ΚεντρικήΠεριβάλλον

Γερμανία: Υποβρύχια… κηπουρική για τη διάσωση της θαλάσσιας βλάστησης

4/12/2023

Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κρύβεται ένας υπέροχος, μαγευτικός κόσμος, ο οποίος όμως απειλείται από την περιβαλλοντική κρίση. Τα θαλάσσια λιβάδια που αποτελούν πλούσια οικοσυστήματα φιλοξενώντας χιλιάδες ειδών πανίδας και χλωρίδας και δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα φιλτράροντας τους ρύπους, κινδυνεύουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τα σμαραγδένια λιβάδια λειτουργούν σαν τεράστιες φυσικές δεξαμενές που μπορούν να αποθηκεύσουν εκατομμύρια τόνους άνθρακα, αλλά έχουν μειωθεί δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της επιδείνωσης της ποιότητας του νερού, λένε οι επιστήμονες.

Σε μία προσπάθεια να θωρακιστεί ο πολύτιμος αυτός μικρόκοσμος, η ομάδα SeaStore Seagrass Restoration Project στο Κίελο της Γερμανίας, υπό την καθοδήγηση του Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών Geomar Helmholtz, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποκατάστασης μέρους της θαλάσσιας βλάστησης στη Βαλτική ευαισθητοποιώντας και εκπαιδεύοντας πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα στο πλαίσιο καμπάνιας για την προστασία του περιβάλλοντος.

https://youtube.com/watch?v=pJUNgWpwE2g%3Fstart%3D100%26feature%3Doembed

Δύτες με όπλα τους ένα σκαλιστήρι και φιάλες οξυγόνου αφαιρούν προσεκτικά βλαστούς και τους μεταφέρουν στη στεριά, αποθηκεύοντάς τους σε μεγάλα δοχεία ψύξης πριν ξαναφορέσουν τη στολή τους και καταδυθούν την επόμενη ημέρα για να τους μεταφυτεύσουν σε σημεία που έχουν απογυμνωθεί, ελπίζοντας ότι αυτή η κουραστική εργασία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι σαν υποβρύχια κηπουρική. Όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον γιατί η καταστροφή του μας επηρεάζει όλους», δήλωσε η 21χρονη φοιτήτρια κτηνιατρικής Λέα Βερφόντερν στο BBC που μαζί με ακόμα 6 εθελοντές συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μεταφυτεύοντας περίπου 2.5000 βλαστούς σε άγονες περιοχές.
Τα θαλάσσια λιβάδια αποθηκεύουν υπερδιπλάσια ποσότητα άνθρακα από ό,τι τα δάση στην ξηρά, σύμφωνα με μελέτη του 2012. Συγκρατούν τον άνθρακα κυρίως στις ρίζες τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Υπό το πρίσμα της επιδεινούμενης κρίσης του κλίματος και της βιοποικιλότητας, τα υγιή θαλάσσια λιβάδια αποκτούν μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερη σημασία.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, συχνά η βλάστηση συγχέεται με τα φύκια, ωστόσο τα θαλάσσια φυτά με τα μακριά, φύλλα τους, τα άνθη, τους σπόρους και το πυκνό δίκτυο ριζών είναι εκείνα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την ομάδα SeaStore, κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα τουλάχιστον το 30% των θαλάσσιων λιβαδιών επλήγησαν και από τα 65 γνωστά είδη θαλάσσιων φυτών, τα 22 έχουν μειωθεί δραστικά. Μόνο στην Ευρώπη, η συνολική έκταση συρρικνώθηκε κατά σχεδόν το 1/3 από το 1869 έως το 2016, απελευθερώνοντας άνθρακα στην ατμόσφαιρα και επιταχύνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η θαλάσσια επιστήμονας Άντζελα Στίβενσον ερευνήτρια της ομάδας δήλωσε στο BBC ότι διενεργεί έρευνα σχετικά με το πόσο ανθεκτικά είναι τα θαλάσσια φυτά στην αύξηση της θερμοκρασίας και εξέφρασε την ελπίδα να μπορούν να αναπτυχθούν πιο ανθεκτικά στελέχη καθώς σε αντίθεση με τα ψάρια, τα φυτά δε μπορούν να μεταναστεύσουν σε ψυχρότερα κλίματα τη στιγμή που οι ωκεανοί θερμαίνονται.

«Στόχος μας είναι η διεύρυνση αυτού του πιλοτικού προγράμματος και απώτερος σκοπός είναι να επαναφέρουμε τη βλάστηση στη Βαλτική», είπε. Βέβαια, ο τρόπος που ακολουθούν οι ειδικοί και οι εθελοντές είναι χρονοβόρος και όπως εκτίμησε η Στίβενσον με αυτή τη μέθοδο θα χρειάζονταν μισό εκατομμύριο δύτες, οι οποίοι θα έπρεπε να φυτεύουν βλαστούς 12 ώρες την ημέρα για ένα ολόκληρο χρόνο για να αποκατασταθεί η βλάστηση στη Βαλτική Θάλασσα κατά μήκος των γερμανικών ακτών.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε νέες τεχνολογίες που θα μας βοηθήσουν να απομακρύνουμε (τον άνθρακα) και τεχνητά. Αλλά αν έχουμε ήδη τις λύσεις της φύσης για την αποθήκευση του άνθρακα, μπορούμε κάλλιστα να τις χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε η ειδικός.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

xristiana

Καμπανάκι ΕΟΦ: Σκεύασμα για την προστατίτιδα δεν έχει καν άδεια – Προσοχή αν το έχετε αγοράσει!

xristiana

ΕΕΑ: «Φυτεύουμε Δέντρα, Προσφέρουμε Ανάσες»

xristiana