ΚεντρικήΥγεία

Τα πρωινά μυστικά μακροζωίας από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο

24/12/2023

Δείτε τις πρωινές συνήθειες που ακολουθούν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο κάθε μέρα και μπορείτε να τις υιοθετήσετε από αύριο για να ζήσετε περισσότερο.

Οι άνθρωποι που ζουν σε διάφορες περιοχές της Ιαπωνίας, της Κόστα Ρίκα, της Ιταλίας, και της χώρας μας έχουν υψηλότερο μέσο όρο ζωής και συγκαταλέγονται επίσης στους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον πλανήτη.

Οι κάτοικοι στην Οκινάουα, τη Χερσόνησο της Νικόγια, τη Σαρδηνία, την Ικαρία και τη Λόμα Λίντα ακολουθούν έναν παρόμοιο τρόπο ζωής που συμβάλλει στη μακροζωία τους.

Έχουν γίνει αμέτρητες έρευνες, με τους επιστήμονες να αναζητούν το πώς καταφέρνουν και ζουν μια ευτυχισμένη και μακρά ζωή. Η απάντηση: Οι περισσότεροι υιοθετούν εύκολες πρωινές συνήθειες που θα μπορούσατε να ξεκινήσετε αύριο.

Από το τι να φάτε και να πιείτε, μέχρι το πώς να προσεγγίσετε διανοητικά κάθε μέρα σας, οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου σας δείχνουν πως να ξεκινήσετε και εσείς τη μέρα σας για να αποκομίσετε τα ίδια οφέλη.

Οι 4 συνήθειες των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων στον πλανήτη

  1. Ξεκινήστε με ένα υγιεινό πρωινό
  2. Απολαύστε ένα φλιτζάνι καφέ
  3. Βρείτε το «ikigai» σας
  4. Πείτε κάτι ωραίο στο πρώτο άτομο που θα δείτε

1. Ξεκινήστε με ένα υγιεινό πρωινό

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στις περιοχές με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής απολαμβάνουν μια πλούσια μεσογειακή ή φυτική διατροφή.

Γενικά τρώνε περισσότερα τρόφιμα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά και λιγότερα κόκκινα ή επεξεργασμένα κρέατα, ζάχαρη και αμυλούχους υδατάνθρακες από ό,τι συνηθίζεται στη σύγχρονη δυτική διατροφή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση και στα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ελαιόλαδο, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μιας σειράς ασθενειών. Αυτές περιλαμβάνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, τις καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και διάφορους καρκίνους.

Ακόμη, μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση των περισσότερων από τις θερμίδες σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας σας.

Οι άνθρωποι που ζουν στη Loma Linda στην Καλιφόρνια συνηθίζουν να απολαμβάνουν ένα μπολ με κουάκερ το πρωί, προσθέτοντας μερικές φορές ξηρούς καρπούς ή φρούτα για επιπλέον φυτικές ίνες.

Η αντικατάσταση του γάλακτος με μια εναλλακτική λύση φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα αμυγδάλου, θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

2. Απολαύστε ένα φλιτζάνι καφέ

Ο καφές αποτελεί βασικό μέρος της διατροφής των περισσότερων ανθρώπων που ζουν στις περιοχές αυτές. Οι κάτοικοι εκεί πίνουν περίπου δύο με τρία φλιτζάνια κάθε μέρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη και παχυσαρκία.

Η καφεΐνη πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στη διαχείριση διαφόρων παθήσεων. Η Dr Susanna Larson, του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη, αναφέρει: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να εξηγήσει την αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2».

Εν τω μεταξύ, οι πολυφαινόλες – φυσικά αντιοξειδωτικά – στο συγκεκριμένο ρόφημα συνδέονται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

3. Βρείτε το «ikigai» σας

Το να ξεκινάς σωστά τη μέρα δεν έχει να κάνει μόνο με το τι βάζεις στο σώμα σου. Οι άνθρωποι στις περιοχές με τον υψηλότερο μέσο όρο ζωής ακολουθούν όλοι κάποια παραλλαγή της ιαπωνικής έννοιας του «Ikigai» — βρίσκοντας την εσωτερική τους αρμονία.

Έχει να κάνει με το να ανακαλύψετε τι δίνει σκοπό και σπίθα στη ζωή σας, τον κυριολεκτικό λόγο για να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί.  Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν κάποιο σκοπό συνήθως ζουν περισσότερο.

Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο περίπλοκο όσο ακούγεται. Ο Ken Mogi, ένας νευροεπιστήμονας από το Τόκιο, αναφέρει στο Well+Good ότι η διαδικασία αυτή βασίζεται σε πέντε πυλώνες: την αποδοχή του εαυτού σου, τη σύνδεση με τους άλλους και τον πλανήτη, το να βρίσκεις χαρά σε μικρά πράγματα και να είσαι συνειδητά παρόν σε κάθε στιγμή της ζωής σου.

4. Πείτε κάτι ωραίο στο πρώτο άτομο που θα δείτε

Το πώς συμπεριφέρεστε στους ανθρώπους στην αρχή της ημέρας μπορεί να σας δώσει μια δόση ευτυχίας.

Ο συγγραφέας Dan Buettner, ο οποίος επινόησε τον όρο «Μπλε Ζώνες» για τις περιοχές που έχουν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής και τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους, λέει ότι ξεκινά κάθε πρωί τη μέρα του λέγοντας κάτι ωραίο στο πρώτο άτομο που βλέπει.

«Πείτε κάτι ωραίο στο πρώτο άτομο που θα συναντήσετε. Μια μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει ότι οι συμπεριφορές είναι μεταδοτικές, οπότε αν το κάνετε στον γείτονά σας, είναι πιθανό να επιστρέψει σε εσάς», προτείνει.

Ο Μπούετνερ κάνει επίσης 20 λεπτά άσκησης – όπως το ποδήλατο στη δουλειά ή λίγη γιόγκα – κάτι που λέει ότι ισοδυναμεί με «ένα οκτάωρο ευεξίας».

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η Τήλος «βάζει πλώρη» για τις Zero Waste Cities

xristiana

Δελτίο καλών ειδήσεων

xristiana

Καφέ αρκούδα: Πόσες ζουν στην Ελλάδα πώς συμπεριφέρονται

xristiana