάδων. Τα καρότα επίσης αποτελούν πηγή λουτεΐνης, η οποία είναι προστατευτική από την ηλιακή ακτινοβολία, και λυκοπενίου.

Γλυκοπατάτες και σπανάκι

Οι δύο αυτές τροφές είναι επίσης πλούσιες σε βήτα καροτίνη. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνεις να μειώσεις την ερυθρότητα στο δέρμα, από την έκθεση στον ήλιο. Ακόμα, το σπανάκι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες, μπορούν να προστατεύσουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Στο Ινστιτούτο Πειραματικής Δερματολογίας στη Γερμανία, πραγματοποιήθηκε μια έρευνα αποκλειστικά με γυναίκες. Οι γυναίκες αυτές, κατόρθωσαν ύστερα από 12 εβδομάδες κατανάλωσης ενός λίτρου πράσινου τσαγιού, να μειώσουν κατά 25% τα ηλιακά εγκαύματα. Ως μπόνους, επωφελήθηκαν από την καλύτερη ελαστικότητα της επιδερμίδας, τη δομή, την ενυδάτωση και την αυξημένη ροή αίματος στο δέρμα.

Πηγή: https://loveyourselfmagazine.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η Μεταμόρφωση γιορτάζει με Γλυκεριά και Πέγκυ Ζήνα – Χρήστο Νικολόπουλο

xristiana

Αναψυκτικά με ζάχαρη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο ανδρικής τριχόπτωσης

xristiana

Νικολάι Γκόγκολ: Ο πατέρας του ρωσικού ρεαλισμού

xristiana