ΚεντρικήΟμορφιά

Το κοινό-αλλά αποτελεσματικό-συστατικό που πρέπει να υπάρχει σε κάθε χειμερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας

19/1/2024

Όταν πρόκειται για ενυδατικά συστατικά για το δέρμα, υπάρχουν μερικά που πραγματικά ξεχωρίζουν ως πρωταγωνιστές. Ένα από αυτά τα συστατικά είναι η γλυκερίνη. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, μάλιστα, στην ενυδατική κρέμα ή το καθαριστικό σας να εμπεριέχεται η γλυκερίνη και να μην το γνωρίζετε ότι την χρησιμοποιείτε ήδη!

Είναι ένα από τα πιο συχνά συνιστώμενα συστατικά που βοηθούν στην ξηροδερμία και είναι ακριβώς αυτό που μπορεί να ωφελήσει το δέρμα του χειμώνα.

Τι είναι όμως η γλυκερίνη; Και γιατί είναι τόσο σπουδαία για την περιποίηση της επιδερμίδας; Η βρετανική Marie Claire έχει όλες τις απαντήσεις.

Τι είναι η γλυκερίνη

«Η γλυκερίνη είναι μια φυσική ένωση που απαντάται στο σώμα», λέει η Dr Sonia Khorana, γενική γιατρός με ειδικό ενδιαφέρον στη δερματολογία. Όταν χρησιμοποιείται στην περιποίηση του δέρματος, είναι ένα συστατικό που προέρχεται από φυτά. «Λειτουργεί ως υγραντικό, που σημαίνει ότι προσελκύει την υγρασία από τον αέρα στο δέρμα, από το ανώτερο στρώμα που είναι γνωστό ως κεράτινη στιβάδα μέχρι τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος που είναι γνωστά ως χόριο», εξηγεί ο Dr Ash Soni, πλαστικός χειρουργός και ιδρυτής της The Soni Clinic.

Μπορεί να έχετε δει, μάλιστα, τη λέξη γλυκερίνη στον κατάλογο των συστατικών των προϊόντων ομορφιάς που χρησιμοποιείτε. Οτιδήποτε παρασκευάζεται με 95% γλυκερίνη ή περισσότερο αναφέρεται ως γλυκερίνη. Μπορείτε να βρείτε γλυκερίνη σε ενυδατικές κρέμεςορούςκαθαριστικάμάσκες, προϊόντα πλύσης σώματος, αντηλιακά, βάλσαμα χειλιών και πολλά άλλα προϊόντα.

Γιατί η γλυκερίνη είναι τόσο καλή για το δέρμα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η γλυκερίνη χρησιμοποιείται συνήθως στην περιποίηση του δέρματος. «Η κύρια δουλειά της είναι να ενυδατώνει και να υποστηρίζει τη λειτουργία του δερματικού φραγμού, καθώς αποτρέπει την απώλεια νερού στο δέρμα», λέει ο Dr Soni. «Προστατεύει από τους στρεσογόνους παράγοντες που προκαλούν ερεθισμό λόγω της λειτουργίας του φραγμού της και βελτιώνει και ενισχύει το τμήμα της υγρασίας του φραγμού μας». Η βελτιωμένη λειτουργία του φραγμού ισούται με λιγότερους ερεθισμούς, ερυθρότητα και απολέπιση.

Η αποτροπή αυτής της απώλειας υγρασίας από το δέρμα «το κάνει να φαίνεται πιο μαλακό, πιο γερό και πιο δροσερό», εξηγεί η Dr Khorana. «Η γλυκερίνη έχει, επίσης, χαμηλό μοριακό βάρος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διεισδύσει καλύτερα στο δέρμα και απορροφάται πιο εύκολα από το υαλουρονικό οξύ», προσθέτει. 

Αν αυτό δεν ήταν αρκετό, η γλυκερίνη είναι ασφαλής για όλους τους τύπους δέρματος και δεν φράζει τους πόρους. «Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις, οπότε συνδυάζεται καλά με πολλά άλλα συστατικά» και αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε πολλές φορές στη ρουτίνα σας την ημέρα.

Πώς διαφέρει η γλυκερίνη από άλλα ενυδατικά συστατικά;

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα «συστατικό ενυδάτωσης σούπερ σταρ», η Dr Khoranaa λέει ότι δεν της δίνεται η ίδια προσοχή με άλλα ενυδατικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ. «Δεν είναι μοντέρνο ή νέο, αλλά χρησιμοποιείται σε καλλυντικά σκευάσματα για περισσότερα από 50 χρόνια», προσθέτει.

Αυτό θα μπορούσε ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι «η γλυκερίνη μοιράζεται κάποιες παρόμοιες ιδιότητες με το υαλουρονικό οξύ και το καθένα έχει το δικό του πλεονέκτημα για τη βελτίωση της υγείας και της ενυδάτωσης του δέρματος», λέει ο Dr Soni. Σημειώνοντας ότι η γλυκερίνη προστατεύει τον δερματικό φραγμό περισσότερο από ό,τι το υαλουρονικό οξύ και «θα έχει ως στόχο να αποκαταστήσει την ισορροπία του δέρματος πιο βέλτιστα, έχοντας έτσι ελαφρώς ενισχυμένο αποτέλεσμα».

Εκτός από ενυδατική δράση, η γλυκερίνη έχει επίσης «αντιμικροβιακές ιδιότητες, που την καθιστούν φυσικό συντηρητικό. Είναι φθηνή, προσιτή και αποτελεσματική, χωρίς σχεδόν καμία πιθανότητα ερεθισμού ή ευαισθησίας», συμπληρώνει ο Dr Soni.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Παστίτσιο λαχανικών με μπεσαμέλ γιαουρτιού

xristiana

Τρίχες… “κατσαρές“

xristiana

«Θεματικές διαδρομές» για ΑμεΑ στην Καλαμάτα – “Σπόρος” και “ΔιαφοροΖΩ” δημιουργούν “Σημεία Στήριξης”

xristiana