ΚεντρικήΥγεία

Γυροειδής Αλωπεκία: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

17/11/2023

Η Γυροειδής Αλωπεκία αποτελεί μία αυτοάνοση διαταραχή η οποία προκαλεί απώλεια τριχών και, κατ’ επέκταση, σημαντικές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στα άτομα που επηρεάζει. Τι θα ήταν καλό να γνωρίζουμε;

Στη Γυροειδή Αλωπεκία, το ανοσοποιητικό σύστημα «επιτίθεται» στους θύλακες των τριχών, τις δομές με άλλα λόγια, που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των τριχών. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται η απώλεια μαλλιών, ή ακόμη και η αποτροπή της εκ νέου ανάπτυξής τους.

Για την ακρίβεια, σε κάποια άτομα που πάσχουν από ΓΑ είναι δυνατή η ανάκτηση μέρους ή όλων των μαλλιών τους, κάποιες φορές και χωρίς θεραπεία, σε άλλους η απώλεια τριχών μπορεί να είναι μόνιμη, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις πασχόντων με επαναλαμβανόμενους κύκλους απώλειας και αναγέννησης μαλλιών.

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τη ΓΑ;   

Ο μηχανισμός ανάπτυξης της Γυροειδούς Αλωπεκίας δεν είναι σαφής.

Ωστόσο, η διαταραχή αυτή φαίνεται να συνδέεται με ορισμένα γονίδια που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής της, ενώ ενδέχεται να εμπλέκονται και αρκετοί περιβαλλοντικοί παράγοντες. Βεβαίως, απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη συσχέτιση με το περιβάλλον.

Επιπλέον, η ΓΑ σχετίζεται και με διάφορες συννοσηρότητες, όπως με την ανεπάρκεια βιταμίνης D, το μεταβολικό σύνδρομο, την αλλεργική ρινίτιδα, την ατοπική δερματίτιδα και τις διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα.

Πώς εκδηλώνεται η ΓΑ;

Η Γυροειδής Αλωπεκία τυπικά εκδηλώνεται με πλάκες που παρουσιάζουν απώλεια τριχών. Το μέγεθος των πλακών αυτών μπορεί να κυμαίνεται από μία μικρή περιοχή στρογγυλού σχήματος διαμέτρου ενός νομίσματος, αλλά μπορεί να καταλαμβάνουν και όλη την έκταση του τριχωτού.

Με βάση την έκταση των πλακών, μάλιστα, η Γυροειδής Αλωπεκία ταξινομείται ευρέως στις εξής υποκατηγορίες (αν και θεωρούνται ως ΓΑ και οι τρεις):

  • Γυροειδής αλωπεκία: Χαρακτηρίζεται από αποψιλωμένες πλάκες σφαιρικού ή ωοειδούς σχήματος στο τριχωτό της κεφαλής και αφορά περίπου το 90% των περιστατικών.
  • Ολική αλωπεκία: Πρόκειται για ολική ή σχεδόν ολική απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Καθολική αλωπεκία: Συνοδεύεται από καθολική απώλεια τριχών στο σώμα. Περιλαμβάνει ακόμη και την απώλεια τριχών στα φρύδια και τις βλεφαρίδες.

Επιπτώσεις στους πάσχοντες

Η απώλεια των μαλλιών επηρεάζει σημαντικά τους πάσχοντες με ΓΑ, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο:

-Οι κοινωνικές επιπτώσεις

Δεδομένης της σημασίας που έχει αποκτήσει η εξωτερική εικόνα στην εποχή μας (εποχή των social media), η εμφάνιση των ατόμων με απώλεια μαλλιών λόγω της ΓΑ μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση. Ως αποτέλεσμα, οι νοσούντες είναι πιθανό να αποσύρονται από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως η ενασχόληση με ένα άθλημα ή μία απλή έξοδος για διασκέδαση.

Συχνά, προκειμένου να αισθανθούν καλύτερα με την εικόνα τους, οι πάσχοντες με ΓΑ καταφεύγουν σε τεχνικές «καμουφλάζ» της απώλειας τριχών, χρησιμοποιώντας περούκες και μακιγιάζ, χωρίς όμως να μπορούν να αποκρύψουν και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της διαταραχής.

-Οι ψυχολογικές επιπτώσεις

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ΓΑ στους πάσχοντες είναι αρκετά σοβαρές.

Πιο συγκεκριμένα, η ΓΑ:

  • εκλαμβάνεται από τους νοσούντες ως μία κατάσταση που τους αλλάζει τη ζωή.
  • μπορεί να τους οδηγήσει σε στιγματισμό, κοινωνική απομόνωση, ακόμη και εκφοβισμό
  • είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την επαγγελματική τους ζωή.

Επιπλέον, φαίνεται πως ένα μέρος των ατόμων με ΓΑ αναφέρουν ψυχιατρικά νοσήματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ ποσοστό 12,8% των πασχόντων με ΓΑ έχει αναφέρει αυτοκτονικό ιδεασμό.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι πάσχοντες από Γυροειδή Αλωπεκία να συμβουλευτούν τον δερματολόγο τους, καθώς υπάρχουν λύσεις που μπορούν να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να επανακτήσουν την χαμένη τους αυτοπεποίθηση.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θα θέλατε ένα ξύλινο πάτωμα που παράγει ηλεκτρισμό απλά περπατώντας πάνω του;

xristiana

Βάσεις 2022: Η 17χρονη ΑμεΑ Ελευθερία Μιλλή “σάρωσε” και πέρασε πρώτη στην Φιλολογία στο ΕΚΠΑ

xristiana

Η κόλλα που βήχει…

xristiana