ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΥΠΕΝ: Άδεια εγκατάστασης στο αιολικό πάρκο της «Αιολική Παναχαϊκού ΙΙΙ» ισχύος 41,3 MW

29/01/2024

Σε χορήγηση της άδειας εγκατάστασης για αιολικό πάρκο της εταιρείας «Αιολική Παναχαϊκού ΙΙΙ» στην περιοχή της Αχαΐας προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, με απόφαση πριν λίγες μέρες, προχώρησε στη χορήγηση προς την εταιρεία «Αιολική Παναχαικού ΙΙΙ Μ.Α.Ε.», άδειας εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 41,3 MW και μέγιστης παραγόμενης ισχύος 39 MW, στη θέση «Πλακουτσόβουνο – Μαλούρα – Κοκκινόβραχος» των Δήμων Αιγιαλείας και Ερυμάνθου της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.Η εν λόγω εταιρεία, η οποία συστάθηκε τον Μάρτιο του 2020, έχει Πρόεδρο του Δ.Σ. τον κ. Κωνσταντίνο Φιλιππίδη και Αντιπρόεδρο-Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Παναγιώτη Λαδακάκο.

Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο σύμπλεγμα δύο αιολικών πάρκων συνολικήςισχύος 48,5 MW στα βουνά του Παναχαϊκού εξαγοράστηκε τον Ιούλιο του 2021 από τηνCubicoSustainableInvestments. Ειδικότερα η Cubico απέκτησετην εταιρεία Αιολική Παναχαϊκού Α.Ε. από την Enora (όμιλος Enteka) στην οποία ανήκαν.Τι περιλαμβάνει το projectΣύμφωνα με την απόφαση, ο αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελείται από:

Επτά ανεμογεννήτριες τύπου Nordex Ν-155, ονομαστικής ισχύος 5,9 MW έκαστη, ασύγχρονου τριφασικού κινητήρα διπλής τροφοδοσίας, οριζόντιου άξονα, με πτερωτή 3 πτερυγίων διαμέτρου 155 m, ύψους πυλώνα 102,5m, μεταβλητού βήματος πτερυγίου, με ενεργό σύστημα προσανατολισμού.

Ισάριθμους με τις ανεμογεννήτριες μετασχηματιστές ανύψωσης τάσης 0.69/33kV και ισχύος 6.500 kVA, έκαστος εγκατεστημένος εντός του πυλώνα της Α/Γ.–Οικίσκο ελέγχου που θα φιλοξενεί την εγκατάσταση του κεντρικού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού σύνδεσης του αιολικού πάρκου με το Σύστημα καθώς και του συστήματος τηλε-επίβλεψης, ελέγχου και ασφάλειας, εμβαδού 120 τ.μ. περίπου, εντός του γηπέδου εγκατάστασης.–Νέο Υποσταθμό ανύψωσης τάσης 33/400kV κλειστού τύπου GIS, σε μη δασική έκταση στη θέση «Άνω Μαζαράκι – Ρακίτα» στον οποίο θα διασυνδεθεί το έργο.Ο νέος Υ/Σ θα κατασκευαστεί εντός κατάλληλου γηπέδου 19.910 τ.μ., κάτω από τη ζώνη όδευσης της Γ.Μ. 400 kVβαρέος τύπου διπλού κυκλώματος «ΚΥΤ Μεγαλόπολης- Σύστημα (ΓΜ Αχελώου – ΚΥΤ Διστόμου)» η οποία έχει ήδη κατασκευαστεί.
Νέα γραμμή Μέσης Τάσης που θα λειτουργεί υπό τάση 33 kV, για τη διασύνδεση του οικίσκου ελέγχου με το Σύστημα. Η εν λόγω γραμμή θα έχει συνολικό μήκος περίπου 9,6χλμ, θα είναι υπόγεια και θα ακολουθεί αποκλειστικά την οδοποιία,Επίσης, προβλέπεται βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας πρόσβασης συνολικού μήκους 8.718 μέτρων και διάνοιξη νέας οδοποιίας για τη διασύνδεση του πάρκου με τον υφιστάμενο δρόμο και των ανεμογεννητριών μεταξύ τους, συνολικού μήκους 7.782 μέτρων.Η «διαδρομή» του έργουΗ αρχική άδεια παραγωγής χορηγήθηκε με απόφαση της ΡΑΕ από το 2010 προς την εταιρεία «Αιολική Παναχαϊκού Α.Ε.», και στη συνέχεια το 2020 αντικαταστάθηκε με βεβαίωση παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή προς την εταιρεία  «Αιολική Παναχαϊκού ΙΙΙ Μ.Α.Ε.» για το ίδιο έργο.
Επίσης, η αρχική Α.Ε.Π.Ο. είχε χορηγηθεί με απόφασή του ΥΠΕΝ τον Μάιο του 2017 προβλέποντας την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 39MW (με 13Α/Γ) στη θέση Πλακουτσόβουνο–Μαλούρα– Κοκκινόβραχος και των συνοδών του έργων, των Δήμων Αιγιαλείας, Ερυμάνθου & Πατρέων, Νομού Αχαΐας».
Ακολούθησαν τροποποιήσεις της βεβαίωσης παραγωγού και της αδειοδοτικής διαδικασίας σχετικά με τον αριθμό και τη θέση ορισμένων ανεμογεννητριών, αλλά και το μέγεθος του γηπέδου.Τον Φεβρουάριο του 2020 ήρθε η προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και τον Ιανουάριο του 2021 έγινε επικαιροποίησή της.Τέλος, τον Ιούλιο του 2023 η εταιρεία υπέβαλλε προς το ΥΠΕΝ αίτημα έκδοσης άδειας εγκατάστασης για το έργο.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

 Η σωστή ενυδάτωση για το ξηρό δέρμα

xristiana

Σύρος: Σεβασμός στα ΑΜεΑ – Κάλεσε την αστυνομία ο πρόεδρος του Γαλησσά για παράνομη στάθμευση

xristiana

Έρευνα: Πώς η καρδιά επηρεάζεται από την κατάθλιψη και το άγχος

xristiana