28/11/2023
«Οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα στους ασθενείς με COVID-19 και δεν συνδέονται με τη σοβαρότητα της λοίμωξης», τόνισαν οι συγγραφείς.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που αποτυπώνει τις επιδράσεις της COVID-19 στο ουροποιητικό σύστημα», πρόσθεσαν.
Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για όλους τους ασθενείς που είχαν λάβει θεραπεία για συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό σε κάποιο νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ κατά τα έτη 2021-2022. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 17.986 ασθενείς, εκ των οποίων περίπου οι μισοί είχαν ιστορικό COVID-19 λοίμωξης που είχε επιβεβαιωθεί με εξέταση PCR.
Οι επιστήμονες συνέκριναν τους ασθενείς με ιστορικό COVID-19 με τους ασθενείς που δεν είχαν ιστορικό της λοίμωξης αναφορικά με τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό.
Όπως διαπίστωσαν, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κατακράτησης ούρων (4.55% έναντι 0.86%), αιματουρίας (1.36% έναντι 0.41%), ουρολοίμωξης (4.31% έναντι 1.49%) και βακτηριουρίας (9.02% έναντι 1.97%).
Διαπιστώθηκε ότι ο αυξημένος κίνδυνος για όλες τις παραπάνω επιπλοκές ήταν παρόμοιος, ανεξαρτήτως πόσο σοβαρά είχαν νοσήσει οι ασθενείς από την COVID-19.
Θέλοντας να εξηγήσουν τους μηχανισμούς της σύνδεσης που παρατηρήθηκε στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες τόνισαν ότι τόσο η πρωτεΐνη ACE2 όσο και η TMPRSS2 εκφράζονται στον προστάτη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μόλυνση από τον ιό η οποία οδηγεί σε φλεγμονή.
«Καθώς ο ιός SARS-CoV-2 έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό σήμερα, οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από το ουροποιητικό στους άνδρες ασθενείς.
Μία άλλη παρατήρηση της μελέτης μας ήταν ότι οι ιδιαίτερα στους άνδρες της τρίτης ηλικίας, ο ιός έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσει επιπλοκές από το ουροποιητικό», κατέληξε η ομάδα.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Internal Medicine.
Πηγή: https://www.onmed.gr