ΚεντρικήΟμορφιά

Τα «κύτταρα ζόμπι»: Ένα… θρίλερ με τους ενόχους για τη γήρανση του δέρματός μας!

27/10/2023

Εκθέτουμε το δέρμα μας στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς αντηλιακό, κάνουμε απολέπιση και παραλείπουμε να χρησιμοποιήσουμε μια κρέμα ενυδάτωσης αμέσως μετά, μας παίρνει ο ύπνος χωρίς το απαραίτητο ντεμακιγιάζ… Αυτά και άλλα πολλά συνηγορούν στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας μας, δημιουργώντας γερασμένα κύτταρα ή αλλιώς, κύτταρα ζόμπι! Πώς θα αντιστρέψουμε τα δεδομένα;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τι είναι τα γερασμένα κύτταρα;

Τα «κύτταρα ζόμπι» είναι κύτταρα που έχουν σταματήσει να διαιρούνται και δεν λειτουργούν πλέον σωστά. Ως ζωντανοί οργανισμοί, όμως, αντιστέκονται στον κυτταρικό θάνατο με αποτέλεσμα να μην απορρίπτονται φυσικά – γι’ αυτό και ονομάζονται «κύτταρα ζόμπι».

Τα γερασμένα κύτταρα συσσωρεύονται με την ηλικία και βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το σώμα μας και όχι μόνο στο δέρμα. Στην πραγματικότητα έχουν συνδεθεί με διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, αλλά τώρα θα εστιάσουμε στη γήρανση του δέρματος και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη νεανικότητα της επιδερμίδας μας, απομακρύνοντας τα «κύτταρα ζόμπι».

Τι κάνουν;

Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που οι περισσότερες από εμάς στοχεύουμε σε συστατικά που προάγουν την κυτταρική ανανέωση: Τα νεαρά κύτταρα αντανακλούν περισσότερο φως και οπωσδήποτε, λειτουργούν καλύτερα!

Η συσσώρευση γερασμένων ή «ζόμπι» κυττάρων στο δέρμα μας θα κάνει άμεσα την επιδερμίδα μας θαμπή, ξηρή και ταλαιπωρημένη – πράγμα που απευχόμαστε με την ψυχή μας!

Δεδομένου ότι τα γερασμένα κύτταρα έχουν μειωμένη κυτταρική ανανέωση, προκαλούν μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, καθώς και μειωμένη προστασία του δέρματος.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε ξηρότητα, λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ενώ κάνουν το δέρμα θαμπό και άτονο.

Επιπλέον, τα γερασμένα κύτταρα εκκρίνουν παράγοντες προ-γήρανσης, με ιδιότητες που επιβαρύνουν και τα υγιή γειτονικά κύτταρα, ώστε να γεράσουν επίσης!

Δηλαδή, τα γερασμένα κύτταρα διαφθείρουν τα υγιή κύτταρα γύρω τους, μετατρέποντάς τα σε «κύτταρα ζόμπι», με αποτέλεσμα ένα θρίλερ να εξελίσσεται στο δέρμα μας!

Και καθώς όλο και περισσότερα κύτταρα γερνούν, το δέρμα χάνει τη νεανικότητά του ακόμα πιο γρήγορα. Η συσσώρευση γερασμένων κυττάρων στο δέρμα οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος, ευθύνεται για τη μείωση του πάχους της επιδερμίδας και κάνει το δέρμα μας να χάνει την ελαστικότητα και τη δύναμή του.

Ποιες είναι οι αιτίες

Τα «κύτταρα ζόμπι» εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της φυσικής πορείας τής γήρανσης, αλλά όπως πολλά άλλα προβλήματα γήρανσης του δέρματος, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία. Ποιοι είναι αυτοί;

  • Έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία: Ένας από τους κυριότερους λόγους για την εμφάνιση γερασμένων κυττάρων στο δέρμα μας.
  • Περιβαλλοντικές επιθέσεις: Εκτός από τον ήλιο, οι ελεύθερες ρίζες, το κάπνισμα, η ρύπανση και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες επιτίθενται στο δέρμα προκαλώντας οξειδωτικό στρες και βλάβη του DNA. Αποτέλεσμα; Πρόωρη γήρανση.
  • Φλεγμονή: Οι φλεγμονές θεωρούνται υπαίτιες για πολλές ανωμαλίες του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης. Σε περίπτωση μάλιστα, που ταλαιπωρούμαστε από χρόνιες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως τη ροδόχρου ακμή, το έκζεμα ή και την ψωρίαση, ο κίνδυνος συσσώρευσης «κυττάρων ζόμπι» είναι μεγαλύτερος.

