ΚεντρικήΠεριβάλλον

Παράγοντας Μέσης Ανατολής στις τιμές του πετρελαίου, στα 88 δολάρια το βαρέλι

9/10/2023

Την προσεχή Παρασκευή 13 Οκτωβρίου αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο φέτος επισκιάζεται από το βασικό ανταγωνιστή του, το φυσικό αέριο, λόγω της μεγάλης απόκλισης στις τιμές.

Το τελευταίο ξαναβρίσκει την δεσπόζουσα θέση του στα ελληνικά νοικοκυριά καθώς εμφανίζεται ήδη φθηνότερο κατά 65% όταν πέρσι τέτοια εποχή, η κυβέρνηση έφτασε λόγω της εκτίναξης των τιμών του αερίου να επιδοτήσει ακόμη και την αντικατάστασή του με τους καυστήρες πετρελαίου.

Με την τιμή στα 90 δολάρια το βαρέλι και με αναγωγή στην κιλοβατώρα, για το φυσικό αέριο οι καταναλωτές καλούνται με τις τρέχουσες τιμές να πληρώσουν φέτος  0,080/kwh όταν η ισοδύναμη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι στο 0,140/kwh.

Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για την διαμόρφωση της τελικής τιμής, καθώς η αγορά αναμένεται να επηρεαστεί από την κρίση στην Μέση Ανατολή. Ήδη, σήμερα η τιμή του brend παρουσιάζεται αυξημένη κατά 5% ξεπερνώντας τα 88 δολάρια το βαρέλι καθώς η πολεμική αναταραχή  επιτείνει τη νευρικότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι την πορεία των τιμών θα καθορίσει η διάρκεια των εχθροπραξιών.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το πετρέλαιο θέρμανσης, υπολογίζεται να διατεθεί στην αγορά σε τιμή πέριξ του 1,45 ευρώ το λίτρο, αισθητά χαμηλότερη από πέρσι που είχε εκτιναχτεί (προς επιδότησης) στο 1,75 ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι το φετινό χειμώνα δεν θα εφαρμόσει το μέτρο της επιδότησης στην αντλία. Αντίστοιχα, το ενδεχόμενο επιδότησης απομακρύνεται και από την πλευρά των διυλιστηρίων που πέρσι προσέφεραν έκπτωση 7,5 λεπτών. Ωστόσο, στελέχη του κλάδου αφήνουν ανοικτό ένα μικρό παράθυρο για αλλαγές την τελευταία στιγμή, με δεδομένη πλέον και την μεταβλητότητα των τιμών μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες εμπορίας, σκοπεύουν να διευκολύνουν τους καταναλωτές στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης με εκπτώσεις και πληρωμές με άτοκες δόσεις.

Η κατάσταση στο ρεύμα

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τέλος του χρόνου αποσύρονται οι οριζόντιες επιδοτήσεις και η αγορά ηλεκτρισμού επιστρέφει σε νέα τιμολογιακή πολιτική με σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος.

Σήμερα και παρά την πληρότητα κατά 90% στις ευρωπαϊκές αποθήκες, η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF-  τον ολλανδικό κόμβο συναλλαγών – βρίσκεται σχετικά ψηλά μολονότι έχει υποχωρήσει στα 38 ευρώ από 45 ευρώ/μεγαβατώρα που έφτασε τις προηγούμενες μέρες.

Η χονδρεμπορική τιμή έχει μειωθεί αντίστοιχα κατά 35% σε σχέση με πέρυσι αλλά οι τιμές παραμένουν σχεδόν 60% ακριβότερες συγκριτικά με το 2021 με την τιμή να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 100 έως 110 ευρώ η μεγαβατώρα. Για σήμερα, μάλιστα, 9 Οκτωβρίου, η χονδρεμπορική τιμή θα ξεπεράσει τα 123 ευρώ ανά μεγαβατώρα κάνοντας νέο άλμα 34,5% σε σχέση με χθες.

Υπό αυτό το πρίσμα και καθώς τα τιμολόγια υπόκεινται στους κανόνες και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην διεθνή αγορά καυσίμων, στο τρίγωνο ΥΠΕΝ, υπουργείο Οικονομικών και ΡΑΑΕΥ διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις και αναζητούνται πόροι για νέες επιδοτήσεις στην περίπτωση που αυτό απαιτήσουν οι συνθήκες στην αγορά.

