ΚεντρικήΠεριβάλλον

Δήμος Φυλής: Εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ άδεια αποθήκευσης ισχύος 240 MW

31/10/2023

Ηχηρό «παρών» στο χώρο των ΑΠΕ δίνει ο Δήμος Φυλής που τα τελευταία χρόνια μέσω μεθοδικών κινήσεων προωθεί την υλοποίηση έργων πράσινης ενέργειας, με τελικό στόχο την ενεργειακή αυτονομία όχι μόνο των δημοτικών υποδομών, αλλά και των δημοτών του.

Στο πλαίσιο αυτό μόλις πριν λίγες μέρες, εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ άδεια αποθήκευσης ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 240 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 240 MW.

Ειδικότερα, η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στην Αρχή τον Ιανουάριο του 2023 και σύμφωνα με την άδεια που χορηγήθηκε στις 24 Οκτωβρίου ο σταθμός με συσσωρρευτές προορίζεται για τη θέση «Μαντριά Σφέτσα» των Δημοτικών Ενοτήτων Ασπροπύργου, Φυλής των Δήμων Ασπροπύργου, Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 820 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 720 MWh.

Όσο για τη χρηματοδότηση αναμένεται να εξασφαλιστεί από τον Δήμο Φυλής μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Πρωτοπόρος στις ΑΠΕ

Το πλάνο δημιουργίας της μονάδας αποθήκευσης έρχεται ως επιστέγασμα και απαραίτητο συμπλήρωμα σειράς φωτοβολταικών έργων που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης ή ανάπτυξης από τον Δήμο Φυλής.

Και τούτο καθώς ο συγκεκριμένος Δήμος τα τελευταία χρόνια, υπό τη διοίκηση του επανεκλεγέντος Δημάρχου Χρήστου Παππού, έχει χαράξει μια στρατηγική σοβαρών επενδύσεων στο πεδίο της πράσινης ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης φωτοβολταικός σταθμός ισχύος 10,6 MW, σε χωματερή της περιοχής, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αρχικά θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου και περί των 2.000 ευάλωτων νοικοκυριών. Παράλληλα έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταικά σε σχολεία και δημοτικά κτίρια με το σύστημα net metering.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταικά έργα ισχύος 75,22 MW.

Πρόκειται συγκεκριμένα για:

  • Έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, στην θέση Κορορέμι, εγκατεστημένης ισχύος 58,21 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 45 MW και συνολικού προϋπολογισμού 46,44 εκατ. ευρώ.
  • Έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, στην θέση Ρέμα Φράγκου εγκατεστημένης ισχύος 17,01 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 12,5 MW και συνολικού προϋπολογισμού 13,57 εκατ. ευρώ,.

Οι δύο βεβαιώσεις παραγωγού χορηγήθηκαν από τη ΡΑΑΕΥ τον Νοέμβριο του 2022.

Όσον αφορά τον συνολικό προϋπολογισμό των δύο παραπάνω φωτοβολταικών projects και της μονάδας αποθήκευσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο επίπεδο των 186,6 εκατ. ευρώ. Για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης ο Δήμος Φυλής έχει δρομολογήσει κινήσεις τόσο προς το τραπεζικό σύστημα όσο και προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ακόμη, στα σκαριά βρίσκεται και η κατασκευή μονάδας βιοαερίου για παραγωγή ρεύματος και για τηλεθέρμανση.

Υπενθυμίζεται ότι προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτού του φιλόδοξου σχεδιασμού ο Δήμος Φυλής έχει συστήσει από ετών την ενεργειακή κοινότητα “Φαέθων”, με τη συμμετοχή του ίδιου και τριών ακόμη νομικών προσώπων του.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 9/3

xristiana

Ο γιγαντιαίος σεισμός στον Άρη που κράτησε 10 ώρες

xristiana