ΚεντρικήΥγεία

Τα 3 πρωινά που σας παχαίνουν και κάνουν κακό στην υγεία σας

14/9/2023

Οι διαιτολόγοι συνιστούν ότι δεν πρέπει ποτέ να τρώτε αυτά τα τρία πρωινά. Σχεδόν πάντα οδηγούν σε αύξηση βάρους!

Το πρωινό αναφέρεται συχνά ως το «πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας» επειδή ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας, αναπληρώνει τα επίπεδα ενέργειας και παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά που μας βοηθούν να αποδίδουμε όσο το δυνατόν καλύτερα όλο το πρωί.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι επιλογές πρωινού ίδιες. Υπάρχουν πρωινά, που αν και είναι δελεαστικά και νόστιμα, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αύξηση βάρους.

Ποια είναι τα 3 πρωινά που πρέπει να αποφεύγετε, όχι μόνον όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά και γενικά για την υγεία σας.

Τι ώρα πρέπει να τρώτε το πρωινό σας για να προλάβετε τον διαβήτη

Τα 3 πρωινά που παχαίνουν

  1. Δημητριακά
  2. Πλιγούρι βρώμης
  3. Αρτοσκευάσματα

1. Δημητριακά

Τα δημητριακά είναι μια συχνή επιλογή πρωινού για πολλούς λόγω της ευκολίας που έχουν στην προετοιμασία και της μεγάλης ποικιλίας γεύσεων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε τον τύπο των δημητριακών που καταναλώνετε, καθώς τα δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση βάρους.

Τα δημητριακά περιέχουν συχνά υψηλές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων, που αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και έπειτα πέφτουν απότομα αφήνοντας σας με το αίσθημα της πείνας και την επιθυμία για περισσότερες τροφές με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η υπερβολική κατανάλωση δημητριακών με ζάχαρη μπορεί να συμβάλει σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, οδηγώντας τελικά σε αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Πώς επηρεάζουν την υγεία σας: Εκτός από τα αρκετά γραμμάρια ζάχαρης που έχουν τα δημητριακά, κάποια είναι γεμάτα με τεχνητές βαφές τροφίμων που επιδρούν αρνητικά στην υγεία του εντέρου, τη διάθεση και μπορεί ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

2. Πλιγούρι βρόμης

Το πλιγούρι βρόμης θεωρείται συχνά ως μια πιο υγιεινή επιλογή πρωινού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και της δυνατότητας να προσφέρει κορεσμό.

Ωστόσο, ο τρόπος που παρασκευάζεται το πλιγούρι βρόμης και οι τα toppings που προστίθενται μπορεί να αυξήσουν το βάρος. Η απλή βρόμη είναι μια θρεπτική επιλογή, αλλά όταν είναι γεμάτη με υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης, σιρόπια ή γαρνιτούρες με πολλές θερμίδες, όπως ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, τότε είναι ένα γεύμα πλούσιο σε θερμίδες.

Πώς επηρεάζει την υγεία σας: Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν πολλά φυσικά σάκχαρα και περιέχουν πολλές θερμίδες. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον πολλοί προσθέτουν καστανή ζάχαρη, που μπορεί να φαίνεται ως μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τη λευκή ζάχαρη, αλλά εξακολουθεί να είναι πηγή πρόσθετης ζάχαρης και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

3. Αρτοσκευάσματα

Τα προϊόντα αρτοποιίας όπως τα κέικ και τα κρουασάν είναι δημοφιλή είδη πρωινού, αλλά γεμάτα με ανθυγιεινά λιπαρά, σάκχαρα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Αυτά τα προϊόντα οδηγούν σε αύξηση βάρους όταν καταναλώνονται τακτικά στο πρωινό. Ο συνδυασμός συστατικών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλής θρεπτικής αξίας σε πολλά είδη αρτοποιίας προκαλεί απότομη άνοδο και πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένη επιθυμία και υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς επηρεάζουν την υγεία σας: Αν και δελεαστικά, τα προϊόντα αρτοποιίας περιέχουν τρανς λιπαρά και σάκχαρα. Αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και λιπαρές εναποθέσεις στις αρτηρίες σας, οδηγώντας σε καρδιακές παθήσεις.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το 3o Thessaloniki Tango Party Στηρίζει Τη Συζωή

xristiana

Θέσεις και προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. επί των δύο Σχεδίων ΚΥΑ που αφορούν στην εφαρμογή του Πιλοτικού Προγράμματος ‘Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία’

xristiana

Ατέλειες; Εξάλειψέ τες με την θαυματουργή δράση της Νιασιναμίδης!

xristiana