ΚεντρικήΥγεία

Εγκολεασμός: Προσοχή στα συμπτώματα, ειδικά στα παιδιά

28/11/2023

Αυτό εμποδίζει τη διέλευση τροφίμων ή υγρών. Ο εγκολεασμός διακόπτει επίσης την παροχή αίματος στο τμήμα του εντέρου που επηρεάζεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, θάνατο του εντερικού ιστού ή ρήξη στο έντερο (διάτρηση).

Ο εγκολεασμός είναι η πιο κοινή αιτία εντερικής απόφραξης σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Η αιτία των περισσότερων περιπτώσεων εγκολεασμού στα παιδιά είναι άγνωστη. Αν και ο εγκολεασμός είναι σπάνιος στους ενήλικες, οι περισσότερες περιπτώσεις εγκολεασμού ενηλίκων είναι αποτέλεσμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης, όπως ένας όγκος.

Στα παιδιά, τα έντερα μπορούν συνήθως να ξαναμπούν στη θέση τους με μια μικρή διαδικασία. Στους ενήλικες, συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση του προβλήματος.

Εγκολεασμός: Συμπτώματα στα παιδιά

Το πρώτο σημάδι εγκολεασμού σε ένα κατά τα άλλα υγιές βρέφος μπορεί να είναι ξαφνικό, δυνατό κλάμα που προκαλείται από πόνο στην κοιλιά. Τα βρέφη που έχουν πόνο στην κοιλιά μπορεί να τραβούν τα γόνατά τους προς το στήθος τους όταν κλαίνε.

Ο πόνος του εγκολεασμού “έρχεται και φεύγει”, συνήθως κάθε 15-20 λεπτά στην αρχή. Αυτά τα επώδυνα επεισόδια διαρκούν περισσότερο και συμβαίνουν συχνότερα όσο περνάει ο καιρός.

Άλλα συμπτώματα εγκολεασμού στα παιδιά:

  • Κόπρανα αναμεμειγμένα με αίμα και βλέννα
  • Εμετός
  • Ένα εξόγκωμα στην κοιλιά
  • Αδυναμία ή έλλειψη ενέργειας
  • Διάρροια

Δεν έχουν όλα παιδιά όλα αυτά τα συμπτώματα. Μερικά βρέφη δεν έχουν εμφανή πόνο. Μερικά παιδιά δεν κάνουν κόπρανα με αίμα ή δεν έχουν εξόγκωμα στην κοιλιά. Και μερικά μεγαλύτερα παιδιά έχουν πόνο αλλά όχι άλλα συμπτώματα.

Εγκολεασμός: Συμπτώματα στους ενήλικες

Ο εγκολεασμός είναι σπάνιος στους ενήλικες. Επίσης, επειδή τα συμπτώματα συχνά επικαλύπτονται με τα εκείνα άλλων διαταραχών, είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο πόνος στην κοιλιά που “έρχεται και φεύγει”. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ναυτία και έμετος. Οι ασθενείς μερικές φορές έχουν συμπτώματα για εβδομάδες πριν αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Πότε να δείτε γιατρό

Ο εγκολεασμός απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Εάν εσείς ή το παιδί σας εμφανίσετε τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Στα βρέφη, το τράβηγμα των γονάτων στο στήθος και το κλάμα είναι συχνά συμπτώματα πόνου στην κοιλιά.

Εγκολεασμός: Αιτίες

Το έντερο έχει σχήμα μακρύ σωλήνα. Στον εγκολεασμό, ένα μέρος του εντέρου (συνήθως το λεπτό έντερο) γλιστράει μέσα σε ένα παρακείμενο τμήμα του εντέρου. Αυτό μερικές φορές ονομάζεται τηλεσκόπηση επειδή είναι παρόμοιο με τον τρόπο που ένα πτυσσόμενο τηλεσκόπιο επιμηκύνεται ή κονταίνει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις σε ενήλικες, η τηλεσκόπηση προκαλείται από μια ανάπτυξη στο έντερο, όπως ένας πολύποδας ή ένας όγκος. Οι τυπικές κυματοειδείς συσπάσεις του εντέρου αρπάζουν αυτό το σημείο και τραβούν αυτό και την επένδυση του εντέρου πιο μέσα στο ίδιο το έντερο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, δεν μπορεί να βρεθεί αιτία για τον εγκολεασμό.

Παιδιά

Στις περισσότερες περιπτώσεις εγκολεασμού στα παιδιά, η αιτία είναι άγνωστη. Φαίνεται να εμφανίζεται πιο συχνά το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Και επειδή πολλά παιδιά με το πρόβλημα έχουν επίσης συμπτώματα γρίπης, πολλοί γονείς υποψιάζονται ότι ένας ιός μπορεί να παίζει ρόλο στην πάθηση. Μερικές φορές, το σημείο όπου προκύπτει το πρόβλημα είναι μια θήκη στην επένδυση του λεπτού εντέρου (εκκολπώματα Meckel).

Ενήλικες

Στους ενήλικες, ο εγκολεασμός είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας ιατρικής κατάστασης ή διαδικασίας, όπως:

  • Ένας πολύποδας ή όγκος
  • Ουλώδης ιστός στο έντερο (συμφύσεις εντέρου)
  • Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, όπως γαστρική παράκαμψη ή άλλη χειρουργική επέμβαση στην εντερική οδό
  • Πρήξιμο στα έντερα λόγω ασθενειών, όπως η νόσος του Crohn

Εγκολεασμός: Πιθανές επιπλοκές

Ο εγκολεασμός μπορεί να διακόψει την παροχή αίματος στο προσβεβλημένο τμήμα του εντέρου. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η έλλειψη αίματος σκοτώνει τον ιστό του εντερικού τοιχώματος. Ο θάνατος του ιστού μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη στο εντερικό τοίχωμα (διάτρηση). Αυτό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση της επένδυσης της κοιλιακής κοιλότητας (περιτονίτιδα).

Η περιτονίτιδα είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Τα συμπτώματα της περιτονίτιδας είναι:

  • Πόνος στην κοιλιά
  • Πρήξιμο στην κοιλιά
  • Πυρετός
  • Εμετός

Η περιτονίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοκ σε ένα παιδί. Τα συμπτώματα του σοκ είναι:

  • Δροσερό, νωπό δέρμα που μπορεί να είναι χλωμό ή γκρίζο
  • Αδύναμος και γρήγορος καρδιακός παλμός
  • Αναπνοή που μπορεί να είναι είτε αργή και ρηχή είτε πολύ γρήγορη
  • Άγχος ή ταραχή
  • Ακραία ατονία

Ένα παιδί που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μπορεί να έχει τις αισθήσεις του ή να τις χάσει. Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι σε κατάσταση σοκ, αναζητήστε αμέσως επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Εγκεφαλικό στον ύπνο: Πώς θα το καταλάβετε

xristiana

Διήμερη εκδήλωση FOOD CORRIDORS: Η Τοπική Παραγωγή & Γαστρονομία στο Επίκεντρο

xristiana