4/11/2023
Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες.
Οι αιτίες του πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
- έλλειψη ιωδίου
- ορισμένα φάρμακα, όπως η ριφαμπιίνη, η αμιωδαρόνη και το λίθιο
- χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς
- οξεία φλεγμονή του θυρεοειδούς
- ιατρικές θεραπείες που βλάπτουν τον θυρεοειδή
Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής κόπωσης και της δυσκοιλιότητας.
Μερικοί μπορεί να εμφανίσουν ακραία συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να μην εμφανίσουν καθόλου πολλά συμπτώματα.
Ο υποθυρεοειδισμός συνήθως αντιμετωπίζεται με φάρμακα υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών, όπως λεβοθυροξίνη ή φυσικά φάρμακα θυρεοειδικών ορμονών. Ωστόσο, τα συμπτώματα πολλών ασθενών μπορεί να επιμείνουν ακόμη και όταν λαμβάνουν θεραπεία με υποκατάσταση θυρεοειδικών ορμονών.
Για παράδειγμα, τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο μπορεί συχνά να εμφανίσουν συμπτώματα όπως κόπωση, δυσανεξία στο κρύο, άγχος και απώλεια μαλλιών ακόμα και όταν η φαρμακευτική αγωγή για τις ορμόνες του θυρεοειδούς έχει ομαλοποιήσει την λειτουργία του θυρεοειδούς τους.
Έρευνες δείχνουν ότι, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, τροποποιήσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μειώνουν ορισμένα συμπτώματα και βελτιώνουν την συνολική ποιότητα ζωής σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.
Υποθυρεοειδισμός: Ποια θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά στη διατροφή
Υπάρχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία του θυρεοειδούς.
Επιπλέον, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ανεπάρκεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Ιώδιο
Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Μάλιστα η ανεπαρκής πρόσληψη ιωδίου είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού παγκοσμίως, αν και λιγότερο συχνή στις ανεπτυγμένες χώρες.
Τα άτομα που δεν χρησιμοποιούν ιωδιούχο αλάτι, οι έγκυες γυναίκες και οι άνθρωποι που ακολουθούν vegan διατροφή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν χαμηλά επίπεδα ιωδίου.
Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, αποφύγετε την λήψη συμπληρωμάτων με ιώδιο, εκτός εάν το συστήσει ο γιατρός σας. Η λήψη υπερβολικών ποσοτήτων ιωδίου είναι επιβλαβής για τον θυρεοειδή και μπορεί να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό.
Εάν ανησυχείτε ότι δεν λαμβάνετε αρκετό ιώδιο, επικοινωνήστε με έναν γιατρό ή διαιτολόγο για να αξιολογήσει τα επίπεδα ιωδίου σας και να καθορίσει το καλύτερο πρόγραμμα πρόσληψης ιωδίου για εσάς.
Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα άλλο μεταλλικό στοιχείο που είναι απαραίτητο για την υγεία του θυρεοειδούς και την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Βοηθά στην προστασία του θυρεοειδούς από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες.
Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε σελήνιο στη διατροφή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα σεληνίου σας, όπως:
- φιστίκια Βραζίλίας
- τόνος
- σαρδέλες
- αυγά
- όσπρια
Επιπλέον, τα συμπληρώματα σεληνίου μπορεί να είναι χρήσιμα για ορισμένα άτομα με υποθυρεοειδισμό.
Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι η συμπλήρωση με 200 μικρογραμμάρια (mcg) σεληνίου την ημέρα μειώνει τα αντισώματα του θυρεοειδούς και βελτιώνει ορισμένα συμπτώματα -όπως η κακή διάθεση- σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμπληρώματα σεληνίου είναι απαραίτητα για όλα τα άτομα με υποθυρεοειδισμό. Συμπληρώστε με σελήνιο μόνο εάν συνιστάται από γιατρό.
Οι ειδικοί έχουν προσδιορίσει τα 400 mcg σεληνίου ως το ημερήσιο ανώτατο όριο για τους ενήλικες. Η χρόνια υψηλή πρόσληψη σεληνίου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως απώλεια μαλλιών και νυχιών, διάρροια, ναυτία και δερματικά εξανθήματα.
Η οξεία τοξικότητα του σεληνίου μπορεί να έχει σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες επιπτώσεις, όπως νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή και αναπνευστικά προβλήματα.
Ψευδάργυρος
Όπως το σελήνιο, έτσι και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και την λειτουργία του θυρεοειδούς.
Η ανεπαρκής λήψη ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία του θυρεοειδούς και πολλές άλλες πτυχές της υγείας σας, επομένως είναι απαραίτητο να λαμβάνετε αρκετό από αυτό το θρεπτικό συστατικό στη διατροφή σας.
Όταν χρησιμοποιούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά (όπως το σελήνιο και η βιταμίνη Α) τα συμπληρώματα ψευδαργύρου βελτιώνουν την λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.
Εάν ενδιαφέρεστε να πάρετε ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου, μιλήστε με έναν γιατρό. Εκείνος θα καθορίσει εάν και κατά πόσον ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς.
Άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά
Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται παραπάνω, υπάρχουν και άλλες βιταμίνες και μέταλλα που τα άτομα με υποθυρεοειδισμό πρέπει να προσέχουν:
- Βιταμίνη D: Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την λειτουργία του θυρεοειδούς και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Επειδή η βιταμίνη D δεν συγκεντρώνεται σε πολλά τρόφιμα, η συμπλήρωση είναι συχνά απαραίτητη.
- Βιταμίνη Β12: Η ανεπάρκεια Β12 είναι κοινή μεταξύ των ατόμων με υποθυρεοειδισμό. Μιλήστε με έναν γιατρό σχετικά με τον έλεγχο των επιπέδων Β12 σας. Εάν τα επίπεδά σας είναι χαμηλά ή μη βέλτιστα, εκείνος θα σας συστήσει συμπλήρωμα Β12 ή συμπλέγματος Β, αν το κρίνει απαραίτητο.
- Μαγνήσιο: Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου σχετίζονται με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υποθυρεοειδισμού. Η συμπλήρωση με μαγνήσιο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα.
- Σίδηρος: Η έλλειψη σιδήρου είναι συχνή σε γυναίκες με υποθυρεοειδισμό. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία) μπορεί να βλάψουν την λειτουργία του θυρεοειδούς. Η λήψη συμπληρωμάτων είναι συχνά απαραίτητη για την επίτευξη και διατήρηση υγιών επιπέδων σιδήρου.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την λειτουργία του θυρεοειδούς και τη γενική υγεία. Άλλα παραδείγματα σημαντικών θρεπτικών συστατικών για άτομα με υποθυρεοειδισμό είναι:
- βιταμίνη Α
- φυλλικό οξύ
- ασβέστιο
- πρωτεΐνη
Πηγή: healthline.com
Πηγή: https://www.onmed.gr