28/12/2023
Τι να τρώτε ανα τρίμηνο και ποιες τροφές να αποφύγετε.
Την περίοδο της εγκυμοσύνης το σώμα αλλάζει, οι ανάγκες του οργανισμού αυξάνονται και η ισορροπημένη διατροφή είναι «σύμμαχος» για μία υγιή κύηση.
Το διάστημα αυτό θα χρειαστείτε περισσότερη ενέργεια, επαρκή ενυδάτωση και θρεπτικά συστατικά αναγκαία για την υγεία τη δική σας και του μωρού.
Η διατροφή στην εγκυμοσύνη
Όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία του οργανισμού, κάποια όμως έχουν ακόμα μεγαλύτερη αξία την περίοδο της εγκυμοσύνης, διαβάζουμε στο Healthnews. Αυτά είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη D, το φολικό οξύ, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η χολίνη. Τα συστατικά αυτά βρίσκονται σε συγκεκριμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και πηγές άπαχης πρωτεΐνης.
Το πρώτο τρίμηνο
Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν θα χρειαστεί να αυξήσετε τον συνολικό αριθμό θερμίδων που καταναλώνετε μέσα στη μέρα. Προσπαθήστε να εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο λαχανικά, φρούτα και άλλες τροφές υψηλής διατροφικής αξίας. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης και μην ξεχνάτε να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού.
Το δεύτερο τρίμηνο
Στο δεύτερο τρίμηνο θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 350 παραπάνω θερμίδες ανά ημέρα, το οποίο πρακτικά σημαίνει ένα με δύο σνακ επιπλέον. Μερικές ιδέες για να καλύψετε τις ανάγκες αυτές:
- Φέτες μήλου με φιστικοβούτυρο
- Αυγό πάνω σε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης
- Στικς λαχανικών με σως γουακαμόλε
- Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μύρτιλα
Το τρίτο τρίμηνο
Την περίοδο αυτή θα χρειάζεστε ακόμα περισσότερη ενέργεια. Οι επιπλέον θερμίδες σε σχέση με την προ εγκυμοσύνης περίοδο, αυξάνονται στις 450 θερμίδες, δηλαδή ένα επιπλέον γεύμα ή δύο πλούσια σνακ, σύμφωνα με το Healthnews. Μην ξεχνάτε να προσθέσετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, για να σας κρατήσουν χορτάτες για περισσότερη ώρα.
Τι δεν επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη
Την περίοδο της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευαίσθητο και επιπλέον, το μωρό δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως, συνεπώς, είναι και εκείνο πιο ευάλωτο σε ασθένειες, λοιμώξεις κ.α.. Το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στις έγκυες να αποφεύγουν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων όπως:
- Ωμά αυγά
- Ωμά ψάρια
- Μη παστεριωμένο τυρί και γάλα
- Μη παστεριωμένος χυμός
- Ωμό κρέας
- Προσυσκευασμένες σαλάτες
- Ωμή ζύμη
Πηγή: https://www.mothersblog.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr