News ΑΜΕΑΚεντρική

Ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Β. Κούτσιανος στη Βουλή για την επιστολική ψήφο

17/1/2024

Στη συνεδρίαση της επιτροπής στη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών», μίλησε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Βασίλης Κούτσιανος, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά όλες οι προτάσεις στο υπόμνημα

Στην ακρόαση των φορέων στη Βουλή ο κ. Κούτσιανος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου συνιστά πρόοδο διότι δίνει τη δυνατότητα τόσο στους Έλληνες και Ελληνίδες με ή χωρίς αναπηρία ή χρόνια πάθηση που διαβιούν εκτός Ελλάδος όσο και στους Έλληνες και Ελληνίδες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εντός της ελληνικής επικράτειας, που λόγω διαφόρων εμποδίων (π.χ. έλλειψη προσβασιμότητας στις κτιριακές εγκαταστάσεις, στις μεταφορές κ.λπ.) καθίσταται αδύνατον να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Ωστόσο ο κ. Κούτσιανος επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία:

  • Δεν πρέπει να λειτουργήσει ως τροχοπέδη ως προς τον κύριο στόχο που πρέπει να είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων των εκλογικών τμημάτων και των καταστημάτων ψηφοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να ασκήσουν επί ίσοις όροις, όπως κάθε άλλος πολίτης, το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή.
  • Πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στους εκλογείς με ολική ή μερική απώλεια όρασης να επιλέξουν εάν επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε με επιστολική ψήφο είτε διά ζώσης στα εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας, χρησιμοποιώντας ψηφοδέλτιο σε μορφή braille, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. στην Ισπανία).
  • Πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις να επιλέξουν εάν επιθυμούν να εισέλθουν στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας μόνο με τον συνοδό τους, προκειμένου αυτός/αυτή να τους παράσχει την υποστήριξη που επιθυμούν.
  • Πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις που διαβιούν σε δομές κλειστής περίθαλψης, δημόσιες ή ιδιωτικές, και δεν τελούν σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μυστικότητα και το αδιάβλητο αυτής.
  • Πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ακόμη και εάν τελούν σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γαλλία, Ισπανία).

Πηγή: https://www.esamea.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καιρός: Ηλιοφάνεια και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

xristiana

Από 17 τύπους καρκίνου κινδυνεύουν οι υπέρβαροι στην εφηβεία (λίστα)

xristiana

Θεσσαλονίκη: “Μαμά Σ’ Αγαπώ Και Σε Προσέχω” – Με Εκπλήξεις Ο Εορτασμός Της Γιορτής Της Μητέρας Στο Δημαρχείο

xristiana