ΚεντρικήΥγεία

Αγγειοσάρκωμα: Ποια όργανα επηρεάζει – Τι συμπτώματα παρουσιάζει

28/11/2023

Τα λεμφαγγεία αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Συλλέγουν βακτήρια, ιούς και άχρηστα προϊόντα από το σώμα και τα απορρίπτουν.

Το αγγειοσάρκωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στο δέρμα σε κεφάλι και λαιμό. Πιο σπάνια, μπορεί να σχηματιστεί στο δέρμα σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το στήθος. Ή μπορεί να σχηματιστεί σε βαθύτερους ιστούς, όπως το ήπαρ και η καρδιά. Αγγειοσάρκωμα μπορεί να εμφανιστεί σε περιοχές που αντιμετωπίστηκαν με ακτινοθεραπεία στο παρελθόν.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πού εμφανίζεται ο καρκίνος.

Αγγειοσάρκωμα: Συμπτώματα όταν επηρεάζει το δέρμα

Τις περισσότερες φορές, το αγγειοσάρκωμα εμφανίζεται στο δέρμα σε κεφάλι και λαιμό. Συμβαίνει συχνά στο τριχωτό της κεφαλής. Τα συμπτώματα αυτής της μορφής είναι:

  • Μια ανυψωμένη περιοχή του δέρματος που μοιάζει με μώλωπα
  • Σημάδι που μοιάζει με μώλωπα που μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου
  • Σημάδι που μπορεί να αιμορραγεί όταν γρατσουνιστεί ή χτυπηθεί
  • Οίδημα στο δέρμα γύρω από το σημάδι

Αγγειοσάρκωμα: Συμπτώματα όταν επηρεάζει όργανα

Όταν το αγγειοσάρκωμα επηρεάζει όργανα, όπως το ήπαρ ή την καρδιά, συχνά προκαλεί πόνο. Άλλα συμπτώματα εξαρτώνται από τη θέση του αγγειοσάρκωμα.

Αγγειοσάρκωμα: Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τα περισσότερα αγγειοσαρκώματα. Εντούτοις έρευνες έχουν αναδείξει παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της νόσου.

Το αγγειοσάρκωμα συμβαίνει όταν τα κύτταρα στην επένδυση ενός αιμοφόρου ή λεμφικού αγγείου αναπτύσσουν αλλαγές στο DNA τους. Το DNA ενός κυττάρου περιέχει τις οδηγίες που λένε στο κύτταρο τι να κάνει. Αυτές οι αλλαγές (κακοήθεις μεταλλάξεις) λένε στα κύτταρα να πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Έτσι προκαλούν τα καρκινικά κύτταρα να συνεχίσουν να ζουν όταν τα υγιή κύτταρα ήδη πεθαίνουν.

Το αποτέλεσμα είναι μια συσσώρευση καρκινικών κυττάρων που μπορούν να αναπτυχθούν πέρα από το αιμοφόρο ή το λεμφικό αγγείο. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εισβάλουν και να καταστρέψουν τον υγιή ιστό του σώματος. Με τον καιρό, τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να αποσπαστούν και να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος (μετάσταση).

Αγγειοσάρκωμα: Θεραπεία

Το ποια θεραπεία αγγειοσάρκωμα είναι η καλύτερη για εσάς εξαρτάται από την κατάστασή σας. Οι γιατροί σας θα εξετάσουν τη θέση του καρκίνου, το μέγεθός του και εάν έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος.

Οι επιλογές θεραπείας γενικά είναι:

  • Χειρουργική επέμβαση: Στόχος είναι να αφαιρεθεί όλο το αγγειοσάρκωμα. Ο χειρουργός σας θα αφαιρέσει τον καρκίνο και μέρος του υγιούς ιστού που τον περιβάλλει. Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο καρκίνος είναι πολύ μεγάλος ή έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος.
  • Ακτινοθεραπεία: Χρησιμοποιεί δέσμες υψηλής ενέργειας, όπως ακτίνες Χ και πρωτόνια, για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται μερικές φορές μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει τυχόν καρκινικά κύτταρα που έχουν απομείνει. Η ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή εάν δεν μπορείτε να χειρουργηθείτε.
  • Χημειοθεραπεία: Χρησιμοποιεί φάρμακα ή χημικές ουσίες για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι μια επιλογή εάν το αγγειοσάρκωμα έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος. Μερικές φορές η χημειοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με ακτινοθεραπεία εάν δεν μπορείτε να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.
  • Στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία: Αυτές οι θεραπείες επιτίθενται σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα. Μπλοκάροντας αυτές τις χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Για τη θεραπεία του αγγειοσαρκώματος, τα στοχευμένα φάρμακα μπορεί να είναι μια επιλογή εάν ο καρκίνος είναι προχωρημένος.
  • Ανοσοθεραπεία: Χρησιμοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας μπορεί να μην επιτεθεί στον καρκίνο επειδή τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες που τα βοηθούν να “κρύβονται” από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Η ανοσοθεραπεία λειτουργεί παρεμβαίνοντας σε αυτήν τη διαδικασία. Για το αγγειοσάρκωμα, η ανοσοθεραπεία μπορεί να είναι μια θεραπευτική επιλογή για προχωρημένο καρκίνο.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ποιες παραμέτρους υγείας βοηθούν οι ασκήσεις με βάρη: 10 συμβουλές για αρχάριους

xristiana

Λαχειοφόρος Αγορά Από Το “Χαμόγελο Του Παιδιού”

xristiana

Πονόλαιμος από το air condition: Τι να κάνετε – Πότε να πάτε στον γιατρό

xristiana