ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΡΑΑΕΥ: Όλοι σχεδόν οι προμηθευτές «πέρασαν» τη Θετική Αναφορά για τον Αύγουστο

24/10/2023

Όλοι σχεδόν οι προμηθευτές ενέργειας «πέρασαν» τη λεγόμενη «Θετική Αναφορά» της ΡΑΑΕΥ για τον μήνα Αύγουστο. Ακόμη όμως και η μία περίπτωση που για τον συγκεκριμένο μήνα συγκαταλέγεται στη δεύτερη κατηγορία είτε έχει διακανονίσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της τηρώντας τους σχετικούς όρους είτε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της καλύπτεται από πρόσθετες εγγυήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΑΕΥ έχει υιοθετήσει το συγκεκριμένο μέτρο εστιάζοντας στην εκπλήρωση από τους προμηθευτές της υποχρέωσής τους προς απόδοση όλων των υποχρεώσεών τους (Ρυθμιζόμενες χρεώσεις καθώς και μη-Ρυθμιζόμενες χρεώσεις) προς τους Διαχειριστές.

Ως Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις νοούνται οι χρεώσεις που επιβάλλονται σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, το ύψος των οποίων έχει καθορισθεί νομοθετικά ή ρυθμιστικά, και προορίζονται για την κάλυψη υπέρτερων σκοπών δημοσίου συμφέροντος. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και οι Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ) καθώς και τα Ανταποδοτικά Τέλη υπέρ ΡΑΑΕΥ.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΡΑΑΕΥ, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι εν λόγω ρυθμιζόμενες χρεώσεις συνδέονται εγγενώς με το δημόσιο συμφέρον, όπως άλλωστε παγίως αναγνωρίζει η νομολογία, εξετάζει την προσήκουσα καταβολή τους σε συνεχή βάση. Κατά το παρελθόν, η Αρχή εκκίνησε διαδικασίες ακροάσεων και επιβολής κυρώσεων κατά των Διαχειριστών και των προμηθευτών που δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με το κείμενο πλαίσιο. Τα επιληφθέντα δικαστήρια, σε όλες τις περιπτώσεις, επιβεβαίωσαν το γεγονός της παράβασης του κανονιστικού-ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, επικυρώνοντας τη νομιμότητα των αποφάσεων της Αρχής.

Οι ειδικές συνθήκες

Όσον αφορά ωστόσο στην παρούσα συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από τη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών, η οποία έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στη ρευστότητα των προμηθευτών, η Αρχή, στη βάση της αρχής της αναλογικότητας, θεωρεί –υπό προϋποθέσεις– ως αναγκαίες και εύλογες τις εναλλακτικές προσεγγίσεις που έχουν υιοθετήσει οι Διαχειριστές και οι προμηθευτές. Συγκεκριμένα, λόγω των έκτακτων συνθηκών, η Αρχή αντιλαμβάνεται τη σκοπιμότητα διακανονισμού της καταβολής από μέρους των προμηθευτών των οφειλών τους ως προς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, εφόσον τηρείται η αρχή της ισότητας και δεν διακυβεύονται η ευστάθεια των σχετικών Λογαριασμών, η τελική αποπληρωμή των ποσών και η εξυπηρέτηση των σκοπών δημοσίου συμφέροντος. Ως εκ τούτου, όλως εξαιρετικώς, όπως σημειώνεται, η ΡΑΑΕΥ δεν αντιτάσσεται στους διακανονισμούς που συμφωνούνται σε διμερές επίπεδο (Διαχειριστές – Προμηθευτές) υπό την προϋπόθεση της παροχής των κατάλληλων εγγυήσεων για την εκπλήρωση των σχετικών υποχρεώσεων, έστω σε μεταγενέστερο χρόνο.

Όσον αφορά στην παρούσα Θετική Αναφορά, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που εστάλησαν στην Αρχή από τους Διαχειριστές αναφορικά με την καταβολή από τους προμηθευτές των Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, ΧΧΣ και ΧΧΔ (με την εξαίρεση προσώρας των ανταποδοτικών τελών υπέρ ΡΑΑΕΥ), καθώς και των μη-Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και την 31η Αυγούστου 2023.

Έτσι, η παρούσα Θετική Αναφορά περιλαμβάνει τους προμηθευτές που εξοφλούν (Α΄ Κατηγορία) ή διευθετούν προσηκόντως (Β΄ Κατηγορία) το σύνολο των Ρυθμιζόμενων και μη-Ρυθμιζόμενων υποχρεώσεών τους.

Πώς κατανέμονται οι προμηθευτές

Κατηγορία Α΄: Ενεργοί Προμηθευτές που καταβάλλουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους, σύμφωνα με το κανονιστικό – ρυθμιστικό πλαίσιο για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 31.08.2023 χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πληρωμές των ανταποδοτικών τελών της ΡΑΑΕΥ καθώς και τυχόν πληρωμές προς τους Διαχειριστές μετά την 31η Αυγούστου 2023:

-ΒI.ΕΝΕΡ Α.Ε.

-ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε.

-ΔΕΗ Α.Ε.

-ΖΕΝΙΘ Α.Ε.

– ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.

-ΘΩΜΑΣ ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ ΜΕΠΕ

-ΚΩΝΣΤ. Β. ΜΑΡΚΟΥ ΑΒΕΕ

-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε./PROTERGIA

-ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε.

-ELPEDISON Α.Ε.

-EUNICE TRADING A.E.

-VOLTON Α.Ε.

-WATT & VOLT A.E.

Κατηγορία Β΄: Ενεργοί Προμηθευτές που είτε έχουν διακανονίσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και τηρούν τους όρους διακανονισμού, είτε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους καλύπτεται από πρόσθετες εγγυήσεις:

-NRG SUPPLY AND TRADING S.Α

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Φλώρινας: Συγκέντρωση Τροφίμων Και Ειδών Πρώτης Ανάγκης

xristiana

Νέα Ζηλανδία: Αποφάσισε να φορολογήσει το… ρέψιμο των αγελάδων

xristiana

Ο NIVO & oι Goin’ Through σε μια μοναδική συναυλία

xristiana