18/2/2024
Μην αμελείτε τις τακτικές σας εξετάσεις. Φροντίστε να κλείνετε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ραντεβού για γενικό τσεκάπ.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τα 50 πρέπει όλοι να κάνουμε τις ακόλουθες εξετάσεις τακτικά:
1. Έλεγχος αρτηριακής πίεσης
Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, προβλήματα με τα μάτια και προβλήματα στα νεφρά χωρίς καν να έχετε καταλάβει ότι η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να την ελέγχετε ακόμα κι αν δεν πιστεύετε ότι έχετε πρόβλημα. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι χαμηλότερη από 120/80 (μεγάλη/μικρή) είναι συνήθως μια χαρά. Εάν είναι υψηλότερη, ο γιατρός σας πιθανότατα θα θέλει να σας ελέγχει πιο συχνά.
2. Έλεγχος χοληστερόλης
Η καρδιοπάθεια είναι μία από τις κορυφαίες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου είναι η υψηλή χοληστερόλη. Αφού κλείσετε τα 20, θα πρέπει να αρχίσετε να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας τουλάχιστον μία φορά κάθε 4 έως 6 χρόνια. Μια απλή εξέταση αίματος δείχνει τα επίπεδα και τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.
Καθώς μεγαλώνετε, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο αυξάνεται. Εάν είστε στα 50 σας, είναι σημαντικό να ελέγχεστε πολύ πιο συχνά.
3. Μαστογραφία
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπιστεί έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού. Υπάρχει κάποια διάσταση επιστημονικών απόψεων σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να την κάνετε.
Οι ειδικοί γενικώς συνιστούν ότι όλες οι γυναίκες μεταξύ 50 και 74 ετών πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε 2 χρόνια. Εάν είστε άνω των 40 ετών, θα πρέπει να κάνετε μαστογραφία ετησίως. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να καθορίσετε το καλύτερο πρόγραμμα για εσάς, με βάση το οικογενειακό σας ιστορικό και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου.
4. Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου
Είναι ο 3ος συνχότερος καρκίνος στην Ελλάδα. Οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευσή του. Το πόσο συχνά υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο εξαρτάται από τις εξετάσεις που εσείς και ο γιατρός σας αποφασίζετε ότι πρέπει να κάνετε και ποια είναι τα αποτελέσματα. Κατά κανόνες πρέπει να γίνουν οι ακόλουθες εξετάσεις:
- Κολονοσκόπηση: Συνήθως μία φορά κάθε 10 χρόνια
- Τεστ αίματος στα κόπρανα: Οι περισσότεροι το κάνουν ετησίως
- Σιγμοειδοσκόπηση: Κάθε 5 χρόνια
- Αξονική κολονογραφία: Χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για την λήψη εικόνων του παχέος εντέρο. Στη συνέχεια, οι εικόνες συγκεντρώνονται από τον υπολογιστή για να βοηθήσουν τον γιατρό σας να δει εάν κάτι δεν πάει καλά
Η σιγμοειδοσκόπηση και η κολονοσκόπηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου. Κατά τη διάρκεια αυτών, ο γιατρός σας μπορεί να βρει και να αφαιρέσει προκαρκινικούς πολύποδες από το παχύ έντερο.
5. Τεστ Παπανικολάου
Αυτό το τεστ ελέγχει για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος αντιμετωπίζεται εύκολα όταν διαγνωστεί εγκαίρως. Αν και ο κίνδυνος μειώνεται με την ηλικία, η ανάγκη σας για τακτικό τεστ Παπ δεν σταματά με την εμμηνόπαυση.
Οι ειδικοί συνιστούν ότι οι γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών πρέπει να κάνουν τεστ ΠΑΠ κάθε 3 χρόνια. Θα μπορούσατε επίσης να επιλέξετε να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο κάθε 5 χρόνια μόλις κλείσετε τα 30 αντί να κάνετε τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ή έναν συνδυασμό των τεστ Παπανικολάου και HPV, εάν και τα δύο τεστ είναι αρνητικά την πρώτη φορά που τα κάνετε. Εάν έχετε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, μπορεί να χρειάζεστε πιο συχνά ένα τεστ Παπανικολάου. Αυτό θα το κρίνει ο γιατρός σας.
6. Τεστ οστικής πυκνότητας
Αυτό ελέγχει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση. Συνιστάται σε όλες τις γυναίκες στην ηλικία των 65 ετών. Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να το κάνετε νωρίτερα.
Αυτός ο έλεγχος μπορεί επίσης να βοηθήσει άνδρες ηλικίας 70 ετών και άνω.
7. Εξέταση για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής
Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να το κάνετε αν είστε άνδρας 65 έως 75 ετών που καπνίζετε (ή καπνίζατε) σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής σας. Είναι ένας υπέρηχος που αναζητά κάποιο σημείο διεύρυνσης σε αιμοφόρο αγγείο στην κοιλιά σας που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία και θάνατο εάν σπάσει. Εάν το αιμοφόρο αγγείο είναι διευρυμένο, μια χειρουργική επέμβαση μπορεί συχνά να το διορθώσει. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αυτού, μιλήστε με τον γιατρό σας.
8. Έλεγχος διαβήτη
Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως τύφλωση, νεφρική νόσο και ανάγκη ακρωτηριασμού των άκρων. Ρωτήστε τον γιατρό σας πόσο συχνά χρειάζεστε προληπτικούς ελέγχους για τον διαβήτη.
9. Εμβολιασμοί
Καθώς μεγαλώνετε, χρειάζεστε μερικά επιπλέον εμβόλια για να παραμείνετε υγιείς, όπως:
Αντιγριπικό εμβόλιο: Από ηλικία 6 μηνών και άνω όλοι θα πρέπει να κάνουν ετησίως το αντιγριπικό εμβόλιο.
Εμβόλιο πνευμονίας: Θα πρέπει να το κάνετε εάν είστε 65 ετών και άνω και εάν έχετε:
- Διαβήτη
- Ηπατική νόσο
- Άσθμα
- Οποιοδήποτε άλλο είδος πνευμονοπάθειας
- Προβλήματα με το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα: Αυτό συνιστάται εάν είστε 50 ετών και άνω.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com