ΚεντρικήΠεριβάλλον

Πώς το «δαχτυλίδι της φωτιάς» θα «σβήσει» 28.300 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας

15/10/2023

Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη ελεγχόμενη δοκιμασία για τον έλεγχο των έντονων διακυμάνσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναμένεται να βρεθούν αυτό το σαββατοκύριακο οι φορείς εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού δικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια της δακτυλιοειδούς έκλειψης ηλίου, γνωστής και ως «δαχτυλίδι της φωτιάς».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει για λίγο σήμερα, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 28.300 γιγαβάτ ηλιακής παραγωγής. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ένα στα εννέα σπίτια στις ΗΠΑ χωρίς φως για μικρό χρονικό διάστημα. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι καμία διαχειρίστρια δικτύου δεν αναμένει διακοπές ρεύματος και πολλές ενισχύουν την εφεδρική παροχή. Αλλά η έκλειψη θα δώσει πληροφορίες για τους πόρους που θα χρειαστούν ενόψει της ακόμη μεγαλύτερης έκλειψης ηλίου του επόμενου έτους, καθώς όλο και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εισέρχονται στο δίκτυο.

Η δακτυλιοειδής έκλειψη του Σαββάτου θα καταστήσει μη διαθέσιμη την περισσότερη, αλλά όχι όλη την ηλιακή παραγωγή, καθώς ο ήλιος δεν θα καλυφθεί πλήρως από το φεγγάρι. Η έκλειψη θα κινηθεί διαγώνια σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, από το Όρεγκον στο Τέξας, και θα επηρεάσει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας κατά μήκος όλης της διαδρομής. Ο αντίκτυπος θα κλιμακωθεί ανάλογα με τις ζώνες ώρας.

Για παράδειγμα στο δίκτυο της Καλιφόρνιας θα χαθούν έως και 14.500 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας, ενώ στο Τέξας περίπου 20 λεπτά αργότερα θα χαθούν περίπου 11.900 μεγαβάτ. Οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με την έκλειψη του 2017, ωστόσο τότε η παραγωγή ηλιακής ενέργειας ήταν σημαντική μικρότερη.

Η έκλειψη, που η αιχμή της θα διαρκέσει περίπου 5 λεπτά, θα μειώσει την ηλιακή παραγωγή κατά 65% έως 90% και σε Νεβάδα, Γιούτα, Αριζόνα, Κολοράντο και Νέο Μεξικό. Αυτό συνεπάγεται έως και 10.900 μεγαβάτ χαμένα σε σχέση με μια ηλιόλουστη μέρα.

Η φθινοπωρινή δακτυλιοειδής έκλειψη είναι μια δοκιμή ενόψει της ολικής έκλειψης που θα κρύψει εντελώς τον ήλιο τον προσεχή Απρίλιο, και πάλι με επίκεντρο στο Τέξας.

Παρόλο που αυτά τα γεγονότα είναι προβλέψιμα, οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε Καλιφόρνια και Τέξας πιθανώς θα αντιμετωπίσουν κάποια μεταβλητότητα στις τιμές.

Related posts

Σχεδόν 900 χιλ. στρέμματα έχει κάψει η φωτιά σε Έβρο και Πάρνηθα – Θλίψη προκαλούν οι εικόνες του δορυφόρου

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Φυσικό προβιοτικό με πορτοκάλι: Πώς θα το φτιάξετε (video)

xristiana