ΚεντρικήΠεριβάλλον

COP28: Βολές Γαλλίας-Ισπανίας κατά ΟΠΕΚ για τα ορυκτά καύσιμα

9/12/2023

Η Ισπανία και η Γαλλία καταδίκασαν τη θέση του ΟΠΕΚ για τα ορυκτά καύσιμα αφού το καρτέλ ζήτησε από τις χώρες μέλη του να «απορρίψουν δραστήρια» οποιαδήποτε συμφωνία με στόχο τα καύσιμα αυτά στις κλιματικές διαπραγματεύσεις της COP28, ενώ ο Καναδάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τελικό κείμενο θα υπάρξει αναφορά στα ορυκτά καύσιμα.

Η ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης κατήγγειλε σήμερα την «απεχθή» θέση του ΟΠΕΚ. «Πιστεύω πως είναι αρκετά απεχθές εκ μέρους των χωρών του ΟΠΕΚ να αντιτάσσονται στο να θέσουμε τον πήχυ εκεί όπου πρέπει να είναι» για το κλίμα, δήλωσε στο Ντουμπάι η Τερέσα Ριμπέρα (φωτο), η χώρα της οποίας ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της, η γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρινασέ υπογράμμισε σήμερα πως είναι «κατάπληκτη» και «θυμωμένη» με την επιστολή του ΟΠΕΚ.

«Είμαι κατάπληκτη γι’ αυτές τις δηλώσεις του ΟΠΕΚ. Και είμαι θυμωμένη», δήλωσε η υπουργός από το Ντουμπάι, υπενθυμίζοντας ότι «τα ορυκτά καύσιμα ευθύνονται για πάνω από το 75% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» και πως «πρέπει να βγούμε απ’ αυτά (τα ορυκτά καύσιμα) αν θέλουμε να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό». «Η θέση του ΟΠΕΚ θέτει σε κίνδυνο τις πιο ευάλωτες χώρες και τους πιο φτωχούς πληθυσμούς που είναι τα πρώτα θύματα αυτής της κατάστασης», πρόσθεσε.

«Επαφίεμαι στην προεδρία της COP να μην επιτρέψει να εντυπωσιασθεί από τις δηλώσεις αυτές και για να φέρει μια συμφωνία που να δηλώνει ένα σαφή στόχο εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα», υπογράμμισε η Πανιέ-Ρινασέ.

Ο καναδός υπουργός Περιβάλλοντος Στίβεν Γκιλμπό, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο κλειδί στις συνομιλίες της COP28, δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι είναι «αρκετά πεπεισμένος» ότι στο τελικό ανακοινωθέν θα υπάρξει αναφορά στα ορυκτά καύσιμα.

Ο κουβεϊτιανός γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) Χάιθαμ αλ Γάις ζήτησε αυτή την εβδομάδα με επιστολή του «επειγόντως» από τα κράτη μέλη του να «απορρίψουν δραστήρια» κάθε συμφωνία με στόχο τα ορυκτά καύσιμα στις διαπραγματεύσεις της COP28 για το κλίμα οι οποίες διεξάγονται στο Ντουμπάι. Η επιστολή φέρει ημερομηνία της περασμένης Τετάρτης και απευθύνεται στα 13 κράτη μέλη του ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων το Ιράκ, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προεδρεύουν φέτος της COP28, και τη Σαουδική Αραβία.

«Ο κόσμος χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις σε όλες τις ενέργειες, περιλαμβανομένων των υδρογονανθράκων», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ. «Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και συμπεριληπτική».

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καιρός – Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση με καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

xristiana

«Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ» ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

xristiana

Τι είναι το Slugging & γιατί όλοι μιλούν για τη νέα αυτή τάση στο Skincare; Μήπως ήρθε η ώρα να ακολουθήσεις το hot trend της K-Beauty;

xristiana