Πώς θα απαλλαγούμε από τα «κύτταρα ζόμπι»

Η καλύτερη θεραπεία, σε αυτήν την περίπτωση είναι η άμυνα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα γερασμένα κύτταρα επιβλαβή και δεν μετατρέπονται πάντα σε «κύτταρα ζόμπι».

Έρευνες αποδεικνύουν πως ορισμένα γερασμένα κύτταρα μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά, στην επούλωση κατεστραμμένων ιστών. Τα γερασμένα κύτταρα μπορεί να δράσουν βραχυπρόθεσμα ευεργετικά για το δέρμα μας, προσαρμόζοντας την πλαστικότητα των γειτονικών κυττάρων, αν και η παρατεταμένη παρουσία τους μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβής.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν, είναι να αναπτύξουμε στρατηγικές για την επιλεκτική εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων. Μπορεί η επιστήμη σε αυτό το σημείο να μην έχει να επιδείξει σπουδαία αποτελέσματα, αλλά εμείς μπορούμε να στοχεύσουμε στην εκκαθάριση αυτών των «κυττάρων ζόμπι» και να μειώσουμε τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης, αρχικά.

1. Προστασία από το οξειδωτικό στρες

Όπως ήδη αναφέραμε, το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση των «κυττάρων ζόμπι». Προστατεύοντας το δέρμα μας από τη δράση των ελευθέρων ριζών, μπορούμε να ανατρέψουμε τη διαδικασία.

Για να το πετύχουμε είναι σκόπιμο να αποφύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, να κόψουμε το κάπνισμα, να εφαρμόσουμε μια υγιεινή διατροφή και να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα τακτικής άσκησης.

Παράλληλα, προσφέροντας την απαραίτητη προστασία από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις, όπως οι ακτίνες UV και βάζοντας στη ρουτίνα τής ομορφιάς μας αντιοξειδωτικά στοιχεία, έχουμε κάνει ήδη το πρώτο βήμα!

2. Χρήση αντιοξειδωτικών

Εκτός από τα κλασικά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα μας από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, υπάρχουν μερικές ακόμα στοχευμένες ενώσεις, όπως η  φισετίνη και η κερσετίνη, με θετικά αποτελέσματα. Έχει αποδειχθεί μάλιστα, πως οι συγκεκριμένες ενώσεις εξαλείφουν επιλεκτικά τα γερασμένα κύτταρα in vitro και in vivo!

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ακόμα περισσότερο η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους. Είναι μια πολύ καλή ιδέα πάντως, να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας μας περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία και προϊόντα περιποίησης δέρματος με την παρουσία κερσετίνης.

3. Ενεργοποίηση της κυτταρικής λειτουργίας

Για να διασφαλίσουμε ότι τα κύτταρα του δέρματός μας έχουν την καλύτερη απόδοση, θα πρέπει να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα, ώστε τα νεότερα και υγιέστερα κύτταρα να έχουν τνο χώρο τους για να λάμψουν!

Τα συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της κυτταρικής ανανέωσης, όπως τα ρετινοειδή και εκείνα που βοηθούν στην εξάλειψη των νεκρών κυττάρων του δέρματος, όπως τα οξέα απολέπισης, θα καταφέρουν να μειώσουν και την ύπαρξη των «κυττάρων ζόμπι».

Ακόμα και εάν δεν έχουν την ικανότητα να τα εξολοθρεύσουν, θα κάνουν οπωσδήποτε το δέρμα μας πιο ανθεκτικό ενισχύοντας την παρουσία των νέων και υγιών κυττάρων, δηλαδή δέρμα πιο όμορφο και νεανικό!

Συμπέρασμα

Τα «κύτταρα ζόμπι» υπάρχουν, αλλά δεν είναι όλα κακά! Θυμίζουν κατά κάποιο τρόπο τα υγιή βακτήρια, τα οποία υποστηρίζουν το μικροβίωμα του δέρματός μας.

Τα γερασμένα κύτταρα μπορούν σίγουρα να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση του δέρματος, αλλά το να τα εξαλείψουμε δεν αποτελεί και την καλύτερη κίνηση.

Δημιουργώντας μια ισορροπία με στοιχεία και συνήθειες που υποστηρίζουν την παρουσία των νέων και υγιών κυττάρων, ακόμα και τα «κύτταρα ζόμπι» μπορούν να έρθουν σε ισορροπία!

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Είναι τώρα 2 συνάδελφοι σε ένα γραφείο

xristiana

Το μακιγιάζ που θα κάνεις κάθε μέρα το Καλοκαίρι και τα SOS μυστικά του!

xristiana

Ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις: Μπορεί η διατροφή να ανακουφίσει από τα συμπτώματα;

xristiana