ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ανταρκτική: Γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε σε πιγκουίνους – Πάνω από 200 νεοσσοί νεκροί

30/1/2024

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε θανατηφόρος τύπος ιού της γρίπης των πτηνών σε πιγκουίνους γκεντού, σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή στην Έρευνα της Ανταρκτικής (SCAR).

Το γεγονός αυτό τροφοδότησε την ανησυχία ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί μεταξύ των τεράστιων αποικιών των πιγκουίνων στην Ανταρκτική.

Οι ερευνητές βρήκαν περίπου 35 πιγκουίνους νεκρούς στις Νήσους Φόκλαντ, στο νότιο Ατλαντικό, στις 19 Ιανουαρίου. Δείγματα που ελήφθησαν από δύο από τους νεκρούς πιγκουίνους βγήκαν θετικά στον ιό H5N1 της γρίπης των πτηνών, δήλωσε ο Ραλφ Βάντστριλς, ένας κτηνίατρος που εργάζεται στη SCAR.

Η κυβέρνηση των Νήσων Φόκλαντ είπε στο Ρόιτερς πως πολλοί περισσότεροι πιγκουίνοι γκεντού πέθαναν υπό παρόμοιες συνθήκες. Έως την 30η Ιανουαρίου, «υπάρχουν πάνω από 200 νεοσσοί που πέθαναν μαζί με μερικούς ενήλικες» πιγκουίνους, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σάλι Χίθμαν.

Οι θάνατοι επιβεβαιώνουν πως οι πιγκουίνοι γκεντού είναι επιρρεπείς στη θανατηφόρο νόσο, η οποία έχει αποδεκατίσει πληθυσμούς πτηνών σε ολόκληρο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες.

Εντούτοις, οι γκεντού σπανίως ταξιδεύουν μεταξύ των Φόκλαντ στα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής και στη Χερσόνησο της Ανταρκτικής.

Αυτό σημαίνει πως οι αποδημητικοί πιγκουίνοι είναι απίθανο να μεταφέρουν τη διασπορά στο νότιο τμήμα της ηπείρου, δήλωσε ο Βάνστριλς.

«Ο ρόλος των πιγκουίνων γκεντού θα μπορούσε, αντιθέτως, να αποτελέσει τοπική πηγή μόλυνσης», επισήμανε.

«Δηλαδή, να διατηρηθεί μια δεξαμενή επιρρεπών ξενιστών που δεν θα φεύγει ποτέ από τα νησιά».

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έκζεμα: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο κατάγματος

xristiana

Τα ζώδια σήμερα: «Κριέ, προσοχή σε οικονομικά θέματα και προσωπικές υποθέσεις»

xristiana

Και νέα πύρινα μέτωπα από το μεσημέρι της Τρίτης

xristiana