ΚεντρικήΥγεία

Βιταμίνες C και E: Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν και γιατί

13/9/2023

Μελέτη επιστημόνων στη Σουηδία διαπίστωσε ότι οι συγκεκριμένες βιταμίνες διεγείρουν τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στους καρκινικούς όγκους.

Οι όγκοι χρησιμοποιούν τα νέα αγγεία για να τροφοδοτούνται με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσονται και εξαπλώνονται στο σώμα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο ομάδες ποντικιών. Όσα ανήκαν στη μία ομάδα, έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα των τρωκτικών, ενώ στα ποντίκια της δεύτερης ομάδας εμφυτεύθηκαν ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα.

Οι επιστήμονες προσέθεταν στο νερό των ζώων βιταμίνες C, Ε και n-ακετυλοκυστεΐνη. Ο οργανισμός των ποντικιών παράγει βιταμίνη C, ενώ προσλαμβάνει τις άλλες δύο μόνο μέσω της τροφής.

Οι ερευνητές χορηγούσαν στα ζώα αυξημένες δόσεις των βιταμινών αυτών. Όπως εξήγησε ο επιβλέπων ερευνητής Δρ. Martin Bergö, καθηγητής Μοριακής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, ισοδύναμες με «αυτές που προσλαμβάνει ένα άτομο το οποίο τρώει υγιεινά, μετά παίρνει συμπληρώματα και στη συνέχεια πίνει ένα smoothie με τζίντζερ».

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερες βιταμίνες κατανάλωναν τα ποντίκια, τόσο ταχύτερη ήταν η ανάπτυξη νέων αγγείων μέσα στους όγκους τους. Αυτό παρατηρήθηκε και στις δύο ομάδες των ποντικιών.

Η αυξημένη ανάπτυξη νέων αγγείων οδηγεί στην εξάπλωση του καρκίνου, δήλωσε ο Dr. Bergö. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αποκλειστούν αυτές οι βιταμίνες από την ημερήσια διατροφή.

«Εάν αφαιρέσετε τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες από τη διατροφή σας, θα αρρωστήσετε για άλλους λόγους, όπως η ανεπάρκεια βιταμινών. Κάτι τέτοιο επίσης επηρεάζει τον καρκίνο», προειδοποίησε. «Το θέμα είναι να μην λαμβάνει κάποιος μέσω των συμπληρωμάτων, περισσότερες βιταμίνες απ’ όσες χρειάζεται ο οργανισμός του».

Αν και η έρευνα αφορούσε τον καρκίνο του πνεύμονα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για άλλες μορφές της νόσου, με τις οποίες οι όγκοι του πνεύμονα έχουν κοινούς μοριακούς μηχανισμούς.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ο πιο εύκολος τρόπος για να κάνουμε smokey eyes σε 1′

xristiana

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ένας στους πέντε μαθητές Λυκείου ατμίζει – «Πρωταθλήτριες» τα κορίτσια

xristiana

Οδηγάρα

xristiana