ΚεντρικήΥγεία

Βήχας στα παιδιά: Υλακώδης, παροξυσμικός, νυχτερινός και ημερήσιος

27/11/2023

Παρόλο που η θερμοκρασία ακόμη δεν θυμίζει χειμερινή περίοδο, οι ιώσεις έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, ταλαιπωρώντας για μικρό χρονικό διάστημα τα παιδιά. Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο βήχας, που σχετίζεται στην πλειοψηφία των περιστατικών, με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Έτσι, μία από τις πιο συνηθισμένες αγωνίες των γονιών είναι τόσο η «επιμονή» σε διάρκεια και ένταση του βήχα, όσο και ο τρόπος αντιμετώπισής του. Στο σημείο αυτό λοιπόν, θα πρέπει να γίνει κατανοητό και ξεκάθαρο πως υπάρχουν διαφορετικοί τύποι βήχα, ως προς την αιτιολογία που τους προκαλεί, με αποτέλεσμα να απαιτείται συγκεκριμένος χειρισμός κάθε φορά.

Όταν το παιδί βήχει, ο οργανισμός του προσπαθεί με αυτήν την αντανακλαστική κίνηση, να αποβάλει την περίσσεια βλέννας, η οποία καλύπτει εσωτερικά τις αεροφόρους οδούς. Κατά τη διάρκεια μίας λοίμωξης, η βλέννα παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Έτσι, το παιδί βήχει προκειμένου να «ανοίξει» η αναπνευστική οδός. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές βήχα, ανάλογα με την αιτιολογία τους, που μπορούν να διακριθούν στον υλακώδη, τον παροξυσμικό, τον νυχτερινό και τον ημερήσιο.

Υλακώδης βήχας

Η πρώτη μορφή βήχα, ο υλακώδης βήχας, είναι αρκετά χαρακτηριστική, καθότι το άκουσμά του παραπέμπει σε γάβγισμα σκύλου. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του είναι το γεγονός πως εκδηλώνεται ξαφνικά μέσα στην νύχτα και στην πλειοψηφία των περιστατικών οφείλεται στην εμφάνιση λαρυγγίτιδας.

Παροξυσμικός βήχας

Ο παροξυσμικός βήχας αποτελεί μία δεύτερη μορφή βήχα, με το παιδί να εκδηλώνει έντονα βήχα ο οποίος επιμένει και είναι συνεχόμενος. Η αιτία της εμφάνισής του μπορεί να είναι είτε η εκδήλωση κοκκύτη, είτε ακόμη και η κατάποση κάποιου αντικειμένου. Αυτό έχει σαν συνέπεια το παιδί να καταβάλλει προσπάθεια να απομακρύνει τον αέρα έξω από τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα συχνά να παρατηρείται έντονος ερεθισμός στα μάτια του, τα οποία κοκκινίζουν. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως ο παροξυσμικός βήχας, ιδιαίτερα εάν υπάρχει υπόνοια για κατάποση κάποιου αντικειμένου, χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης.

Νυχτερινός βήχας

Ο νυχτερινός βήχας οφείλεται στο κοινό κρυολόγημα, καθώς συνοδεύεται και με μία σειρά άλλων συμπτωμάτων, όπως η ρινική καταρροή. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκκρίσεις αυτές οδηγούν στην εκδήλωση βήχα, αφού είτε κυλούν προς το φάρυγγα και τον ερεθίζουν, είτε το παιδί αναγκάζεται να εισπνέει από το στόμα με αποτέλεσμα ο φάρυγγας να ξηραίνεται.

Ημερήσιος βήχας

Τέλος, ο ημερήσιος βήχας είναι συνηθισμένος στην παιδική ηλικία, ενώ υπάρχουν πολλές παράμετροι, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωσή του.

Κοινό κρυολόγημα και παιδιά

Αντιμετώπιση παιδικού βήχα

Η αντιμετώπιση του βήχα, ποικίλλει δεδομένου ότι ποικίλλει και η αιτιολογία της εκδήλωσής του. Έτσι, οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο, ο οποίος κρίνει τη μορφή του βήχα και συστήνει τις απαραίτητες οδηγίες. Ειδικότερα, οι γονείς θα πρέπει να καλέσουν τον παιδίατρο, εάν ο βήχας συνοδεύεται με πυρετό, εάν το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών ή εάν το παιδί εκδηλώνει επικίνδυνα συμπτώματα κυάνωσης, αφυδάτωσης και γρήγορο ρυθμό αναπνοής. Σε γενικές γραμμές ο βήχας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, εάν το παιδί καταναλώνει μεγάλες ποσότητες υγρών, προκειμένου να υγροποιείται η βλέννα, ενώ βοηθούν και οι συχνές ρινοπλύσεις. Οι γονείς είναι καλό να φροντίζουν ώστε ο χώρος που περνά τις περισσότερες ώρες το παιδί να έχει καλά επίπεδα υγρασίας και να αποφεύγεται το κάπνισμα μέσα στο σπίτι.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ο ΣEΧΟΛΟΓOΣ και η ξανθιά….!

xristiana

Organic Electronic Technologies: Eπανάσταση στην πράσινη ενέργεια με… τυπωμένα φωτοβολταϊκά

xristiana

Time for beauty news

xristiana