ΚεντρικήΥγεία

Έλλειψη βιταμίνης D: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού

23/6/2022

Η ανεπάρκειά της έχει συνδεθεί με διαβήτη, καρδιαγγειακά και αναπνευστικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κατέληξαν σε σύνδεση της έλλειψης βιταμίνης D με τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού.

Πάνω από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια, ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 78 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Η άνοια επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται, να θυμούνται και να επικοινωνούν φυσιολογικά.

Ο πιο κοινός τύπος άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% έως 70% των περιπτώσεων άνοιας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για σχεδόν 295.000 συμμετέχοντες στη βάση δεδομένων UK Biobank. Έλαβαν υπόψη παραλλαγές στα γονίδια των συμμετεχόντων για να ανακαλύψουν πώς τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επηρέαζαν τη νευροαπεικόνιση του εγκεφάλου ενός ατόμου και τον κίνδυνο για άνοια και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D με χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού. Δήλωσαν επίσης ότι η γενετική τους ανάλυση υποστηρίζει την αιτιολογική επίδραση της ανεπάρκειας βιταμίνης D στην άνοια.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Elina Hyppönen, ανώτερη ερευνήτρια και διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Ακριβείας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, οι ερευνητές υπέθεταν εδώ και καιρό ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη νευρογνωστικών ασθενειών όπως η άνοια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το εάν αυτές οι επιδράσεις είναι αιτιολογικής φύσης.

«Πράγματι, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθούν οι επιδράσεις της βιταμίνης D στην υγεία του εγκεφάλου ή σε άλλες ασθένειες, καθώς δεν είναι ηθικό να γίνουν κλινικές δοκιμές σε άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης D», δήλωσε η Hyppönen .

«Ως εκ τούτου, χρησιμοποιώντας ένα νέο γενετικό σχεδιασμό, θέλαμε να ελέγξουμε το ρόλο της βιταμίνης D στην υγεία του εγκεφάλου και συγκεκριμένα, να δούμε εάν οι βελτιώσεις στα επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν» εξήγησε.

Προηγούμενες έρευνες -συμπεριλαμβανομένης μιας ανασκόπησης του 2018 που ανέλυσε πάνω από 70 κλινικές και προκλινικές μελέτες για τον ρόλο της βιταμίνης D σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον- κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι η βιταμίνη D ήταν νευροπροστατευτική.

Πιο πρόσφατη έρευνα ωστόσο, υποστηρίζει ότι η βιταμίνη D μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη της άνοιας.

Ερωτηθείσα πώς αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας και του εγκεφαλικού στο μέλλον, η Hyppönen είπε ότι αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης της ανεπάρκειας βιταμίνης D.

«Αυτό είναι χρήσιμο όχι μόνο για τον κίνδυνο άνοιας αλλά και για τη συνολική υγεία», πρόσθεσε. «Κατά τη γνώμη μου, οι στρατηγικές για τον εμπλουτισμό των τροφίμων με βιταμίνη D πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, και σε χώρες όπου αυτό έχει ήδη γίνει, να αυξηθούν οι συγκεντρώσεις».

Τροφές με βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη την οποία συνθέτει ο οργανισμός κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας, αλλά προσλαμβάνεται και καταναλώνοντας ορισμένες τροφές, όπως:

  • λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί και ο τόνος
  • ιχθυέλαια
  • αυγά
  • τυρί
  • μοσχαρίσιο συκώτι
  • μανιτάρια
  • κρέας, όπως γαλοπούλα, μοσχάρι και χοιρινό
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα, γάλα σόγιας, βρόμης και αμυγδάλου, δημητριακά πρωινού, χυμός πορτοκαλιού, γιαούρτια και μαργαρίνες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition Trusted Source.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Συναυλία – αφιέρωμα στη μνήμη των θυμάτων από την τραγωδία στα Τέμπη: «Πάρε με όταν φτάσεις…»

xristiana

Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη: Φιλικοί αγώνες μπάσκετ με αμαξίδιο, στο Κλειστό Φιλύρου

xristiana

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιολογικών προβλημάτων για τις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση – μελέτη

xristiana