ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΡΑΑΕΥ: «Κόκκινο» στη Δέλτα Τεχνική Ανανεώσιμες για αιολικό πάρκο στα Χανιά

5/1/2024

Την απόρριψη της αίτησης της εταιρείας Δέλτα Τεχνική Ανανεώσιμες Α.Ε., για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού που αφορούσε την κατασκευή αιολικού πάρκου με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης αποφάσισε η ΡΑΑΕΥ.

Ειδικότερα, η αίτηση, η οποία είχε υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή στις 9 Οκτωβρίου 2023, προέβλεπε την ανάπτυξη αιολικού σταθμού (με εγκατεστημένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας) εγκατεστημένης ισχύος 20,93 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 20,93 MW στη θέση Κουβαρα, της Δημοτικής Ενότητας Κισσάμου Χανίων.

Ο λόγος για τον οποίο απορρίφθηκε το έργο είναι το κορεσμένο δίκτυο της περιοχής. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΡΑΑΕΥ, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο «η Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι η σύνδεση του έργου δεν αφορά περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως κορεσμένο δίκτυο».

Περαιτέρω σημειώνεται ότι η αίτηση υποβάλλεται παραδεκτώς και καταχωρείται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο, εφόσον είναι πλήρης σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού Βεβαιώσεων και υπό προϋποθέσεις που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι «εφόσον πρόκειται για σταθμό που εγκαθίσταται σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως κορεσμένο δίκτυο, θα πρέπει να αναφέρεται το προτεινόμενο σημείο σύνδεσης, καθώς και ο τρόπος διασύνδεσης του σταθμού στο Σύστημα, εφόσον η σύνδεσή τους προβλέπεται να γίνει εκτός του κορεσμένου δικτύου, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο άρθρο 16, εκτός αν υφίσταται διαθέσιμο περιθώριο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ίδιο άρθρο».

Επιπλέον, στο σκεπτικό αναφέρεται πως «με την υπ’ αριθμ. 96/2007 Απόφαση της ΡΑΕ, καθορίστηκε ότι τα δίκτυα των Διασυνδεδεμένων και Μη νησιών, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Εύβοιας, είναι κορεσμένα για την τεχνολογία των αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών», αλλά και το γεγονός ότι «η περιοχή που χωροθετείται η Αίτηση αποτελεί «Περιοχή με κορεσμένο δίκτυο» κατά την έννοια που αποδίδεται στην περίπτωση (στ) του άρθρου 2 του Κανονισμού Βεβαιώσεων, όπως έχει διαπιστωθεί με την απόφαση υπ’ αριθμ. 96/2007, η οποία παραμένει σε ισχύ δυνάμει της παρ. 7 του άρθρου 16 του Κανονισμού Βεβαιώσεων σύμφωνα με την οποία «μέχρι την έκδοση νέων αποφάσεων της ΡΑΕ για τις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα εφαρμόζονται οι ισχύουσες αποφάσεις της ΡΑΕ σχετικές με τις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα».

Η Αρχή επικαλείται ότι σύμφωνα με το φάκελο της αίτησης η σύνδεση του σταθμού προτείνεται να γίνει εντός του κορεσμένου δικτύου των Διασυνδεδεμένων και Μη νησιών και συνεπώς κρίνει ότι «υποβλήθηκε απαραδέκτως σε περιοχή με κορεσμένο δίκτυο». Έτσι αποφάσισε την απόρριψή της. Ασφαλώς κατά της απόφασης χωρεί ενδικοφανής προσφυγή εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη δημοσίευση ή την κοινοποίησή της.

Με παρουσία από το 1980

Η Δέλτα Τεχνική Ανανεώσιμες αποτελεί τον θυγατρικό βραχίονα των ΑΠΕ του Ομίλου Δέλτα Τεχνική, ο οποίος έχει διαρκή παρουσία στην αγορά από το 1980 και κατατάσσεται μεταξύ των πλέον έμπειρων και αξιόπιστων στον τομέα των τεχνικών και κυρίως των ενεργειακών έργων, όπου αναλαμβάνει ως EPC την κατασκευή σταθμών ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, υποσταθμών, υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, έργα εξοικονόμησης ενέργειας κ.α.

Στα πιο πρόσφατα η Δέλτα Τεχνική, μεταξύ άλλων, κατασκεύασε ως κεντρικός εργολάβος (EPC-BOP) τα έργα πολιτικού μηχανικού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σε φωτοβολταϊκό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 13MW, στην περιοχή της Ηλείας, ενώ παρέδωσε και αιολικό σταθμό ισχύος 43ΜW στην περιοχή της Φλώρινας, όπου είχε αναλάβει την ολοκληρωμένη σχεδίαση, ανάπτυξη, αδειοδότηση και κατασκευή του.

Στο χαρτοφυλάκιο της Δέλτα Τεχνική Ανανεώσιμες περιλαμβάνονται αρκετά έργα σε λειτουργία, όπως 2 φωτοβολταϊκά πάρκα, στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, 3 φωτοβολταϊκά πάρκα, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, 1 φωτοβολταϊκό πάρκο, στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, 1 φωτοβολταϊκό πάρκο, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, 1 φωτοβολταϊκό πάρκο, στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου κ.α..

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Για βαθύ καθαρισμό και ενυδάτωση – Η σπιτική μάσκα με πορτοκάλι που θα σε σώσει

xristiana

Μέλι στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 30/4

xristiana