ΚεντρικήΥγεία

Το «ταξίδι» της εξωσωματικής γονιμοποίησης: 12 βήματα πιο κοντά στο όνειρο

11/12/2023

Η περίοδος των γιορτών σχετίζεται συνήθως με χαρούμενες αναμνήσεις από οικογενειακά τραπέζια, γέλια παιδιών και χαμόγελα ανυπομονησίας λίγο πριν το άνοιγμα των δώρων.

Για πολλούς από εμάς τα Χριστούγεννα αποτελούν μια στιγμή υπενθύμισης για αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή, όπως η αγάπη της οικογένειας. Για κάποιους ανθρώπους όμως η δημιουργία της δικής τους οικογένειας είναι ένας απαιτητικός δρόμος, με δυσκολίες και εμπόδια.

Για τα άτομα που προσπαθούν αλλά δεν έχουν καταφέρει να κάνουν παιδιά, καταλαβαίνουμε πως όλα αυτά μπορεί να αναδύουν στενάχωρα συναισθήματα, πράγμα λογικό καθώς όταν υπάρχει προσπάθεια αλλά όχι αποτέλεσμα, τα συναισθήματα σε συνδυασμό με την εικόνα της ανεκπλήρωτης επιθυμίας, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη θλίψη και τη μελαγχολία. Δυστυχώς, οι επιλογές που υπάρχουν δεν είναι πάντα ξεκάθαρες για όλους.

Για αυτό σε αυτό το άρθρο θα μελετήσουμε την επιλογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Θα εξερευνήσουμε τη διαδικασία και τις δυνατότητες που προσφέρει αυτή η εξέλιξη στον τομέα της ανθρώπινης αναπαραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και θα δώσουμε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που πιθανώς να έχετε για το θέμα αυτό.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση για πολλούς ανθρώπους είναι μια άγνωστη διαδικασία.

Είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς οι πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι πάρα πολλές και συχνά είναι δύσκολο να βρεθεί μια έγκυρη πηγή που θα καλύψει όλες τις απορίες μας. Ωστόσο, θα αποδείξουμε ότι αυτό το ταξίδι δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο φαντάζεται η πλειονότητα.

Αρχικά: Γιατί κάποιος επιλέγει την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Ο λόγος είναι απλός: προβλήματα γονιμότητας.

Όπως σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, έτσι και σε αυτό, πρέπει να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.

Έτσι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να μάθει τι είναι υπογονιμότητα.

Το πρώτο «καμπανάκι» χτυπάει όταν για τουλάχιστον 1 χρόνο τακτικών σεξουαλικών επαφών τις γόνιμες μέρες, δεν επιτυγχάνεται η σύλληψη. Πολλοί από εσάς ίσως να μην το γνωρίζετε, αλλά δεν είναι απαραίτητο να κρύβεται κάτι πίσω από την αποτυχία της σύλληψης. Συγκεκριμένα το 40% των περιπτώσεων χαρακτηρίζεται σαν «ανεξήγητη υπογονιμότητα», καθώς το σπέρμα, ο ορμονικός έλεγχος και τα υπερηχογραφήματα της γυναίκας είναι φυσιολογικά.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που τα αίτια μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρα όπως: ανατομική ανωμαλία στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, προχωρημένη ηλικία, πρόβλημα χαμηλής κινητικότητας των σπερματοζωαρίων κ.α.

Οποιαδήποτε και να είναι η αιτία, το πρόβλημα παραμένει. Επομένως, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα όμως που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «εξωσωματική γονιμοποίηση»;

Οι περισσότεροι θα νιώσουν φόβο και επιφύλαξη. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

«Δεν είναι πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία;», «Μπορώ να ανταπεξέλθω στο κόστος της διαδικασίας;», «Και αν αποτύχω;», «Ποιος μου εγγυάται την επιτυχία;»

Γιατί όμως υπάρχουν όλοι αυτοί οι προβληματισμοί ενώ τα ποσοστά επιτυχίας είναι αρκετά υψηλά;

Ο λόγος είναι η παραπληροφόρηση.

