ΚεντρικήΥγεία

Η αρχαία σούπερ τροφή που προστατεύει το συκώτι, χαρίζει λαμπερό δέρμα και προλαμβάνει τον καρκίνο

30/12/2023

Η συγκεκριμένο σούπερ τροφή τη συναντάμε όλο και πιο συχνά στα ράφια των καταστημάτων υγιεινής διατροφής σε μορφή σκόνης.

Μια σειρά από μελέτες δείχνουν πως βοηθάει σε μια σειρά από θέματα υγείας, από προβλήματα στο δέρμα μέχρι διαβήτη. Μπορεί να προστεθεί σε smoothies αλλά και σε χυμούς. Δεἰτε ποιο είναι και που κάνει καλό.

Τι είναι η μαρίνγκα;

Πρόκειται για ένα δέντρο που αποκαλείται “το δέντρο της ζωής” και υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Προέρχεται από την Ινδία και εκεί φύεται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Σἠμερα φύεται σχεδόν παντού στον πλανήτη.

Η πρώτη αναφορά για αυτό το δέντρο χρονολογείται πριν από 5000 χρόνια. Χρησιμοποιείται ο κορμός, η ρίζα, τα φύλλα, οι καρποί, οι χυμοί και ο λοβός του. Τα φύλλα του κυκλοφορούν σε μορφή τσαγιού αλλά και κάψουλες.

Τα 5 σημαντικότερα οφέλη της

  1. Προστασία και θρέψη δέρματος και μαλλιών
  2. Αντιμετώπιση οιδήματος
  3. Προστασία του ήπατος
  4. Πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου
  5. Αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών

1. Προστασία και θρέψη δέρματος και μαλλιών

Έρευνα που έγινε σε ζώα έχει δείξει ότι το έλαιο σπόρων μορίνγκα μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών του δέρματος. Ένας τρόπος που το πετυχαίνει αυτό είναι με τη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Το έλαιο σπόρων μορίνγκα μπορεί επίσης να έχει οφέλη για τα μαλλιά, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες, ειδικά αυτές που θα αφορούν σε ανθρώπους.

2. Αντιμετώπιση οιδήματος

Οίδημα είναι όταν συσσωρεύεται υγρό στους ιστούς του σώματος, για παράδειγμα, λόγω φλεγμονής. Το οίδημα του αυτιού μπορεί να προκαλέσει οίδημα ιστού γύρω από το αυτί, συνήθως λόγω μόλυνσης.

Σε μια μελέτη, η εφαρμογή σπορέλαιου μορίνγκα μείωσε τη φλεγμονή του δέρματος σε ποντίκια με οίδημα αυτιού. Αυτό δείχνει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του φυτού μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία του οιδήματος του αυτιού, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

3. Προστασία του ήπατος

Η μορίνγκα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές τάισαν ινδικά χοιρίδια με δίαιτα που περιείχε φύλλα του δέντρου.  Όσα κατανάλωναν υψηλότερη ποσότητα είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και λιγότερη φλεγμονή στο συκώτι τους.

4. Πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου

Το συγκεκριμένο φυτό περιέχει ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Για παράδειγμα, περιέχει μια ένωση που καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, τα εκχυλίσματα των φύλλων, του φλοιού και άλλων τμημάτων του φυτού μπορεί να έχουν ιδιότητες που μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Εάν περαιτέρω έρευνα το επιβεβαιώσει αυτό, θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, του ήπατος, του παχέος εντέρου και άλλων καρκίνων.

5. Αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών

Τα εκχυλίσματα Moringa μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία ορισμένων στομαχικών διαταραχών, όπως:

  • Μπορεί να ωφελήσει το πεπτικό σύστημα  και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Τα φύλλα της έχουν δείξει έχουν καθαρτικό αποτέλεσμα, καθιστώντας τη μια πιθανή επιλογή για τη δυσκοιλιότητα.
  • Σε μια μελέτη, φάνηκε ότι μείωσε την οξύτητα του στομάχου κατά περίπου 85%, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να αποτρέψει τα πεπτικά έλκη.
  • Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες της μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης παθογόνων που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ελκώδους κολίτιδας καθώς η αντιφλεγμονώδης δράση του μπορεί να προστατεύσει το πεπτικό σύστημα από βλάβες.
  • Πηγή: https://www.onmed.gr
  • Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διαγωνισμός Φωτογραφίας Για Αυτιστικά Άτομα, Με Σύνδρομο Down Ή Με Νοητική Αναπηρία

xristiana

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις οστεοπόρωσης

xristiana

163ο Καρναβάλι Μεσσήνης: Το Πρόγραμμα των Αποκριάτικων Εκδηλώσεων

xristiana