ΚεντρικήΟμορφιά

Φτιάξτε σαμπουάν μαγειρικής σόδας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

13/1/2024

Υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά, αλλά οι λάτρεις της φυσικής ομορφιάς ορκίζονται σε ένα σαμπουάν μαγειρικής σόδας για τον βαθύ καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών σαςχωρίς τα επιφανειοδραστικά και θειικά άλατα των παραδοσιακών προϊόντων. Ας δούμε πώς υποτίθεται ότι λειτουργεί η θεραπεία, μαζί με τους ασφαλέστερους τρόπους χρήσης της.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν χρησιμοποιήσετε ένα σαμπουάν με μαγειρική σόδα

Όπως όλες οι θεραπείες στο σπίτι, το σαμπουάν με μαγειρική σόδα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Η μαγειρική σόδα έχει πολύ υψηλό pH – μεταξύ 8 και 9 – που την καθιστά αλκαλική. Ωστόσο, όπως και το υπόλοιπο δέρμα σας, το τριχωτό της κεφαλής σας είναι φυσικά όξινο για να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

Αυτό σημαίνει ότι τα αλκαλικά προϊόντα όπως η μαγειρική σόδα μπορούν να επηρεάσουν το pH του τριχωτού της κεφαλής σας. Η υψηλή αλκαλικότητα της μαγειρικής σόδας μπορεί να διαταράξει την επιδερμίδα της τρίχας, αφήνοντας τα μαλλιά στεγνά, φριζαρισμένα και επιρρεπή σε σπάσιμο, εξηγούν οι δερματολόγοι.

Λόγω της λειαντικής φύσης της, η μαγειρική σόδα όχι μόνο μπορεί να βλάψει την τρίχα και να συμβάλει στο σπάσιμό της ή να προκαλέσει ψαλίδα αλλά και το υψηλότερο pH μπορεί επίσης να βλάψει το τριχωτό της κεφαλής προκαλώντας ερυθρότητα, φλεγμονή και κνησμό.

Η μαγειρική σόδα ανοίγει επίσης τις φολίδες των μαλλιών, γεγονός που προκαλεί απορρόφηση νερού: κάποια απορρόφηση μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αποδυναμώσει τα μαλλιά.

Ουσιαστικά: Το σαμπουάν με μαγειρική σόδα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν το τριχωτό της κεφαλής σας χρειάζεται βαθύ καθαρισμό – και το ίδιο ισχύει για οποιοδήποτε σαμπουάν καθαρισμού.

Εάν έχετε πολύ ξηρά μαλλιά, σκεφτείτε να παραλείψετε. Αλλά αν θέλετε να το δοκιμάσετε, να ξέρετε ότι δεν προορίζεται να το χρησιμοποιείτε τακτικά.

Και θα πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ότι ορισμένοι τύποι δέρματος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη μαγειρική σόδα. Πάντα να κάνετε ένα έμπλαστρο στο εσωτερικό του βραχίονά σας πριν το απλώσετε στο τριχωτό της κεφαλής σας. Πρώτα η ασφάλεια!

Οδηγίες χρήσης σαμπουάν με μαγειρική σόδα

Σύμφωνα με τους λάτρεις του σαμπουάν με μαγειρική σόδα, η λειαντική του υφή μπορεί να κάνει απολέπιση και να καθαρίσει το τριχωτό της κεφαλής, σχεδόν σαν ένα scrub για το τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα για τη συγκεκριμένη χρήση, επομένως τα οφέλη είναι καθαρά θεωρητικά.

Ενδιαφέρεστε να το δοκιμάσετε; Δείτε πώς να φτιάξετε και να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δημοφιλή περιποίηση μαλλιών:

1. Μάθετε πότε χρειάζεστε ένα σαμπουάν μαγειρικής σόδας

Επειδή τα σαμπουάν καθαρισμού δεν είναι για καθημερινή χρήση, ας μιλήσουμε για το πότε πρέπει να τα χρησιμοποιείτε. Το κύριο σημάδι είναι όταν παρατηρείτε υπερβολική συσσώρευση του τριχωτού της κεφαλής, την οποία συνήθως αισθάνεστε και συχνά παράγει λευκές νιφάδες παρόμοιες με την πιτυρίδα. Αυτό συμβαίνει όταν τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, το σμήγμα και ο ιδρώτας ενώνονται.

Μπορεί επίσης να χρειαστείτε ένα καθαριστικό σαμπουάν εάν πονάνε τα μαλλιά σας: Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, όλο αυτό το τσούξιμο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής και, τελικά, επώδυνα μαλλιά. Ωχ!

2. Φτιάξτε το μείγμα σας με μαγειρική σόδα και νερό

Για να φτιάξετε σαμπουάν μαγειρικής σόδας, θα χρειαστείτε 1 μέρος μαγειρική σόδα και 3 μέρη δροσερό ή χλιαρό νερό. (Αποφύγετε το ζεστό ή καυτό νερό, που θα κάνει τη μαγειρική σόδα να συσσωρευτεί).