Πολλοί είναι αυτοί που θα εκφράσουν τους φόβους τους και θα δώσουν λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με την όλη διαδικασία, είτε επειδή είχαν κάποια δυσάρεστη εμπειρία με μία κλινική, είτε επειδή είναι αντίθετοι με την ιδέα της εξωσωματικής.

Όμως μην απελπίζεστε!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας ερευνήσουμε μαζί σε 12 απλά βήματα, το «ταξίδι» της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Βήμα 1: Βρες την κλινική που σου ταιριάζει.

Η επιλογή της κλινικής διαφέρει ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθένα ξεχωριστά. Μία έρευνα στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε σχόλια που έχουν αναρτηθεί για τις κλινικές είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για την εμπειρία διάφορων ασθενών που πέρασαν από το ταξίδι της εξωσωματικής. Έπειτα οι πιστοποιήσεις σχετικά με την ποιότητα, τόσο του προσωπικού όσο και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται στην κάθε κλινική, διαφέρουν και θα πρέπει να εξετασθούν. Όποιος και να είναι ο τρόπος που θα επιλέξετε για να ενημερωθείτε, να θυμάστε πάντα ότι οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικές, οπότε σιγουρευτείτε ότι οι δικές σας ανάγκες ικανοποιούνται πλήρως.

Βήμα 2: Κάντε ένα Τηλεφώνημα.

Όλα ξεκινάνε από τη στιγμή που θα κάνετε την πρώτη προσπάθεια επικοινωνίας με την κλινική που θα επιλέξετε. Εάν επιλέξετε τη Newlife σε αυτό το ταξίδι, τότε μπορείτε πολύ εύκολα να κλείσετε ραντεβού, είτε δια ζώσης είτε μέσω video call.

Βήμα 3: Ιστορικό και εκτίμηση.

Ένας από τους γιατρούς μας θα πάρει λεπτομερές ιστορικό και θα αξιολογήσει ό,τι εξετάσεις έχετε κάνει μέχρι τώρα. Συνήθως ακολουθούν εξειδικευμένος αιματολογικός και υπερηχογραφικός έλεγχος ώστε να εντοπισθεί το πιθανό πρόβλημα μαζί με τον γιατρό και να σχεδιαστεί η λύση του. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, επομένως οποιαδήποτε θεραπεία επιλεχθεί είναι αυστηρώς εξατομικευμένη.

Βήμα 4: Κάλυψη οποιοδήποτε προβληματισμού.

Από την πρώτη εκτίμηση οι ειδικοί μας, απαντούν σε οποιαδήποτε ανησυχία, οποιαδήποτε ώρα αφού η ομάδα μας είναι σε 24ωρη διαθεσιμότητα και εξαντλούν όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν, ώστε να σας δώσουν τις πιθανότητές επιτυχίας από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Βήμα 5: Εκτίμηση Κόστους.

Από τη στιγμή που θα αποφασιστεί η θεραπεία που θα ακολουθήσετε, γίνεται και η ακριβής εκτίμηση του κόστους. Η τιμή περιλαμβάνει όλο το ποσό που θα κληθείτε να πληρώσετε, χωρίς κρυφές χρεώσεις. Η χρήση τεχνικών ρουτίνας όπως η μικρογονιμοποίηση (ICSI) ή η καλλιέργεια βλαστοκύστεων δε χρεώνεται επιπλέον, όπως πολύ συχνά συμβαίνει σε πολλές κλινικές.

Βήμα 6: Φαρμακευτική αγωγή

Πάμε τώρα να γνωρίσουμε επιτέλους τη διαδικασία της εξωσωματικής. Ανάλογα με τη διάγνωση, ο γιατρός καθορίζει το πρωτόκολλο διέγερσης των ωοθηκών με ορμονικά φάρμακα και ενέσεις. Εάν σας τρομάζει η λήψη ενέσεων υπάρχει αναρτημένο video, στο κανάλι μας στο YouTube, με αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε δίνονται φάρμακα, αλλά παρακολουθείται ο φυσικός κύκλος της γυναίκας.

Βήμα 7: Παρακολούθηση

Η παρακολούθηση γίνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο του αριθμού και του μεγέθους των ωοθυλακίων, καθώς επίσης και του πάχους του ενδομητρίου κάθε 1-3 ημέρες. Αν χρειαστεί, γίνονται οι απαραίτητες αυξομειώσεις στη δοσολογία των ορμονών.

Βήμα 8: Ωοληψία & Λήψη σπέρματος

Η ωοληψία γίνεται διακολπικά, με υπερηχογραφικό έλεγχο και ολιγόλεπτη μέθη. Την ίδια ημέρα, ο σύντροφος, εάν υπάρχει, δίνει σπέρμα. Διαφορετικά, προχωράμε στην εύρεση δότη. Τα ωάρια που λαμβάνονται γονιμοποιούνται στο εργαστήριο με τα σπερματοζωάρια, προκειμένου να παραχθούν έμβρυα.

Βήμα 9: Καλλιέργεια Εμβρύων

Η καλλιέργεια των γονιμοποιημένων ωαρίων γίνεται σε εξειδικευμένα θρεπτικά υλικά και τα έμβρυα που προκύπτουν παραμένουν σε ειδικούς κλιβάνους, όπου διατηρούνται υπό άριστες συνθήκες, μέχρι την ημέρα της εμβρυομεταφοράς.

Βήμα 10: Εμβρυομεταφορά

Συνήθως πέντε ημέρες από τη λήψη των ωαρίων και τη γονιμοποίηση τους, γίνεται η εμβρυομεταφορά. Κάτω από υπερηχογραφικό έλεγχο μεταφέρονται ανώδυνα τα επιλεγμένα έμβρυα στην ενδομήτρια κοιλότητα της γυναίκας. Ο αριθμός των μεταφερόμενων εμβρύων καθορίζεται από την ελληνική νομοθεσία και εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας και το είδος της θεραπείας.

Βήμα 11: Κατάψυξη εμβρύων

Τα καλής ποιότητας έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν με την τεχνική της υαλοποίησης (μέθοδος κρυοσυντήρησης) για μια μελλοντική κύηση, χωρίς να απαιτείται εκ νέου φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών και ωοληψία, παρά μόνο προετοιμασία του ενδομητρίου και εμβρυομεταφορά.

Βήμα 12: Τεστ εγκυμοσύνης!

Φτάσαμε στο τελευταίο και πιο κρίσιμο βήμα!

Το μόνο που μένει είναι να γίνει το τεστ εγκυμοσύνης.

Εάν το τεστ βγει θετικό τότε προγραμματίζεται υπερηχογράφημα σε δύο εβδομάδες για να επιβεβαιωθεί η ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Εάν το τεστ βγει αρνητικό μην ανησυχείτε! Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώσετε το αίσθημα της απογοήτευσης, όμως αυτό δεν πρέπει να σας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Αντιθέτως, αν συνεχιστεί η προσπάθεια, πέρα από το γεγονός ότι το ποσοστό επιτυχίας ανεβαίνει, οι γιατροί μας, εντοπίζοντας το πρόβλημα βρίσκουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος.

Σε περίπτωση που έχετε προβεί σε κρυοσυντήρηση εμβρύων, η δεύτερη προσπάθεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο ομαλή καθώς, συνήθως, δε χρειάζεται να επαναληφθεί η διαδικασία των ενέσιμων εκχύσεων.

Θυμηθείτε ότι το ποσοστό επιτυχίας συνεχίζει να αυξάνεται και μετά την πρώτη προσπάθεια!

Ελπίζουμε να βρήκατε χρήσιμο το άρθρο μας και να έχετε πλέον μία πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Μη σταματάτε να ελπίζετε για τη δημιουργία της δική σας οικογένειας και η ομάδα της Newlife με τη σειρά της θα βρίσκεται δίπλα σας, σε κάθε σας βήμα, για να την κάνει πραγματικότητα.

INFO!

Newlife IVF Greece

Εθν. Αντιστάσεως 171, Καλαμαριά

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 4577702310 4577802313 252028

Πηγή: https://www.cnn.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.cnn.gr

Related posts

Aνοιχτές Hμέρες Eνημέρωσης για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 2/7

xristiana

Lala Louza – Closing Party με νέα ενίσχυση για τα ΑΜΕΑ Τήνου

xristiana