ΚεντρικήΚοινωνικά

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 23/1

23/1/2024

Οι 8 ανατροπές στα εργασιακά – Τι αλλάζει σε απασχόληση και επιδόματα

Ψηφίστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2023

Σημαντικές αλλαγές στους όρους απασχόλησης και τις συνθήκες εργασίας, αλλά και στη διαδικασία καταβολής των επιδομάτων αναμένεται να επέλθουν τους επόμενους μήνες, καθώς το προηγούμενο διάστημα και η εφαρμογή τους τοποθετείται εντός του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για νόμους που ψηφίστηκαν το τελευταίο εξάμηνο του 2023.

Οι τριετίες

Η σημαντικότερη – ίσως – από τις νέες ρυθμίσεις αφορά το «ξεπάγωμα» των τριετιών και η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου. Το μέτρο αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στους μισθούς, καθώς αναμένεται – σε ορισμένες κατηγορίες μισθωτών – να προκύψουν αυξήσεις της τάξεως του 10%, πέραν της αύξησης που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό.

Η καταβολή των τριετιών σε όσους συμπληρώνουν την απαραίτητη προϋπηρεσία είναι υποχρεωτική όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Εργασίας και «οι εργοδότες που δεν θα τις εφαρμόσουν κινδυνεύουν να υποστούν τις ανάλογες κυρώσεις (πρόστιμα κλπ)».

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς  εντός του 2024 θα υπάρξουν αυξήσεις – λόγω τριετιών – σε 100.000 εργαζόμενους. Ο αριθμός αυτός, θα αυξηθεί σε 600.000 έως 700.000 εργαζόμενους εντός των επομένων ετών.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Σημαντική θεωρείται και η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία, η οποία θα καλύψει περίπου 100.000 επιχειρήσεις με 600.000 εργαζομένους, ενώ στο τέλος του 2024 αναμένεται η επέκτασή της στην εστίαση και τον τουρισμό.

Τον Φεβρουάριο αναμένεται η εφαρμογή όλων των θεσμοθετημένων πλέον «ευελιξιών» στην εγχώρια αγορά εργασίας. Ορισμένες από αυτές είναι:

Η παράλληλη απασχόληση

Η καθιέρωση της 13ωρης ημερήσιας εργασίας για παράλληλη απασχόληση σε πολλούς εργοδότες. Επίσης η καταγγελία σύμβασης εργασίας χωρίς αποζημίωση απόλυσης για δοκιμαστική περίοδο απασχόλησης έξι μηνών.

Τίθεται σε εφαρμογή και η διάταξη που παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας να μη δηλώνουν στο σύστημα «Εργάνη» τις αλλαγές, την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας, την οργάνωση του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους, όπως συνέβαινε έως τώρα.

Η εργασία την έκτη εβδομάδα

Δίδεται  δυνατότητα απασχόλησης και κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εργασίας με εναλλασσόμενες βάρδιες, με την επιπλέον εργασία προσαυξημένη κατά 40%.

Δίδεται το  δικαίωμα εργασίας την 6η ημέρα της εβδομάδας σε εξαιρετικές περιπτώσεις και επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Η κυριακάτικη απασχόληση και η διευθέτηση χρόνου

Επιτρέπεται η  απασχόληση εργαζομένων κατά την Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίας, σε συγκεκριμένους κλάδους και δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, βιομηχανία τροφίμων, εμφιάλωσης νερού και παραγωγής αναψυκτικών.

Επιτρέπεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου, με πρωτοβουλία της επιχείρησης.

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ

Έρχονται αλλαγές και στη διαδικασία καταβολής των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ. Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται η σταδιακή εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας για τα επιδόματα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης ή του επιδόματος σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές, ενώ για το υπόλοιπο ποσό παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης μετρητών. Το μέτρο αφορά το σύνολο των επιδομάτων, πλην κάποιων εξαιρέσεων, όπως τα αναπηρικά, το επίδομα στέγασης και έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις της ΔΥΠΑ.

Επίδομα μητρότητας

Τέλος, θα εφαρμοστεί και η επέκταση σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες της χορήγησης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, ώστε να λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ ύψους 780 ευρώ για 9 μήνες.

Πηγή: ot.gr

Πηγή: https://www.in.gr

Κάντε κλικ στους τίτλους για να διαβάσετε την είδηση που σας ενδιαφέρει.

  1. Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 23 Ιανουαρίου
  2. Κρήτη: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Ηράκλειο- Επιβάτης υπέστη έμφραγμα στον αέρα
  3. ΤΕΕ: Έως και αύριο οι αιτήσεις για επιδοτούμενη κατάρτιση ανέργων αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ
  4. ΓΕΕΘΑ: Από 29 Ιανουαρίου οι αιτήσεις σπουδαστών ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ
  5. Ρένα Δούρου: Καμία συγγνώμη για τα θύματα στο Μάτι δεν είναι αρκετή
  6. Ιερά Σύνοδος: «Όχι» σε γάμο ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Related posts

Δήμος Θεσσαλονίκης: 3o Αnopolis word music festival

xristiana

«Κυριακές στην Αθήνα» με δωρεάν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά και γονείς

xristiana

5+1 τρόποι να δείχνεις άμεσα πιο όμορφη ακόμα και χωρίς ίχνος μακιγιάζ

xristiana