8/1/2024
Σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κρατήθηκε η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες, λόγω της… υπερπαραγωγής των ΑΠΕ. Ωστόσο, από σήμερα εισήλθε ξανά σε ανοδική τροχιά, εξαιτίας και της αύξησης της κατανάλωσης λόγω καιρικών συνθηκών, «φλερτάροντας» με το όριο των 100 ευρώ.
Ειδικότερα, για σήμερα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται στα 96,60 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 40,56 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 130,10 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 12,77% σε σχέση με χθες, Κυριακή, που η τιμή είχε διολισθήσει στα 85,66 ευρώ/MWh.
Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, οι ΑΠΕ διατηρούν την πρώτη θέση με 43,37%, το φυσικό αέριο ακολουθεί με 38,06% και έπονται οι εισαγωγές με 8,36%, τα υδροηλεκτρικά με 6,06% και ο λιγνίτης με 2,49%.
Αντίστοιχα, χθες η κυριαρχία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα ήταν απόλυτη, με ποσοστό 63,42%, με το φυσικό αέριο να βρίσκεται στο 18,85%, τις εισαγωγές στο 10,17%, τα υδροηλεκτρικά στο 5,68% και τον λιγνίτη στο 0,23%.
Το ίδιο περίπου σκηνικό υπήρξε και το Σάββατο, όπου η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώθηκε στα 87,96 ευρώ/MWh, καταγράφοντας πτώση κατά 10,44% σε σχέση με την Παρασκευή, που ήταν στα 98,21 ευρώ/MWh. Και το Σάββατο οι ΑΠΕ κυριάρχησαν στο ενεργειακό μίγμα με ποσοστό 57,28%, ενώ ακολουθούσε το φυσικό αέριο με 24,38%, οι εισαγωγές με 10,24%, τα υδροηλεκτρικά με 5,72% και ο λιγνίτης με σχεδόν μηδενική συμμετοχή της τάξης του 0,23%.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται το τελευταίο τριήμερο σε τροχιά ελαφράς ανόδου. Έτσι, στο σημείο αναφοράς του TTF, μετά το χαμηλό διετίας πέριξ των 32 ευρώ/MWh, την Παρασκευή τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο έκλεισαν στα 34,3 ευρώ/MWh, ενώ τα συμβόλαια για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έκλεισαν στο ίδιο επίπεδο των 34,3 ευρώ και 34,06 ευρώ/MWh.
Ο βασικός λόγος για αυτήν την αύξηση της τιμής είναι το κύμα ακραίου ψύχους που, μετά από μια μεγάλη περίοδο ήπιων καιρικών συνθηκών, επικρατεί σε μεγάλο μέρος κυρίως της Β. Ευρώπης, εκτοξεύοντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, ο παγετός σε περιοχές της Σουηδίας κοντά στον Αρκτικό Κύκλο αναμένεται να εξαπλωθεί στις σκανδιναβικές πρωτεύουσες, με το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να βρίσκονται αντιμέτωπες με θερμοκρασίες -20 βαθμών Κελσίου, και το Όσλο ακόμη χαμηλότερα, στους -28 βαθμούς.
Οι συνθήκες παγετού θα κατακλύσουν και άλλες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης αυτήν την εβδομάδα. Έτσι, το θερμόμετρο στο Βερολίνο αναμένεται να πέσει στους -8 βαθμούς Κελσίου και στο Παρίσι στους -4 βαθμούς. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει έκρηξη των τιμών του ρεύματος, ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες. Έτσι, την Παρασκευή στη Φινλανδία η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 290% στα 890,54 ευρώ/MWh, που αποτελεί ρεκόρ, ενώ το Σάββατο υποχώρησε στα 167,33 ευρώ/MWh.
Όπως ανέφερε μάλιστα το Bloomberg, πέραν του κρύου είναι και η πρόσφατη έξαρση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή που πυροδοτεί ανησυχίες για τις προμήθειες. Προς το παρόν, ο άφθονος εφοδιασμός από τη Νορβηγία, οι ισχυρές ροές LNG και τα αποθέματα που παραμένουν πολύ πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο, κράτησαν χαμηλά τις τιμές στην Ευρώπη. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από το πόσο θα διαρκέσει το κρύο.
Αρκετά πλοία LNG καθυστερούν τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βορειοδυτική Ευρώπη λόγω κακοκαιρίας, προσθέτοντας κάποια νευρικότητα στην αγορά. Ακόμη, οι έμποροι παρακολουθούν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς αναδύονται φόβοι διακοπής των προμηθειών λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com