ΚεντρικήΠεριβάλλον

Exxon Mobil: Ανακοινώθηκε το πετρελαϊκό deal της 20ετίας – Εξαγοράζει την Pioneer

11/10/2023

Την εξαγορά της Pioneer Natural Resources ανακοίνωσε και επισήμως η Exxon Mobil, η οποία ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο deal των τελευταίων τουλάχιστον δύο δεκαετιών.

Η εξαγορά, το ύψος της οποίας αγγίζει τα 59,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους αναλυτές, αντανακλά την πεποίθηση ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν το κύριο καύσιμου του ενεργειακού μίγματος για τις επόμενες 10ετίας, παρά την πρόθεση της διεθνούς κοινότητας να χτίσει ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις διοικήσεις των δύο εταιρειών, η Exxon πρόσφερε το αντίτιμο των 253 δολαρίων για κάθε μία μετοχή της Pioneer, κάτι που ισοδυναμεί με premium 16%. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Pioneer έκλεισε την Τρίτη στη Wall Street στην τιμή των 214 δολαρίων.

Το deal συνιστά τη μεγαλύτερη εταιρική εξαγορά παγκοσμίως για το 2023, αλλά και τη μεγαλύτερη επιχειρηματική κίνηση της Exxon από το 1999, όταν και απέκτησε τη Mobil Corp.

Η συγχώνευση Exxon Mobil – Pioneer Natural Resources θα φέρει στο ίδιο «στρατόπεδο» τους δύο μεγαλύτερους κατόχους του οικοπέδου Permian Basin σε Τέξας και Νέο Μεξικό, καθιστώντας την Exxon ως τον Νο.1 «παίχτη» στην αμερικανική αγορά παραγωγής πετρελαίου (1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως).

Η ολοκλήρωση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών αναμένεται στο α’ εξάμηνο του 2024, όπως διευκρινίζεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Αυτήν την στιγμή η αξία της Pioneer στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέρχεται σε 55 δισ. δολάρια, ενώ η αντίστοιχη της Exxon υπερβαίνει τα 440 δισ. δολάρια.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Προσοχή! Ανακαλείται αποξηραμένος βασιλικός λόγω… σέλινου (φώτο)

xristiana

Κολοκύθα: Φτιάξε σε 1 λεπτό μάσκα προσώπου για βαθιά απολέπιση!

xristiana

Webinar Τρίμηνα Κύησης Και Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα

xristiana