ΚεντρικήΟμορφιά

Μπορεί η έλλειψη πρωτεΐνης να προκαλέσει τριχόπτωση;

7/10/2023

Ενώ τα μαλλιά συχνά πέφτουν με τη φυσική διαδικασία γήρανσης, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι παράγοντες που παίζουν – μερικούς μπορείτε να ελέγξετε, άλλους όχι τόσο. Εδώ είναι ένας (ύπουλος) παράγοντας που σίγουρα πρέπει να λάβετε υπόψη.

Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών

Ένα κενό πρωτεΐνης στον οργανισμό σας μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, καθώς όταν δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα σας μπορεί να μπει σε ένα είδος κατάστασης πανικού – κρατώντας τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να πάρει για να διατηρήσει τα πιο ζωτικά όργανά σας σε λειτουργία, διατηρώντας παράλληλα άλλους πόρους.

Τα μαλλιά σας θα είναι από τα πρώτα που θα υποφέρουν επειδή δεν είναι μια βασική λειτουργία, επομένως οι πόροι σας πηγαίνουν αλλού. Για να μην αναφέρουμε, τα ίδια τα μαλλιά είναι φτιαγμένα από κερατίνη – η οποία είναι μια πρωτεΐνη από μόνη της.

Τώρα, οι ανάγκες σε πρωτεΐνη θα είναι διαφορετικές για κάθε άτομο. Δείτε τι γνωρίζουμε για την κατανάλωση πρωτεΐνης αυτή τη στιγμή:

Η ΣΗΠ είναι η ελάχιστη: Η ΣΗΠ σε πρωτεΐνη (0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα) είναι η απολύτως ελάχιστη ποσότητα που χρειάζεστε για να αποφύγετε μια ανισορροπία αζώτου. Για βέλτιστη υγεία, οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν 1,2 έως 2,0 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά ποικίλες και εξατομικευμένες: Η ακριβής ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεστε για να ευδοκιμήσετε εξαρτάται από το βάρος σας, το επίπεδο δραστηριότητας, τη γενετική και μια ποικιλία άλλων παραγόντων. Όσοι έχουν νεφρική βλάβη μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλότερης πρωτεΐνης.

Η ποιότητα της πρωτεΐνης είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα πρωτεΐνης: Είναι σημαντικό να λαμβάνετε λευκίνη στη διατροφή σας για βέλτιστη πρωτεϊνοσύνθεση. Οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν γενικά περισσότερη λευκίνη, αλλά οι φυτικές πηγές όπως οι φακές, οι σπόροι κάνναβης, τα φασόλια και οι σπόροι κολοκύθας μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη των στόχων λευκίνης για τους ανθρώπους με βάση τα φυτά.

Άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για υγιή μαλλιά

Η πρωτεΐνη δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που πρέπει να προσέχετε. Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι τα χαμηλά επίπεδα των παρακάτω μπορεί να συμβάλλουν στην αυξημένη τριχόπτωση:

Βιοτίνη

Σελήνιο

Λιπαρά οξέα

Ψευδάργυρος

Βιταμίνη D

Σίδερο

Τι να κάνετε για αυτό

Σκεφτείτε λοιπόν μια ισορροπημένη διατροφή. Ακούγεται απλό, αλλά είναι πραγματικά σημαντικό – όχι μόνο για τα μαλλιά σας αλλά και για τη συνολική υγεία σας.

Συνιστά να προσθέτετε μια ποικιλία τροφών στο πιάτο σας, συμπεριλαμβανομένων βασικών τροφών, όπως λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αυγά και άλλα ανεπεξέργαστα και φυσικά τρόφιμα.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε συμπληρώματα κολλαγόνου ή σκόνες πρωτεΐνης στη ρουτίνα σας για ακόμη περισσότερη υποστήριξη αμινοξέων.

Εάν ακολουθούσατε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και δεν έχετε δει ακόμα θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ανάπτυξη των μαλλιών (ή τη γενική υγεία, για αυτό το θέμα), επισκεφτείτε έναν δερματολόγο ή γενικό ιατρό, καθώς μπορεί να σας δώσει να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις.

Πηγή: https://www.allyou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Μνήμες Μικράς Ασίας 2022“

xristiana

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις Με Επίκεντρο Τη Θάλασσα Από Τον Δήμο Θερμαϊκού

xristiana

Άστατος καιρός – Πού θα σημειωθούν βροχές

xristiana