ΚεντρικήΠεριβάλλον

Με τροπολογία η αναστολή πληρωμής στο ρεύμα για τους αγρότες στη Θεσσαλία

30/1/2024

Τη ρύθμιση για πλήρη αναστολή πληρωμών στο ρεύμα για δύο χρόνια στους αγρότες, που επλήγησαν από την θεομηνία Ντάνιελ, θεσμοθετεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Xθες το βράδυ σε νομοσχέδιο για την οπαδική βία, πέρασε τροπολογία, με την οποία αναστέλλεται η είσπραξη των απλήρωτων οφειλών των πληγέντων από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 με παροχή αγροτικής χρήσης, που αφορούν ενέργεια που έχουν καταναλώσει μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

Οι οφειλές αυτές από 1/1/2026 θα μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι την 31/12/2030 με μηδενικό επιτόκιο, ενώ το Δημόσιο θα καλύψει το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου.

Δικαιούχοι της ρύθμισης είναι οι αγρότες που κατά την 4η /9/2023 είχαν παροχή αγροτικής χρήσης, ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, οργανισμοί άρδευσης και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά για παροχές για σκοπούς άρδευσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

H ρύθμιση για τους αγρότες έρχεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με νέα μπλόκα, και στοχεύει σε μια πενταετής ρύθμισης των υποχρεώσεων στο ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.

Υπάρχουν σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη 200.000 παροχές αγροτικού ρεύματος, εκ των οποίων το 30%  δεν έχει πληρωθεί.

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος του μέτρου, θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Όμως τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης έχουν ψαλιδιστεί και φέτος θα προέλθουν αποκλειστικά από τα έσοδα των ρύπων, η τιμή των οποίων έχει μειωθεί στα 62 ευρώ/τόνος.

Με δεδομένο ότι εκτιμάται ότι σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθεί η τιμή των CO2 για το σύνολο του 2024, τα συνολικά έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης υπολογίζονται σε 1,054 δισ. ευρώ. 

Το 35% των εσόδων του ΤΕΜ θα καλύψει την τρύπα που έχει ανοίξει στον ΕΛΑΠΕ με αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης. Επιπλέον, από το ΤΕΜ σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθούν και οι επιδοτήσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και για την ενίσχυση των δασών.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Και την Πέμπτη ακραίος σε μεγάλο μέρος της χώρας

xristiana

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων – Πώς λειτουργεί

xristiana

Αιμοδοσία Δήμου Παύλου Μελά Και ΑΧΕΠΑ 2023 Στο ΚΑΠΗ Πολίχνης

xristiana