ΚεντρικήΥγεία

Οστεοαρθρίτιδα: 8 τροφές που πρέπει να τρώτε και 3 που πρέπει να αποφεύγετε

14/9/2023

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και αναπτύσσεται όταν ο χόνδρος στις αρθρώσεις διασπάται με την πάροδο του χρόνου. Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, αλλά οι άνθρωποι συχνά την παρατηρούν στα γόνατα, τα χέρια, τους γοφούς ή τη σπονδυλική στήλη.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να περιλαμβάνουν στη διατροφή τους τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα και ποιες πρέπει να αποφεύγουν και μάθετε επίσης μερικούς συχνούς μύθους για τα τρόφιμα σχετικά με την αρθρίτιδα.

Πώς μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην οστεοαρθρίτιδα;

Δεν είναι δυνατόν συγκεκριμένες τροφές ή συμπληρώματα διατροφής να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα, αλλά, σύμφωνα με το Arthritis Foundation, ορισμένες δίαιτες μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Κι αυτό γιατί ορισμένες τροφές έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων, ενώ άλλες μπορεί να τα ενισχύσουν.

Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της οστεοαρθρίτιδας με τους εξής τρόπους:

Μειώνει τη φλεγμονή και προλαμβάνει τη βλάβη

Μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή θα δώσει στο σώμα τα εργαλεία που χρειάζεται για να αποτρέψει περαιτέρω βλάβη στις αρθρώσεις, κάτι που είναι απαραίτητο για άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Ορισμένες τροφές είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, άρα μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα. Η κατανάλωση αρκετών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C και Ε, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης στις αρθρώσεις.

Ρίχνει τη χοληστερόλη

Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και η μείωσή της μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας. Με τη σωστή διατροφή, οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν γρήγορα τα επίπεδα χοληστερόλης τους.

Διατηρεί ένα υγιές βάρος

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις και τα υπερβολικά αποθέματα λίπους στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω φλεγμονή. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να είναι δύσκολη για μερικούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους που έχουν μια ιατρική πάθηση που μειώνει την κινητικότητά τους, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Ένας γιατρός ή διαιτολόγος μπορεί να παρέχει συμβουλές.

8 τροφές που πρέπει να τρώτε για την οστεοαρθρίτιδα

Η συμπερίληψη συγκεκριμένων τροφών στη διατροφή μπορεί να ενισχύσει τα οστά, τους μύες και τις αρθρώσεις και να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τις φλεγμονές και τις ασθένειες.

Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα μπορούν να δοκιμάσουν να προσθέσουν τις ακόλουθες 8 τροφές στη διατροφή τους για να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους:

  1. Λιπαρά ψάρια
  2. Έλαια
  3. Γαλακτοκομικά
  4. Φυλλώδη λαχανικά
  5. Μπρόκολο
  6. Πράσινο τσάι
  7. Σκόρδο
  8. Ξηροί καρποί

1. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν πολλά υγιεινά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επομένως μπορεί να ωφελήσουν άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα θα πρέπει να επιδιώκουν να τρώνε τουλάχιστον μία μερίδα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Στα λιπαρά ψάρια περιλαμβάνονται:

  • σαρδέλες
  • σκουμπρί
  • σολομός
  • φρέσκος τόνος

Όσοι δεν τρώνε ψάρι μπορούν να πάρουν συμπληρώματα που περιέχουν ωμέγα-3, όπως ιχθυέλαιο ή λιναρόσπορο. Άλλες πηγές ωμέγα-3 περιλαμβάνουν σπόρους chia, λάδι λιναρόσπορου και καρύδια. Αυτές οι τροφές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

2. Έλαια

Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, ορισμένα άλλα έλαια μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει υψηλά επίπεδα ελαιοκανθάλης, η οποία μπορεί να έχει παρόμοιες ιδιότητες με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Τα έλαια από αβοκάντο και το καρθαμέλαιο είναι υγιεινές επιλογές και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

3. Γαλακτοκομικά

Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά αυξάνουν την αντοχή των οστών, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τα επώδυνα συμπτώματα.

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν επίσης πρωτεΐνες που μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση των μυών. Τα άτομα που στοχεύουν να διαχειριστούν το βάρος τους μπορούν να επιλέξουν προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

4. Φυλλώδη λαχανικά

Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη D, φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν το στρες. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη μόλυνση.

Στα σκούρα φυλλώδη πράσινα περιλαμβάνονται:

  • σπανάκι
  • λάχανο
  • σέσκουλο
  • χόρτα

5. Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει μια ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Αυτό το λαχανικό είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Κ και C, καθώς και σε ασβέστιο που ενισχύει τα οστά.

6. Πράσινο τσάι

Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να επιβραδύνουν τον ρυθμό βλάβης του χόνδρου. Το πράσινο τσάι περιέχει υψηλά επίπεδα πολυφαινολών.

7. Σκόρδο

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια ένωση που ονομάζεται διαλλυλοδισουλφίδιο και υπάρχει στο σκόρδο μπορεί να δράσει ενάντια στα ένζυμα του σώματος που καταστρέφουν τον χόνδρο.

8. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι καλοί για την καρδιά και περιέχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμίνης Ε και φυτικών ινών. Περιέχουν επίσης άλφα λινολενικό οξύ, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τρεις τύποι τροφών που πρέπει να αποφύγετε όταν έχετε οστεοαρθρίτιδα και γιατί

Όταν κάποιος ζει με οστεοαρθρίτιδα, το σώμα του βρίσκεται σε φλεγμονώδη κατάσταση. Ενώ τα τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα, ορισμένα τρόφιμα περιέχουν ουσίες που συμβάλλουν ενεργά στη φλεγμονή. Είναι καλύτερο να αποφύγετε ή να περιορίσετε αυτές τις διατροφικές επιλογές.

Τα είδη τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε είναι αυτά που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  1. Ζάχαρη
  2. Κορεσμένα λιπαρά
  3. Επεξεργασμένους υδατάνθρακες

1. Ζάχαρη

Τα επεξεργασμένα σάκχαρα μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση κυτοκινών, οι οποίες δρουν ως φλεγμονώδεις αγγελιοφόροι στο σώμα. Τα σάκχαρα που προσθέτουν οι κατασκευαστές στα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, το γλυκό τσάι, οι αρωματισμένοι καφέδες και ορισμένοι τυποποιημένοι χυμοί φρούτων, είναι πιο πιθανό να επιδεινώσουν τις φλεγμονώδεις καταστάσεις.

2. Κορεσμένα λιπαρά

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως η πίτσα και το κόκκινο κρέας, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στον λιπώδη ιστό. Εκτός από τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και άλλων καταστάσεων, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή της αρθρίτιδας.

3. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, το λευκό ρύζι και τα πατατάκια, τροφοδοτούν την παραγωγή τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης, που μπορούν να διεγείρουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Cat eye: Οι νέοι τρόποι να υιοθετήσεις το μεγαλύτερο trend της Άνοιξης

xristiana

8ος Φιλανθρωπικός Αγώνας Βουνού ‘Αυτισμός-Ελπίδα’

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana