ΚεντρικήΥγεία

Αυξάνονται οι διαγνώσεις καρκίνου στους κάτω των 50: Σε ποια ηλικία να ξεκινήσετε τον έλεγχο

26/8/2023

Οι ερευνητές εξέτασαν το εθνικό μητρώο καρκίνου των ΗΠΑ και τα δεδομένα από το 2010 έως το 2019 και ανακάλυψαν ότι ενώ οι διαγνώσεις καρκίνου του μαστού ήταν οι μεγαλύτερες σε αριθμό, οι καρκίνοι του γαστρεντερικού είχαν τα ταχύτερα αυξανόμενα ποσοστά εμφάνισης μεταξύ όλων των καρκίνων πρώιμης έναρξης.

Αυτοί οι καρκίνοι επηρεάζουν μια ποικιλία συστημάτων οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του παχέος εντέρου ή/και του ορθού, του παγκρέατος, του κεφαλιού και του λαιμού, των νεφρών και των αναπαραγωγικών οργάνων.

Παχυσαρκία και περιβάλλον οι λόγοι για την αύξηση στις διαγνώσεις καρκίνου

Ο Δρ. Bernard Fuemmeler, αναπληρωτής διευθυντής στην επιστήμη του πληθυσμού στο VCU Massey Cancer Center στο Ρίτσμοντ, είπε ότι οι αυξήσεις στις διαγνώσεις καρκίνου πιθανώς δεν σχετίζονται με γενετικά πρότυπα.

«Τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας προκαλούν ανησυχία τόσο για τον καρκίνο του μαστού όσο και για τους καρκίνους του γαστρεντερικού, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ανησυχούμε επίσης για τις περιβαλλοντικές τοξίνες στο καθημερινό μας περιβάλλον», δήλωσε ο Δρ. Fuemmeler.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση των καρκίνων πρώιμης έναρξης πιθανότατα σχετίζεται με την αυξανόμενη συχνότητα της παχυσαρκίας καθώς και με αλλαγές στην περιβαλλοντική έκθεση, όπως ο καπνός και η βενζίνη, τα πρότυπα ύπνου και η σωματική δραστηριότητα.

Ο Δρ. Fuemmeler συνέστησε στους ανθρώπους να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, το κάπνισμα και να αυξήσουν τη σωματική άσκηση για την καταπολέμηση της αύξησης των καρκίνων.

«Αν πλησιάζεις τα 40, ήρθε η ώρα να αρχίσεις να ενηλικιώνεσαι. Πρέπει να αρχίσεις να μιλάς με τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης δύο φορές το χρόνο, αν είναι δυνατόν», τόνισε ο ειδικός.

Το εμβόλιο HPV είναι ένα άλλο εργαλείο για την προστασία των παιδιών από καρκίνους που σχετίζονται με τον ιό αργότερα στη ζωή τους.

Πηγή https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

VentureGarden: Δωρεάν πρόγραμμα επιχειρηματικότητας (Αθήνα & Θεσσαλονίκη)

xristiana

Γρίπη: Οι συστάσεις των ειδικών για τον εμβολιασμό των εγκύων

xristiana

Κλιματική αλλαγή: Φόρος στα… cheeseburgers για να σωθεί ο πλανήτης

xristiana