ΚεντρικήΥγεία

38% περισσότερες πλαστικές έκαναν οι Έλληνες το 2022

1/9/2023

Αύξηση 38% στις πλαστικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2022 στην Ελλάδα, έναντι 11,2% διεθνώς, κατέγραψε η τελευταία έρευνα της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS).

Συγκεκριμένα έγιναν 102.437 χειρουργικές επεμβάσεις, αυξημένες κατά 54,8% και 323.886 μη χειρουργικές παρεμβάσεις, αυξημένες κατά 33,3%.

Αντίστοιχα η διεθνής αύξηση στις χειρουργικές επεμβάσεις ήταν 16,7% και στις μη χειρουργικές επεμβάσεις 7,2%.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Πλαστικός Χειρουργός και Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της ISAPS δρ Παρασκευάς Κοντοές, με αφορμή την πραγματοποίηση στην Αθήνα, του Παγκόσμιου Συνεδρίου ISAPS Olympiad Athens World Congress 2023.

Ο κ. Κοντοές, απέδωσε την αύξηση αυτή «στην ανάκαμψη από την πανδημία, καθώς τα έτη 2020 και 2021 χαρακτηρίστηκαν από πολλούς περιορισμούς και περίπλοκες διαδικασίες στην ιατρική, που έδρασαν ανασταλτικά στην πραγματοποίηση πλαστικών επεμβάσεων σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η λιποαναρρόφηση ήταν η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα το 2022, ξεπερνώντας την βλεφαροπλαστική το 2021, με 14.822 επεμβάσεις και αύξηση της τάξης του 58,6%. Πραγματοποιήθηκαν 49.532 επεμβάσεις στο πρόσωπο και την κεφαλή, ακολουθούμενες από 29.548 σε σώμα και άκρα και 23.357 στο στήθος.

Παγκοσμίως, η λιποαναρρόφηση ήταν η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση το 2022 όπως και το 2021, με περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια επεμβάσεις και αύξηση 21,1%.

Οι πέντε κορυφαίες χειρουργικές επεμβάσεις ήταν η λιποαναρρόφηση, η αυξητική στήθους, η βλεφαροπλαστική, η κοιλιοπλαστική και η ανόρθωση στήθους, που αντικαθιστά τη ρινοπλαστική ανάμεσα στις πέντε πρώτες.

Μη χειρουργικές παρεμβάσεις

Οι πιο δημοφιλείς μη χειρουργικές επεμβάσεις στην Ελλάδα είναι το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, η βοτουλινική τοξίνη και η αποτρίχωση με Laser, όπως και παγκοσμίως, αν και η βοτουλινική τοξίνη έρχεται πρώτη, ακολουθούμενη από το υαλουρονικό οξύ στα παγκόσμια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά Κοντοέ και τον κ. Απόστολο Μανδρέκα, Συμπρόεδρο του Συνεδρίου και Εθνικό Γραμματέα της ISAPS στην Ελλάδα, «οι ασθενείς στην Ελλάδα φαίνεται να προτιμούν τις μη χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτό συμβαίνει ενδεχομένως γιατί η εμπειρία μας δείχνει ότι η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα ασθενούς υπαγορεύει, ως πρώτο βήμα για τη διόρθωση των συμπτωμάτων γήρανσης, πιο ελαφριές παρεμβάσεις από πιο περίπλοκες. Οφείλεται επίσης στη γενική αντίληψη που επικρατεί στο κοινό, πως η πρόληψη και η καθυστέρηση των συμπτωμάτων γήρανσης ξεκινάει από τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στα γενικά αποτελέσματα της έρευνας η βοτουλινική τοξίνη έρχεται πρώτη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ασθενών παγκοσμίως».

Ο συντάκτης της παγκόσμιας έρευνας Dr  Gianluca Campiglio, πλαστικός χειρουργός στην Ιταλία, σχολιάζοντας τα παγκόσμια αποτελέσματα, ανέφερε ότι «Παρά τις προφανείς πολιτισμικές και κοινωνικές διαφορές, που κάνουν ορισμένες διαδικασίες πιο δημοφιλείς από χώρα σε χώρα, η έρευνα έδειξε μια σημαντική παγκόσμια αύξηση σε όλες τις χειρουργικές και μη χειρουργικές επεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης του σώματος. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση μασκών για ένα μεγάλο μέρος του 2022, καθώς και στους περιορισμούς λόγω της πανδημίας».

Το 85,7% του συνόλου των αισθητικών επεμβάσεων αφορούν γυναίκες, αν και οι επεμβάσεις στους άνδρες αυξάνονται κατά 18%. Ο Dr Campiglio επισήμανε πως «Η ζήτηση για χειρουργική μείωση του ανδρικού μαστού, για παράδειγμα, είναι όλο και πιο συχνή παγκοσμίως».

Οι πλαστικές επεμβάσεις διεθνώς

Την πρωτιά σε αριθμό πλαστικών παρεμβάσεων διατήρησαν για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ με πάνω από 7,4 εκατομμύρια επεμβάσεις (το 22% του συνόλου), ενώ ακολουθεί η Βραζιλία (8,9%) που είναι πρώτη στις χειρουργικές επεμβάσεις και η Ιαπωνία (7,3%).

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση στον συνολικό αριθμό επεμβάσεων, ενώ βρίσκεται μεταξύ των 10 πρώτων σε μη χειρουργικές επεμβάσεις με χρήση βοτουλινικής τοξίνης, ενέσιμου υαλουρονικού οξέως, αποτρίχωσης με Laser και χημικού πίλινγκ. Ο αριθμός των πλαστικών χειρουργών στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 400.

Στην Ελλάδα, το 53,7% των επεμβάσεων/παρεμβάσεων/θεραπειών γίνονται στις εγκαταστάσεις των ιδιωτικών ιατρείων και το 42,7% σε νοσοκομεία. Περίπου το 9% των ασθενών στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από τις ΗΠΑ, την Αλβανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ασφάλεια των ασθενών

Αναφερόμενη στην ασφάλεια των ασθενών, η Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας δρ Lina Triana επεσήμανε ότι «Ως χειρουργοί της ISAPS, επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε την αριστεία στην αισθητική αγωγή παγκοσμίως για την ασφάλεια των ασθενών μας σε περιόδους που οι ιατρικές διαδικασίες στο εξωτερικό γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς και οι οδηγίες κανονισμών και ασφάλειας διαφέρουν σημαντικά από τόπο σε τόπο».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι τα 4 βασικά κομμάτια της ασφάλειας των ασθενών περιλαμβάνουν:
1. Την επιλογή ενός πιστοποιημένου και κατάλληλα εκπαιδευμένου γιατρού.
2. Την έρευνα του ασθενούς, ώστε να βρει τον καταρτισμένο ειδικό στον οποίο θα απευθυνθεί.
3. Την επιλογή πιστοποιημένων ιατρείων, στα οποία θα διενεργηθούν οι επεμβάσεις.
4. Την ένδειξη της επέμβασης για τον κάθε ασθενή.

Το συνέδριο ISAPS Olympiad Athens World Congress 2023 που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συγκεντρώνει περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες πλαστικούς χειρουργούς από 90 χώρες με σκοπό να συζητήσουν τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, καινοτομίες και τεχνικές για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών στην αισθητική πλαστική χειρουργική.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Φωταγωγείται το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Κ. Πλατεία Πτολεμαΐδας

xristiana

“Γλυκές Μέρες” Από Τον ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ

xristiana

Η ΕΟΔΥΑ Συμμετέχει Στη Δράση «Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς»

xristiana