ΚεντρικήΠεριβάλλον

Πόσο μειώνει το προσδόκιμο ζωής η υπερθέρμανση

24/01/2024

Αρκεί 1 επιπλέον βαθμός για να αλλάξει η ζωή μας, αφού η υπερθέρμανση του πλανήτη θα την… ροκανίσει κατά περίπου 5 μήνες και 1 εβδομάδα. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας Shahjalal στο Μπαγκλαντές και το New School for Social Research στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία δημοσιεύτηκε στο PLOS Climate.

Σύμφωνα με τη μελέτη για κάθε αύξηση 1 βαθμού Κελσίου, το προσδόκιμο ζωής τη στιγμή που γεννιέται ένας άνθρωπος μειώνεται κατά 5 μήνες. Αν σε αυτή την προσέγγιση προστεθούν και τα προγνωστικά για τις βροχοπτώσεις, τότε το διάστημα αυξάνεται στους 6 μήνες.

Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αφορούν στην αύξηση μολυσματικών ασθενειών, τη μειωμένη δυνατότητα σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και την αύξηση του υποσιτισμού και των θανάτων που σχετίζονται άμεσα με την περιβαλλοντική κρίση εξαιτίας των φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα, δε, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμώνται σε 250.000 ετησίως κατά την περίοδο 2030-2050.

«Η ζωή και η υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων κινδυνεύει σήμερα από την κλιματική αλλαγή. Το προσδόκιμο ζωής αποτελεί την καλύτερη μέτρηση για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού ενός έθνους», αναφέρουν οι επιστήμονες που μελέτησαν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο προσδόκιμο ζωής χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη το κατά κεφαλήν εισόδημα 191 χωρών από το 1940 έως το 2020. Επιπλέον, δημιούργησαν δείκτη κλιματική αλλαγής που συνδυάζει τα δεδομένα θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων για να εξετάσουν τον άμεσο και έμμεσο τρόπο μέσω του οποίου επηρεάζεται η υγεία.

Η θερμοκρασία και η βροχόπτωση -δύο από τις πιο σημαντικές ενδείξεις για τη μέτρηση της κλιματικής αλλαγής- προκαλούν άμεσα πολλαπλά προβλήματα δημόσιας υγείας όπως φυσικές καταστροφές (πλημμύρες και κύματα καύσωνα) και έμμεσα αλλά εξίσου καταστροφικά (αναπνευστικά και ψυχικές ασθένειες), σημειώνουν οι συγγραφείς της έρευνας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν δε, ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να μειώσει δυσανάλογα το προσδόκιμο ζωής των γυναικών από εκείνο των ανδρών.

«Ο παγκόσμιος μέσος όρος ζωής αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 1960 και 2020 από 55 σε 72 έτη. Ταυτόχρονα, ο παγκόσμιος μέσος όρος ζωής των ανδρών αυξήθηκε σημαντικά από 48 σε 70 έτη και ο παγκόσμιος μέσος όρος ζωής των γυναικών αυξήθηκε σημαντικά από 52 σε 74 έτη», αναφέρουν οι επιστήμονες και εξηγούν ότι αυτό οφείλεται στην πρόσβαση σε άφθονα και πιο θρεπτικά τρόφιμα, καθαρό νερό, καλύτερη υγιεινή και προηγμένη ιατρική περίθαλψη μαζί με καινοτομίες στα αντιβιοτικά και τα εμβόλια.

Συγκεκριμένα για τις γυναίκες, αναφέρεται πως η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος έχει επιδράσει θετικά στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση των κοριτσιών. Εντούτοις, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει στατιστικά σημαντική αρνητική επίδραση στο προσδόκιμο ζωής τους.

Αναλυτικότερα, προβλέπουν ότι αν η ετήσια μέση θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1°βαθμό Κελσίου, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση των κοριτσιών θα μειωθεί κατά -0,91 έτη ή κατά περίπου 10 μήνες, παρότι οι υπόλοιποι παράγοντες θα παραμείνουν ίδιοι.

Επιπλέον, εάν ο ετήσιος δείκτης κλιματικής αλλαγής αυξηθεί κατά 10 μονάδες, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση των αγοριών θα μειωθεί κατά 0,40 χρόνια ή κατά 5 μήνες. Αντίθετα, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση των κοριτσιών θα μειωθεί κατά 0,60 χρόνια ή κατά 7 μήνες.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως η σχέση του δείκτη κλιματικής αλλαγής και του προσδόκιμου ζωής αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής κρίσης, καλώντας τις χώρες να αναλάβουν άμεση δράση για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας και την προστασία της υγείας του πληθυσμού.

Επισημαίνουν, λοιπόν, πως για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων, είναι σημαντικό να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στα μέτρα που ήδη λαμβάνονται.

Η αναγνώριση, εξηγούν, της σχέσης του κλίματος με την υγεία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη αποτελεσματικής στρατηγικής για την προστασία του ανθρώπου σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Σε αντίθεση περίπτωση, οι απειλές της κλιματικής αλλαγής μπορεί να ενισχυθούν με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δράσεις Για Την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία

xristiana

Swirl nails είναι το μανικιούρ που έρχεται από τα 70’s – 10 ιδέες

xristiana

Όμιλος Τσάκου: Ηχηρό «παρών» και στις ΑΠΕ με ευρωπαϊκή «ψήφο εμπιστοσύνης»

xristiana