ΚεντρικήΥγεία

Κατάθλιψη: Τα πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσoυμε

29/9/2023

Το να είσαι λυπημένη είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε δύσκολες στιγμές της ζωής. Αλλά συνήθως, η θλίψη φεύγει μετά από λίγο χρόνο. Η κατάθλιψη ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική.

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή διαταραχή διάθεσης. Τα συμπτώματά της μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σου να εργάζεσαι, να κοιμάσαι, να τρως και να απολαμβάνεις τη ζωή.

Αν και οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν τα αίτια της κατάθλιψης, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η κατάθλιψη προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών, βιολογικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων.

Δεν μπορείς απλώς να «ξεπεράσεις» την κατάθλιψη.

Οι καλοπροαίρετοι φίλοι ή μέλη της οικογένειας μπορεί να προσπαθήσουν να σου πουν ότι θα το «ξεπεράσεις» ή «απλώς να σκέφτεσαι θετικά» ή «μπορείς να είσαι πιο ευτυχισμένη αν προσπαθήσεις περισσότερο». Αλλά η κατάθλιψη δεν είναι σημάδι αδυναμίας ενός ατόμου ή ελάττωμα χαρακτήρα. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη χρειάζονται θεραπεία.

Οι γυναίκες έχουν 1,5- 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από μείζονα κατάθλιψη σε σχέση με τους άντρες. Τα ποσοστά μεταξύ των κοριτσιών και των αγοριών κάτω των 10, είναι στην πραγματικότητα αρκετά παρόμοια. Οι διαφορές εμφανίζονται ξανά μετά τη μέση ηλικία, καθιστώντας τις γυναίκες πολύ πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους. Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για αυτή τη σημαντική διαφορά στο ποσοστό:

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να αναζητήσουν θεραπεία για μια πάθηση ψυχικής υγείας.

Συμπτώματα όπως η λύπη και η αυτοκατηγορία, που εμφανίζονται περισσότερο στις γυναίκες, λειτουργούν ως πιο εμφανή σημάδια κατάθλιψης από τα συμπτώματα που εκδηλώνονται πιο συχνά στους άνδρες, όπως ο θυμός και η επιθετικότητα προς τους άλλους.

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης καταθλιπτικές αιτίες που είναι μοναδικές για τις γυναίκες. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Ορμονικές διακυμάνσεις
  • Εγκυμοσύνη και τοκετός
  • Εμμηνόρροια
  • Εμμηνόπαυση
  • Παρενέργειες που προκαλούνται από την αντισύλληψη ή τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Πώς εμφανίζεται συνήθως η κατάθλιψη στις γυναίκες

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα κατάθλιψης:

Εποχιακή κατάθλιψη
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις στη μείωση του ηλιακού φωτός κατά τους χειμερινούς μήνες.

Άτυπα συμπτώματα κατάθλιψης
Αντί για κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με μια συνολική εξάντληση, οι γυναίκες με κατάθλιψη είναι πιο επιρρεπείς στην υπερβολή. Ως αποτέλεσμα, αντί να κοιμούνται λιγότερο, να τρώνε λιγότερο και να χάσουν βάρος, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται υπερβολικά, να τρώνε περισσότερο και να παίρνουν βάρος.

Συναισθηματικά συμπτώματα

Αισθήματα ενοχής
Συνήθως επιφορτισμένες με τη φροντίδα των άλλων, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να βιώσουν ενοχές ως μέρος της κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανησυχίες ότι η έλλειψη ενέργειας ή η γενική απόσυρσή τους, τις κάνει να παραμελούν τα παιδιά ή τη σύζυγό τους.

Αισθήματα αναξιότητας
Σε συνδυασμό με την τάση να είναι αυστηρές με τον εαυτό τους, οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα αυτο-απέχθειας και κρίσης.

Απελπισία
Το να πιστεύουν ότι η τρέχουσα καταθλιπτική τους κατάσταση θα είναι η πραγματικότητά τους από εδώ και στο εξής, χωρίς δυνατότητα ανακούφισης.

Έντονες αλλαγές διάθεσης
Αυτές μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ έντονων εκρήξεων πάθους μέχρι και σε πλήρη πτώση της ενέργειας.

Συμπεριφορικά συμπτώματα
Κλάμα χωρίς συγκεκριμένη αιτία.
Απώλεια όρεξης.
Αίσθηση έλλειψης ευτυχίας.
Σωματικά συμπτώματα
Δραστική απώλεια βάρους χωρίς να υπάρχει ιατρικός λόγος ή πρόγραμμα διατροφής.
Σωματικοί πόνοι, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στην καρδιά ή ευαισθησία στο στήθος.
Αίσθημα αδυναμίας ή εξάντλησης χωρίς σαφή λόγο.
Προβλήματα στον ύπνο.

Πηγή: https://www.govastileto.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Συμβουλές”… στο κρεβάτι

xristiana

Συγκέντρωση Βιβλίων Στο Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη

xristiana

COVID-19: Τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 που εξαπλώνεται ραγδαία

xristiana