ΚεντρικήΠεριβάλλον

Βαρέθηκες τη δουλειά στο γραφείο; Γίνε επαγγελματίας whale watcher, μπορείς

31/1/2024

Το σκάφος είναι αγκυροβολημένο. Όλοι εφοδιασμένοι με κιάλια, παρατηρούν οποιοδήποτε κυματισμό προδίδει κίνηση. Μέσα σε πολύ λίγο ακούν τη χαρακτηριστική ανάσα της.

Το βλέμμα στραμμένο στον ορίζοντα. Ξαφνικά τη βλέπουν. Επιβλητική, σκίζει την επιφάνεια της θάλασσας και αναδύεται αποκαλύπτοντας όλο το μεγαλείο της φύσης.

Όσοι έχουν την τύχη να έχουν παρατηρήσει μία φάλαινα από κοντά περιγράφουν ως «μυσταγωγική» την εμπειρία αφού οι θεατές βρίσκονται σε έκσταση στη θέα του εντυπωσιακού κήτους.

Στην καρδιά της Ρώμης βρίσκεται ένα αναγεννησιακό κτίριο όπου μπορεί ο καθένας να γίνει επαγγελματίας whale watcher, δηλαδή παρατηρητής φαλαινών.

Στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας για την Αειφορία (EIIS) ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει από ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων σχετικών με την οικολογική μετάβαση, αλλά το πρόγραμμα για το «επάγγελμα του παρατηρητή φαλαινών», όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στοχεύει να καλύψει το κενό που παρατηρείται στους περιβαλλοντικούς ξεναγούς.

Στο πλαίσιο της Accobams (Συμφωνία για τη διατήρηση των κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Συγκείμενης Ζώνης του Ατλαντικού), της περιφερειακής διεθνούς συνθήκης που δεσμεύει τα κράτη μέλη της για τη διατήρηση των κητωδών στα εδάφη τους, προβλέπεται η έκδοση πιστοποιητικού για την παρακολούθηση φαλαινών. Για την απόκτησή του απαιτείται μόλις τριήμερη εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στη συμπεριφορά που πρέπει να υιοθετούν τα σκάφη παρακολούθησης φαλαινών, χωρίς ωστόσο να ακολουθείται από εξειδικευμένη επαγγελματική αναγνώριση.

Αυτό το κενό επιχειρεί να καλύψει το EIIS με το πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης «επάγγελμα whale watcher», το οποίο δημιουργήθηκε για να διευρύνει τις γνώσεις σχετικά με τους γίγαντες της Μεσογείου και να εκπαιδεύσει επαγγελματίες για την προστασία της προστασίας της μεγαπανίδας μέσω του βιώσιμου τουρισμού.

«Το μάθημα επιδιώκει να καλύψει τα κενά», αναφέρει στην εφημερίδα η Λάουρα Πιντόρε, επικεφαλής του τμήματος βιοποικιλότητας του ινστιτούτου και εξηγεί ότι υπάρχουν χώρες όπως οι Αζόρες, όπου όλα κινούνται γύρω από την παρακολούθηση φαλαινών, επομένως η εκπαίδευση δίνει προοπτικές τόσο για την οικονομία ολόκληρων περιοχών όσο και για ανθρώπους που επιθυμούν να μετατρέψουν την παρατήρηση φαλαινών σε επάγγελμα.

«Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των κητωδών με σκάφη παρακολούθησης είναι συχνές αν δεν τηρείται αυστηρά ο κώδικας συμπεριφοράς. Η παρατήρηση φαλαινών, αν γίνεται σωστά, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κλειδί για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, υπό την προϋπόθεση ότι οι οδηγοί έχουν άρτια εκπαίδευση, η οποία πρέπει να χρησιμεύει και για τη συγκέντρωση δεδομένων», προσθέτει η Πιντόρε.

Τα μαθήματα μπορεί να τα παρακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος είτε διαδικτυακά, είτε στην έδρα του Ινστιτούτου, διαρκούν 6 μήνες, με κόστος 2.500 ευρώ και ξεκινούν τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα, όποιος παρακολουθήσει τα μαθήματα θα μάθει να ξεχωρίζει τα κυριότερα είδη κητωδών, καρχαριών και χελωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα, θα αποκτήσει γνώσεις για τις ανθρωπογενείς απειλές, τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις που υπονομεύουν την επιβίωση της θαλάσσιας μεγαπανίδας, θα μάθει το ρόλο που διαδραματίζουν τα θαλάσσια είδη στο θαλάσσιο οικοσύστημα, τις διαφορές στην τεχνική παρακολούθησης και τη σημασία της συλλογής επιστημονικών δεδομένων για τη διατήρησή τους, τις λύσεις και τα μέτρα σχετικά με τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις και θα ανακαλύψει επαγγελματικές διεξόδους για όσους ασχολούνται με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Με την ολοκλήρωση των ενοτήτων ο μαθητής έχει την ευκαιρία να ζήσει την εμπειρία «On-Sea», ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο σε μία από τις ερευνητικές κρουαζιέρες σε συνεργασία με το WWF και το πρότζεκτ «Le Vele del Panda».

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για φοιτητές και επαγγελματίες που έχουν πάθος με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, όπως περιβαλλοντικοί οδηγοί που θέλουν να αναπτύξουν δεξιότητες στον τομέα αυτό, λάτρεις της φύσης που θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και επαγγελματίες που θέλουν να εργαστούν σε ΜΚΟ για την προστασία της βιοποικιλότητας των θαλασσών.

«Η παρατήρηση φαλαινών είναι μια θαυμάσια δραστηριότητα», επισημαίνει η Πιντόρε, αλλά όπως τονίζει «συχνά γίνεται με επιφανειακό, αν όχι επιβλαβή, τρόπο. Για να είσαι καλός ξεναγός χρειάζεσαι περισσότερες δεξιότητες, δεν αρκεί να μπορείς να αναγνωρίζεις ένα κητώδες και να εξηγείς τα πάντα για τη συμπεριφορά του. Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμά μας δεν περιλαμβάνει μόνο μαθήματα για τη βιολογία των ζώων ή τον κώδικα δεοντολογίας του σκάφους, αλλά και ευρύτερα μαθήματα για τον οικοτουρισμό και τη διαχείριση ομάδων, γιατί για να κάνεις την παρατήρηση φαλαινών μια ευχάριστη εμπειρία πρέπει να γνωρίζεις τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με τόσους πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους σε ένα σκάφος».

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

20η Επιστημονική Μετεκπαιδευτική Παιδιατρική Ημερίδα

xristiana

Μαρούσι: Δράση Δεντροφύτευσης Για Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

xristiana

Κινητό: Το παίρνετε μαζί σας στην τουαλέτα; Από τι κινδυνεύετε και πώς θα προστατευθείτε

xristiana