News ΑΜΕΑΚεντρική

Η Μαρ Γκαλθεράν γράφει ιστορία ως η πρώτη βουλευτής με σύνδρομο Down

9/1/2024

«Είναι άνευ προηγουμένου», είπε η 45χρονη στον Guardian. «Η κοινωνία έχει αρχίσει να βλέπει ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν πολλά να συνεισφέρουν. Αλλά είναι πολύ μακρύς ο δρόμος».

Το κατόρθωμά της έχει ιστορία δεκαετιών. Όταν η Γκαλθεράν ήταν 18 ετών, εντάχθηκε στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) αφού προσελκύθηκε από αυτό που περιέγραψε ως εναγκαλισμό της παράδοσης.

Σιγά-σιγά ανέβηκε στον κομματικό μηχανισμό. Η δέσμευσή της απέδωσε τον περασμένο Μάιο, όταν προστέθηκε ως το 20ο όνομα στη λίστα των υποψηφίων που έθεσε το PP στις περιφερειακές εκλογές της Βαλένθια.

Η είδηση ​​ότι η Γκαλθεράν είχε λάβει θέση στο περιφερειακό κοινοβούλιο ήρθε αμέσως μετά. «Καλώς ήρθες Μαρ», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ηγέτης του PP της περιοχής, Κάρλος Μαζόν. «Εξαιρετικά νέα για την πολιτική, ξεπερνώντας τα εμπόδια».

«Κάποιοι δεν υποδέχθηκαν καλά το γεγονός ότι είμαι πλέον βουλεύτρια αλλά οκ, στα social media υπάρχουν όλες οι αντιδράσεις. Θέλω απλώς να προσφέρω στους πολίτες της Βαλένθια και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω», ανέφερε η ίδια.

Η είδηση ότι η Galcerán είχε λάβει μια έδρα στο περιφερειακό κοινοβούλιο ήρθε αμέσως μετά. «Καλώς ήρθες Mar», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής του PP της περιοχής, Carlos Mazón. «Σπουδαία νέα για την πολιτική, ξεπερνώντας τα εμπόδια.»Το επίτευγμα αυτό έβαλε την Galcerán στους ανθρώπους με σύνδρομο Down που παρά τα πολλά εμπόδια και τις αναποδιές έχουν καταφέρει να εισέλθουν στον κόσμο της πολιτικής.Το 2020, η Éléonore Laloux έγινε το πρώτο άτομο με τη γενετική διαταραχή στη Γαλλία που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα, ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου της βόρειας πόλης Arras, ενώ ο Ιρλανδός Fintan Bray έγραψε ιστορία μετά την εκλογή του σε πολιτική θέση στη χώρα το 2022

.Στην Ισπανία, τον δρόμο της Galcerán στην πολιτική άνοιξε η Ángela Bachiller, η οποία κατάφερε το 2013 να γίνει η πρώτη δημοτική σύμβουλος της Ισπανίας με σύνδρομο Down στη βόρεια πόλη Valladolid. Ωστόσο, η Galcerán μπορεί να είναι η πρώτη στην Ευρώπη που θα ενταχθεί σε περιφερειακό ή εθνικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με την ισπανική ομοσπονδία του συνδρόμου Down.

«Δεν έχουμε ακούσει για κανέναν άλλον», δήλωσε ο Agustín Matía Amor της Down España. «Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και ένα παράδειγμα πραγματικής ένταξης» Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει ότι το επίτευγμα ήταν επίσης μια αντανάκλαση των δεκαετιών που η Galcerán είχε περάσει δουλεύοντας για να προωθήσει τη θέση των ατόμων με σύνδρομο Down στην Ισπανία.

Πηγή: https://www.theopinion.gr

Related posts

Μακροζωία: Οκτώ συνήθειες που προσθέτουν δυο δεκαετίες στη ζωή μας

xristiana

Εξοικονόμηση Ενέργειας: Από τον Αύγουστο πρόγραμμα συσκότισης μνημείων και μείωσης στο δημόσιο φωτισμό

xristiana

”Τι Μπορώ Να Γίνω Όταν Μεγαλώσω”- Κύκλος Βιωματικών Εργαστηρίων Επαγγελματικού Προσανατολισμού Από Το Δήμο Χανίων Σε Μαθητές

xristiana