Άλλωστε παρά την γραμμή άμυνας της Κομισιόν για τερματισμό των επιδοτήσεων ο σχεδιασμός είναι η συνέχιση των μέτρων, εφόσον επιδεινωθούν οι συνθήκες.

Όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, μια νέα αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ η μεγάλη πλέον εξάρτηση της ΕΕ από το LNG, προσδίδει στην αγορά μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Κάτι, άλλωστε, που φάνηκε και από τις πρόσφατες απεργίες στις εγκαταστάσεις της Chevron στην Αυστραλία, οι οποίες επηρέασαν την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και οι οποίες συνεχίζονται με ένα μικρό διάλειμμα.

«Η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά στο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα των τιμών για να εξομαλύνει το κόστος για τους καταναλωτές. Αν χρειαστεί ξανά θα επαναλάβουμε αυτά τα αντανακλαστικά» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Εντός Οκτωβρίου το νέο πακέτο

Πριν τα τέλη του μήνα με βάση το σχεδιασμό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης θα παρουσιάσει το νέο μοντέλο για τις επιδοτήσεις που δουλεύεται εντατικά από το καλοκαίρι στο υπουργείο. Ο υπουργός έχει εξηγήσει ότι στόχος είναι οι επιδοτήσεις να είναι στοχευμένες και να έχουν όσο γίνεται μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο, για αυτό και θα επικεντρωθούν κυρίως στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με μια όμως μεγαλύτερη περίμετρο δικαιούχων ώστε το δίχτυ προστασίας να αγκαλιάσει περισσότερους καταναλωτές. Ο κ. Σκυλακάκης έχει αναδείξει μια νέα κατηγορία καταναλωτών, τους λεγόμενους ενεργειακά ευάλωτους, εκείνους δηλαδή που δαπανούν μεγάλο μέρος από το εισόδημά τους στην ενέργεια.

Για αυτούς τους λόγους εξετάζεται μια τρίτη κατηγορία Κοινωνικού Τιμολογίου, στους οποίους η στήριξη θα χορηγείται κατά τα πρότυπα του πετρελαίου θέρμανσης με βάση γεωγραφικά στοιχεία και στοιχεία βαθμοημερών κάτι που σημαίνει διαφοροποίηση στα μέτρα στήριξης μεταξύ βορρά και νότου ή νησιών ενώ εξετάζεται αν θα συμπεριληφθούν κι άλλα κριτήρια όπως, για παράδειγμα, τα μέσα θέρμανσης που χρησιμοποιεί ένα νοικοκυριό και αν αυτά καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

Το πλέγμα των ρυθμίσεων θα συνδυαστεί και με τα μέτρα πάταξης των στρατηγικών κακοπληρωτών που ο κ. Σκυλακάκης είναι από τα πρώτα θέματα που έχει πιάσει στο ΥΠΕΝ διαχωρίζοντας τους μπαταχτσήδες με εκείνους που πραγματικά δυσκολεύονται για πραγματικούς λόγους να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και οι οποίοι υπολογίζονται ότι έχουν αποχωρήσει από τις εταιρείες και έχουν αφήσει φέσια από 15.000 έως 20.000 ευρώ. Στο ίδιο πακέτο μέτρων θα ενταχθούν και οι πολύτεκνοι στους οποίους μέχρι και το 2018 χορηγούνταν ειδικό οικιακό τιμολόγιο. Το τιμολόγιο αυτό καταργήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσοντας αυτή την κατηγορία καταναλωτών στις ρυθμίσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Τους πολύτεκνους δικαίωσε απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας το 2022, πιέζοντας την κυβέρνηση στην επαναφορά του μέτρου σχεδόν δύο χρόνια μετά. Το νέο τιμολόγιο θα έχει εισοδηματικά κριτήρια και όχι περιουσιακά όπως ισχύει για το ΚΟΤ (Κοινωνικό Τιμολόγιο).

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ωμέγα-3, μια βιομηχανία 2,5 δισ. ευρώ παγκοσμίως

xristiana

Δροσιστικό γλυκό με γιαούρτι

xristiana

Η δίαιτα του Ατλαντικού μπορεί να είναι εξίσου καλή με τη μεσογειακή και έχει περισσότερο ψωμί και ζυμαρικά

xristiana