ΚεντρικήΥγεία

Αντίδι: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

21/2/2024

Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που προσφέρει πολλές σημαντικές ενώσεις και χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Δείτε που και πως μας ωφελεί.

Τί είναι το αντίδι

Το αντίδι είναι ένα μονοετές φυτό και είναι συγγενικό με το ραδίκι. Έχει τραγανά, λευκά ή πράσινα φύλλα με ελαφρώς πικρή γεύση. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες αντιδιού, με τις πιο γνωστές να είναι τα πλατύφυλλα και τα κατσαρά. 

Όπως και τα άλλα φυλλώδη λαχανικά, συγκαταλέγεται στα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε, επειδή είναι γεμάτο φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία σας.

Μία κούπα αντίδια (50 γραμμάρια) περιέχει:

  • Θερμίδες: 8.5
  • Λίπη: 0.1 g
  • Νάτριο: 11 mg
  • Υδατάνθρακες: 1.7 g
  • Φυτικές Ίνες: 1.6 g
  • Σάκχαρα: 0.1 g
  • Πρωτεΐνες: 0.6 g
  • Βιταμίνη K: 115.6 mcg
  • Κάλιο: 157 mg

Αντίδι: Οφέλη

  1. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.
  2. Προωθεί την υγεία της καρδιάς.
  3. Υποστηρίζει την όραση.
  4. Βοηθά στην απώλεια βάρους.
  5. Συμβάλλει σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

1. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Το αντίδι περιέχει ένα ισχυρό φλαβονοειδές που ονομάζεται καμφερόλη. Προκαταρκτικές, αλλά πολλά υποσχόμενες μελέτες έχουν δείξει, ότι η καμπφερόλη αναστέλλει ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού, του εγκεφάλου, του ήπατος, του εντέρου, του προστάτη, του πνεύμονα, του παγκρέατος και άλλων οργάνων.

Η συγκεκριμένη ουσία δρα προκαλώντας απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) σε όγκους και μειώνοντας τη φλεγμονή χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τα υγιή κύτταρα. Δεδομένου ότι ο καρκίνος είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την υγεία, η κατανάλωση αντιδιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη αυτής της ένωσης που καταπολεμά τον καρκίνο.

2. Προωθεί την υγεία της καρδιάς

Το αντίδι έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ – τρία πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την υγεία της καρδιάς. Το κάλιο είναι ένας γνωστός παράγοντας μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του υψηλού νατρίου στο αίμα με την διούρηση και βοηθά στην απελευθέρωση της πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία.

Συνιστάται οι ενήλικες γυναίκες να καταναλώνουν 2.600 mg καλίου την ημέρα και οι ενήλικες άνδρες 3.400 mg ημερησίως, ωστόσο, οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν αυτή την ποσότητα.

Οι φυτικές ίνες του αντιδιού βελτιώνουν το λιπιδικό προφίλ δεσμεύοντας τη χοληστερόλη στα έντερα, εμποδίζοντας την απορρόφησή της και στη συνέχεια απομακρύνοντας την μέσω της απέκκρισης. Το φυλλικό οξύ στο αντίδι προστατεύει τις αρτηρίες μεταβολίζοντας την ομοκυστεΐνη, μια ένωση που συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό, όταν φτάσει σε υψηλά επίπεδα στο αίμα.

Το αντίδι ( Cichorium endivia ) είναι ένα λαχανικό που είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες. Αυτό το φυλλώδες πράσινο αποτελεί επίσης πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν βιταμίνη Κ, κάλιο και φυλλικό οξύ.

3. Υποστηρίζει την όραση

Το αντίδι παρέχει άφθονη βιταμίνη Α και βήτα-καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α). Η βιταμίνη Α παίζει διάφορους ρόλους στην υγεία των ματιών, από την πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας έως την ενίσχυση της νυχτερινής όρασης.

Αν και η βιταμίνη Α συνδέεται συχνά με λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το αντίδι είναι επίσης εξαιρετικές πηγές. Χάρη στη βιταμίνη Α, το αντίδι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανάπτυξη των κυττάρων καθώς και στην υποστήριξη της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και άλλων οργάνων.

4. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Τίποτα δεν κάνει πιο δύσκολο να χάσετε βάρος από την επίμονη πείνα. Το αντίδι είναι χαμηλό σε θερμίδες αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες , ένας συνδυασμός που συμβάλει στην προώθηση του κορεσμού κάτι που αποτελεί το ζητούμενο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν επίσης την πέψη, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου και ενέργειας στο αίμα.

Η υψηλή περιεκτικότητα του  σε φυτικές ίνες και νερό σάς επιτρέπει να τρώτε μεγαλύτερο όγκο φαγητού χωρίς να προσλαμβάνετε υπερβολικές θερμίδες. Η εστίαση στην πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών μέσω του αντιδιού και άλλων φυτικών τροφών είναι μια απλή αλλαγή στη διατροφή σας που μπορεί να σας βοηθήσει την απώλεια βάρους.

5. Συμβάλλει σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη

Το αντίδι προσφέρει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητά του σε φυλλικό οξύ βοηθά στη μείωση του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών καρδιακών παθήσεων και του πρόωρου τοκετού.

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται επίσης επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Α, χολίνης, σιδήρου και ασβεστίου — όλα αυτά υπάρχουν στο αντίδι. Αν και το αντίδι δεν υποκαθιστά τις προγεννητικές βιταμίνες, αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για την εγκυμοσύνη.

Πώς να το καταναλώσετε

  • Μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό σε σαλάτες.
  • Μπορείτε να το σοτάρετε ή να το ψήσετε.
  • Μπορείτε να το προσθέσετε σε σούπες και σιγοβρασμένα φαγητά.
  • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για χυμό.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

  • Τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους πριν καταναλώσουν αντίδι, καθώς μπορεί να επηρεάσει την δράση των φαρμάκων.
  • Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να αποφεύγουν το αντίδι, καθώς είναι πλούσιο σε πουρίνες και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της νόσου.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα Νέα Έργα ΣΔΙΤ Με Έμφαση Στην Τοπική Ανάπτυξη Στο 4ο ΣΔΙΤ Forum

xristiana

Κοινωνικό Παντοπωλείο: Διανομή διατακτικών και πασχαλινών αγαθών σε πολίτες του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

xristiana

Το κυπαρισσί μανικιούρ είναι η τέλεια λύση αν βαρέθηκες το κλασσικό

xristiana