Εάν έχετε μαλλιά μέχρι τους ώμους, χρησιμοποιήστε 2 έως 3 κ.σ. μαγειρική σόδα και 6 έως 9 κ.σ. νερό. Εάν έχετε πιο κοντά ή πιο μακριά μαλλιά, προσαρμόστε ανάλογα τα συστατικά.

Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μικρό μπολ μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη πάστα. Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου. Ρίξτε το μείγμα σε ένα καθαρό και άδειο μπουκάλι (ένα παλιό μπουκάλι σαμπουάν σε μέγεθος ταξιδιού είναι ιδανικό για τη δουλειά).

3. Εφαρμόστε το σαμπουάν σε βρεγμένα μαλλιά

Ξεπλύνετε τα μαλλιά σας μέχρι να βραχούν και μετά κλείστε το νερό. Εφαρμόστε το σαμπουάν, ξεκινώντας από το τριχωτό της κεφαλής και τελειώνοντας στις άκρες. Θα αισθάνεστε το μείγμα «χοντροκομμένο», κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Επίσης δεν κάνει αφρό ή αφρό όπως το παραδοσιακό σαμπουάν γιατί δεν περιέχει σαπούνι.

Απλώστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής σας, αλλά μην τρίβετε πολύ σκληρά. Η τραχιά υφή της μαγειρικής σόδας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Αφήστε το να μείνει για 1 έως 3 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε το σαμπουάν με ζεστό νερό.

4. Ακολουθήστε με ένα μηλόξυδο ξέπλυμα

Εάν πρόκειται να δοκιμάσετε σαμπουάν με μαγειρική σόδα, φροντίστε να ολοκληρώσετε με ένα ξέβγαλμα με μηλόξυδο. Θυμηθείτε, η μαγειρική σόδα έχει πολύ υψηλό pH, το οποίο ανοίγει τις φολίδες της τρίχας.

υ με αυτό το φυσικό συστατικό

Το μηλόξυδο θα βοηθήσει να σφραγίσει την τρίχα για να δώσει λάμψη στα μαλλιά. Θα εξισορροπήσει επίσης το pH του τριχωτού της κεφαλής μετά τη χρήση μαγειρικής σόδας, βοηθώντας το να παραμείνει ενυδατωμένο και προστατευμένο.

Όπως και η μαγειρική σόδα, ωστόσο, το μηλόξυδο μπορεί να ερεθίσει ορισμένους τύπους δέρματος. Μην το παρακάνετε με το ξέβγαλμα και χρησιμοποιήστε το μόνο όταν χρειάζεστε καθαριστική θεραπεία.

5. Στεγνώστε και φτιάξτε τα μαλλιά σας κανονικά

Μετά το ξέβγαλμά σας, μπορείτε στεγνώστε και να χτενίστε τα μαλλιά σας ως συνήθως. Αλλά αν έχετε ξηρά μαλλιά, μπορεί να θέλετε να λάβετε επιπλέον μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο υπερβολικού στεγνώματος.

Σκεφτείτε να αφήσετε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν στον αέρα ή να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι σε δροσερό περιβάλλον. Επίσης, ενώ το ξέβγαλμα προορίζεται να κλειδώνει την υγρασία, σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να προσθέτουν ένα ενυδατικό λάδι στα άκρα τους. Οι δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν λάδι καρύδας, ελιάς και αργκάν.

6. Βρείτε τη συχνότητα που λειτουργεί για εσάς

Θα χρειαστεί χρόνος για να καταλάβετε πώς το σαμπουάν μαγειρικής σόδας ταιριάζει στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας – ή όχι. Εάν έχετε λιπαρά μαλλιά, μια εβδομαδιαία θεραπεία συν τακτικό λούσιμο μπορεί να είναι εντάξει.

Αλλά αν έχετε ξηρά μαλλιά, μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα ως αντικατάσταση για το κανονικό λούσιμο μία ή δύο φορές τον μήνα.

Ακόμη και τότε, η ιδανική συχνότητά σας μπορεί να ποικίλλει καθώς αλλάζουν οι εποχές. Το ίδιο ισχύει αν αλλάξετε προϊόντα μαλλιών ή αλλάξετε τη ρουτίνα της φροντίδας τους. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να δίνετε προσοχή στις ατομικές ανάγκες των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σας.

Το συμπέρασμα

Ενώ οι λάτρεις της μαγειρικής σόδας ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το σαμπουάν, δεν είναι μια θεραπεία που ταιριάζει σε όλους. Προσέξτε πώς το χρησιμοποιείτε και μην διστάσετε να προσαρμόσετε τα συστατικά ανάλογα με την αντίδραση του τριχωτού της κεφαλής σας. Εάν αισθανθείτε ξηρότητα ή ερεθισμό, δοκιμάστε να ανακατέψετε με περισσότερο νερό ή να το εφαρμόσετε με φειδώ.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

3+1 tips για να μακρύνουν πιο γρήγορα τα μαλλιά μας

xristiana

«Ελπίδα Σε Δύσκολους Καιρούς»: Μια Έκθεση Αφιερωμένη Στη Δωρεά Οργάνων Έρχεται Στο Μαρούσι

xristiana

Ακανόνιστος ύπνος: Οι επιπτώσεις στο έντερο

xristiana