ΚεντρικήΥγεία

Πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να πάει ένας ηλικιωμένος σε έναν οίκο ευγηρίας;

29/9/2023

Πολλές οικογένειες φτάνουν στο δίλημμα για το πότε πρέπει να πάρουν την απόφαση της μεταφοράς ενός αγαπημένου τους προσώπου σε έναν οίκο ευγηρίας. Η λήψη αυτής της απόφασης είναι αρκετά δύσκολη και ειδικά όταν υπάρχει  συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα από όλα τα μέλη της οικογένειας. Καθώς ο πληθυσμός μας γερνά, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα στην διαχείριση και φροντίδα ενός ηλικιωμένου ατόμου. Τα περισσότερα ζευγάρια, λόγω των πολλών υποχρεώσεων, αδυνατούν να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους αγαπημένους τους ανθρώπους. Από την άλλη, η επιλογή του κατάλληλου οίκου ευγηρίας περιλαμβάνει την αξιολόγηση πολλών παραγόντων, που κυμαίνονται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου έως τις δυνατότητες φροντίδας της οικογένειας. Παρακάτω θα δούμε μερικούς από αυτούς:

1. Υγεία και ιατρικά ζητήματα: Το πρώτο και κύριο μέλημα πρέπει πάντα να είναι η υγεία και η ευημερία του ατόμου. Εάν κάποιος έχει προχωρημένες ιατρικές παθήσεις ή χρειάζεται συνεχή ιατρική παρακολούθηση, μπορεί να είναι καιρός για περισσότερη φροντίδα που πολλές φορές μπορεί να είναι και για αρκετές ώρες της ημέρας. Οι χρόνιες παθήσεις, οι συχνές νοσηλείες ή η εμφάνιση σοβαρής άνοιας είναι ξεκάθαροι λόγοι για να μεταφερθεί ένας ηλικιωμένος σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων https://www.agstylianos.gr/με εξειδικευμένες εγκαταστάσεις και παροχές φροντίδας.

2. Καθημερινές δραστηριότητες: Όταν ένας ηλικιωμένος δεν μπορεί πλέον να χειριστεί τις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής χωρίς βοήθεια, όπως το να κάνει μπάνιο, να ντυθεί, να κάνει χρήση τουαλέτας, να τραφεί ή ακόμα και να μετακινηθεί, τότε αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να μετακινηθεί σε έναν φιλόξενο οίκο ευγηρίαςπου θα έχει την απαραίτητη φροντίδαμε ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύει να πέσει ή να τραυματιστεί. Σε έναν οίκο ευγηρίας μπορεί να επωφεληθεί από την 24/7 φροντίδα που παρέχεται σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες. Τα άτομα με προβλήματα μνήμης ή άλλες μορφές άνοιας συχνά περιπλανιούνται, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την κατάσταση της υγείας και της ίδιας τους της ζωής.

3. Καθημερινή φροντίδα: Η οικογενειακή φροντίδα είναι σημαντική και παρέχεται από τα μέλη της οικογενείας σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, τόσο σωματική όσο και συναισθηματική. Εάν τα μέλη της οικογένειας ζουν μακριά ή έχουν δεσμεύσεις όπως δουλειές και μικρά παιδιά, η τακτική φροντίδα ή ακόμη και η παρακολούθηση μπορεί να είναι δύσκολη. Οι οίκοι ευγηρίας αποτελούν την ιδανική λύση όπου επαγγελματίες φροντιστές και γιατροί μπορούν να επιβλέπουν τους ηλικιωμένους όλη την μέρα .

5. Κοινωνική απομόνωση: Η γήρανση μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε απομόνωση, ειδικά εάν υπάρχουν προβλήματα κινητικότητας ή εάν έχουν πεθάνει συνομήλικοι και φίλοι. Ένας οίκος ευγηρίας μπορεί να παρέχει όχι μόνο ιατρική περίθαλψη αλλά και ένα καινούργιο περιβάλλον όπου οι ηλικιωμένοι μπορούν να κοινωνικοποιηθούν και να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες.

6. Οικονομικά ζητήματα: Η φροντίδα κατ’ οίκον ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να φαίνεται σαν την καλύτερη λύση, αλλά όταν λαμβάνετε υπόψη τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο σπίτι, τον ιατρικό εξοπλισμό και τις πιθανές υπηρεσίες φροντίδας που πρέπει να παρέχετε, το κόστος φροντίδας μπορεί να αυξηθεί. Πολλές οικογένειες διαπιστώνουν ότι, μακροπρόθεσμα, έναςοίκος ευγηρίας μπορεί να είναι μια πιο οικονομική επιλογή, ειδικά όταν παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα.

7. Ιατρικός εξοπλισμός και θεραπεία: Εάν το άτομο χρειάζεται συγκεκριμένο ιατρικό εξοπλισμό ή χρειάζεται τακτικές θεραπείες όπως αιμοκάθαρση, φροντίδα τραυμάτων ή φυσικοθεραπεία, ένα γηροκομείο μπορεί να είναι το καλύτερο μέρος επειδή παρέχει επαγγελματική φροντίδα και ανέσεις.

9. Ποιότητα Ζωής: Μερικές φορές, η επιλογή εξαρτάται από την ποιότητα ζωής. Εάν η παραμονή στο σπίτι σημαίνει ότι ο ηλικιωμένος πρέπει να παραμείνει κλινήρης ή σε απομόνωση, ένας οίκος ευγηρίας μπορεί να προσφέρει θεραπεία, δραστηριότητες και ένα επίπεδο κοινωνικής δέσμευσης που μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί στο σπίτι.

10. Απαίτηση εξειδικευμένης φροντίδας: Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η προχωρημένη νόσος του Πάρκινσον, τα σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια ή η νόσος του Αλτσχάιμερ στο τελευταίο στάδιο, απαιτούν ειδική φροντίδα. Οι οίκοι ευγηρίας έχουν συχνά εκπαιδευμένο προσωπικό που κατανοεί αυτές τις συνθήκες και μπορεί να παρέχει την ανάλογη  φροντίδα που απαιτείται.

Related posts

Διαμαρτυρία στις 31 Αυγούστου στο υπ. Υγείας για τις νέες περικοπές στις θεραπείες

xristiana

Κώστας Σκρέκας: «Μια από τις φθηνότερες τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη πετύχαμε και τον Ιανουάριο» (πίνακας)

xristiana

ΕΑΟΜ-ΑμεΑ: Η χρηματοδότηση από το στοίχημα, ανάσα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

xristiana