ΚεντρικήΠεριβάλλον

Γερμανία: Μένει από… «καύσιμα» το φιλόδοξο Gas-to- Hydrogen Plan

12/1/2024

Η Γερμανία σχεδιάζει να συνεισφέρει 7,55 δισ. ευρώ, μόνο ένα κλάσμα των 60 δισ ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο που μπορούν αργότερα να μετατραπούν σε υδρογόνου. Κάτι που αναμένεται να απογοητεύσει τους εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας και του κλίματος που μελετούν πώς η χώρα θα καλύψει το κενό ισχύος της στο μέλλον.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Bloomberg, θα συζητηθεί από την επιτροπή προϋπολογισμού του κοινοβουλίου στις 18 Ιανουαρίου και αναμένεται να ψηφιστεί αργότερα αυτόν τον μήνα. Όπως αναφέρεται εκεί, η χρηματοδότηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου θα ξεκινήσει μόλις το 2028, δύο χρόνια αργότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Το υπουργείο Οικονομίας είχε νωρίτερα καθορίσει μια εκτίμηση 60 δισ ευρώ για την κατασκευή αυτών των εφεδρικών σταθμών που απαιτούνται για να διατηρηθούν τα φώτα αναμμένα καθώς η χώρα απενεργοποίησε τους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της πέρυσι και εγκαταλείπει τον άνθρακα. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί ήταν προκαταρκτικοί και η κυβέρνηση περίμενε ότι η αγορά θα χρηματοδοτούσε μέρος του κόστους.

Ο υπολογισμός του υπουργείου Οικονομίας έχει πλέον «σημαντικά χαμηλότερο κόστος», δήλωσε εκπρόσωπος του, που υποθέτει επίσης ότι το υδρογόνο θα γίνει φθηνότερο με την πάροδο του χρόνου. Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο δυναμικό σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας θα χρειαστεί επίσης εκσυγχρονισμό τα επόμενα 15 χρόνια.

Υστέρηση στους πράσινους στόχους

Το σχέδιο υδρογόνου της Γερμανίας αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν εξ ολοκλήρου βασισμένη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χαμηλών εκπομπών καύσιμα ήδη από το 2035. Στη χώρα καταγράφηκε έχει μια απότομη πτώση στις εκπομπές της για την υπερθέρμανση του κλίματος το 2023, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη κατανάλωση από τις βιομηχανίες έντασης ισχύος. Έτσι, όπως λένε οι ειδικοί, η Γερμανία εξακολουθεί να υστερεί στους ευρύτερους πράσινους στόχους της.

Η απεξάρτηση από τον άνθρακα εξαρτάται επίσης από τους προγραμματισμένους διαγωνισμούς που θα γίνουν φέτος για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου έτοιμους για υδρογόνο. Η RWE AG — η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει 3 GW από αυτές τις μονάδες μέχρι το 2030 — δήλωσε πρόσφατα ότι η απεξάρτηση από τον άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα κινδύνευε εάν οι διαγωνισμοί δεν πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Νοεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε πως η χορήγηση 60 δισ ευρώ από αχρησιμοποίητη βοήθεια για την πανδημία, σε ειδικά ταμεία για την προστασία του κλίματος, εκτός του τακτικού προϋπολογισμού, ήταν αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το 2023, με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητεί τρόπο για να καλύψει «τρύπα» 17 δισ. ευρώ.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Βριλήσσια: Χειροτεχνική Έκθεση Από Το Σύλλογο «Δια Χειρός Φίλοι» Για Την Στήριξη Του Κοινωνικού Παντοπωλείου

xristiana

Σήμα για νέα αγγεία σε διαβητικούς δίνει η άσκηση

xristiana

Το 7ο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού στην Επισκοπή

xristiana