ΚεντρικήΥγεία

Το σούπερ φρούτο που ενισχύει το ανοσοποιητικό, προστατεύει την καρδιά και προλαμβάνει τον καρκίνο

30/12/2023

Αυτό το εξωτικό μωβ φρούτο που μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή επιλογή στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Δείτε ποιο είναι και που κάνει καλό.

Το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να σας προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα βασικών βιταμινών και μετάλλων και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Τι είναι το φρούτο του πάθους

Το φρούτο του πάθους αναπτύσσεται σε ζεστά κλίματα όπως η Νότια Αμερική, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική και η Ινδία. Ένα κοινό είδος φρούτου του πάθους είναι το passiflora edulis, αλλά υπάρχουν διαφορετικά είδη.

Το φρούτο του πάθους περιέχει έναν μαλακό πολτό και πολλούς σπόρους που καλύπτονται  μια σκληρή φλούδα. Οι άνθρωποι μπορούν να φάνε τους σπόρους και τον πολτό, να τους αποχυμώσουν ή να τους προσθέσουν σε άλλους χυμούς. Τα φρούτα του πάθους έχουν διαδοθεί τελευταία επειδή είναι πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών και μπορεί επίσης να έχουν άλλα οφέλη για την υγεία.

Τα 4 σημαντικότερα οφέλη του

  1. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  2. Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη
  3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  4. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

1.Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Το φρούτο του πάθους είναι ένα τροπικό φρούτο που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI). Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση του, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη.

Τα περισσότερα φρούτα έχουν χαμηλό GI, αν και η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία προειδοποιεί ότι οι χουρμάδες, το πεπόνι και ο ανανάς έχουν υψηλότερο GI.

2. Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μια ένωση που βρίσκεται στους σπόρους των φρούτων του πάθους θα μπορούσε να βελτιώσει την ευαισθησία ενός ατόμου στην ινσουλίνη. Η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

Μια μικρής κλίμακας μελέτη του 2017 σε ανθρώπους διαπίστωσε ότι μια ουσία που περιέχει θα μπορούσε να βελτιώσει το μεταβολισμό, ενώ το ίδιο είχαν διαπιστώσει μελέτες σε ζώα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ήταν υπέρβαροι και έπαιρναν 20 mg αυτής της ουσίας κάθε μέρα για 8 εβδομάδες είχαν βελτιωμένη μεταβολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το φρούτο του πάθους είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του οργανισμού από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας το σώμα να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο από φυτικές τροφές και μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

4. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Το φρούτο του πάθους είναι γεμάτο με το φιλικό για την καρδιά κάλιο και είναι επίσης χαμηλό σε νάτριο.  Το φρούτο του πάθους, όταν τρώγεται με τους σπόρους του, παρέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της περίσσειας χοληστερόλης από το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων.

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων του πάθους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης. Δίαιτες χαμηλές σε νάτριο και πλούσιες σε κάλιο βοηθούν επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Χαλάει ο καιρός: Πού θα βρέξει

xristiana

Το Μουσικό Σχολείο Αλίμου συμμετέχει στο «1ο Φεστιβάλ Τζαζ Μουσικών Σχολείων Αττικής»

xristiana

Σύστημα e-Health για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας παιδιών και εφήβων

xristiana