ΚεντρικήΥγεία

Ελαιόλαδο: Τα οφέλη της κατανάλωσης μιας κουταλιάς καθημερινά

5/2/2024

Τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει, μπορούν να μειώσουν έως και κατά 16% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Η αντικατάσταση δε των μονοακόρεστων λιπαρών που προέρχονται από τρόφιμα ζωικής προέλευσης με μονοακόρεστα λιπαρά που συναντάμε σε φυτικά τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου έως και κατά 21%.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο έχει μια σειρά οφέλη για την υγεία, με πιο γνωστό την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Το ελαιόλαδο περιέχει λιπίδια που μαλακώνουν το εσωτερικό του εντέρου επιτρέποντας την απορρόφηση μεγαλύτερης ποσότητας νερού.

Η αυξημένη κατανάλωση ελαιόλαδου έχει συνδεθεί επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, η οποία αποτελεί την έβδομη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

«Ορισμένες αντιοξειδωτικές ενώσεις στο ελαιόλαδο μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, έχοντας ενδεχομένως άμεση επίδραση στον εγκέφαλο», δήλωσε η Δρ. Anne-Julie Tessier από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Πιστεύεται επίσης ότι επιδρά έμμεσα στον εγκέφαλο ωφελώντας την καρδιαγγειακή υγεία».

Το ελαιόλαδο, βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου από όλες τις αιτίες.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις, νευρολογικές παθήσεις και καρκίνο.

Πόσο ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά;

Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να καταναλώνετε ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο το πρωί. Αυτό επιτρέπει στο λάδι να καλύψει το στομάχι, βοηθώντας τη διαδικασία της πέψης, την αποβολή των τοξινών και τον έλεγχο των βακτηρίων του εντέρου.

Ποιο ελαιόλαδο είναι το καλύτερο;

Υπάρχουν πολλοί τύποι ελαιόλαδου, με γεύσεις και ιδιότητες που ποικίλλουν ανάλογα με το είδος των ελιών που χρησιμοποιούνται και τον αριθμό των πιέσεων που υφίστανται.

Ορισμένοι τύποι ελαιόλαδου θερμαίνονται για να εξαχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό από τον καρπό. Ωστόσο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρασκευάζεται χωρίς εξευγενισμό με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, η οποία διατηρεί ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά και τις βιοδραστικές του ενώσεις.

Οι ειδικοί συνιστούν να ρίχνετε μια κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πάνω στο φαγητό σας για να απορροφήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έτοιμη για παραλία: Οι must κινήσεις για αψεγάδιαστη εμφάνιση

xristiana

Πασχαλινό μπαζάρ από την «Αμαρυσία Εστία»

xristiana

Μεγάλη Συνάντηση Δημιουργών Σύγχρονου Ελληνικού Κοσμήματος

xristiana