ΚεντρικήΚοινωνικά

Το πρώτο Διεθνές Συνέδριο για την κινεζική γλώσσα από το Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ

11/10/2023

Το πρώτο Διεθνές Συνέδριο για την κινεζική γλώσσα στη Ελλάδα και διεθνώς, διοργανώνει το Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Οκτώβρη 2023, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Το Συνέδριο, με τίτλο: «Η έρευνα για τη διδασκαλία και την επικοινωνία στην κινεζική γλώσσα πέρα από σύνορα: Προκλήσεις, Πρακτικές και Αφηγήσεις», αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ανάδειξης της έρευνας γύρω από την κινεζική γλώσσα στον ακαδημαϊκό χώρο. Στόχος είναι το Συνέδριο να καθιερωθεί ως θεσμός, με τη διοργάνωσή του κάθε δύο χρόνια, και με σκοπό να συνδεθεί η έρευνα και η διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας στην Ελλάδα με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι 34 εισηγητές/τριες εκτός από την Ελλάδα, προέρχονται από πολλές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ιταλία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Αλβανία, η Νέα Ζηλανδία κ.ά. Ανάμεσα στους εισηγητές είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής σε ζητήματα πολυγλωσσίας και γλωσσικής επαφής, Κοσμήτορας και Καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, LI Wei.

«Το ΑΠΘ φιλοδοξεί να γίνει ο πρωταγωνιστής στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη των σπουδών για την κινεζική γλώσσα στην Ελλάδα και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται συστηματικά, από το 2020, το Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ» δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, με αφορμή τη διοργάνωση του Συνεδρίου.

«Στην Ελλάδα η ακαδημαϊκή έρευνα για την κινεζική γλώσσα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ενώ σε διεθνές επίπεδο είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ξένες γλώσσες ενώ το ενδιαφέρον για αυτήν αυξάνεται συνεχώς» δήλωσε η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ρούλα Τσοκαλίδου.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι «Προκλήσεις και πρακτικές στη διδασκαλία της κινέζικης γλώσσας με επίκεντρο τα Ινστιτούτα Κομφούκιος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», «Πρόσφατες έρευνες για τη διδασκαλία της κινέζικης ως ξένης γλώσσας», «Η μετάφραση ως μέσα εκμάθησης της γλώσσας και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας» και «Εμπειρίες δασκάλων και μαθητών/τριών της κινέζικης γλώσσας στην Ελλάδα και της ελληνικής γλώσσας στην Κίνα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναδικό βιβλίο εισαγωγής στην κινεζική γλώσσα και πολιτισμό στην Ελλάδα είναι το βιβλίο που εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ το 2022, με τίτλο « Εισαγωγή στον Κόσμο της Κινέζικης Γλώσσας», και είναι το μόνο παγκοσμίως που περιλαμβάνει τρεις γλώσσες, την κινεζική, την ελληνική και την αγγλική.

Η είσοδος στο συνέδριο είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: https://thesstoday.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Παχυσαρκία: Ποιο στοιχείο της διατροφής είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους – Μελέτη αποκαλύπτει

xristiana

Sunburnt makeup: Κατακλύζει τον κόσμο του TikTok και θεωρείται top trend του καλοκαιριού!

xristiana