ΚεντρικήΥγεία

Μελαγχολείτε και το καλοκαίρι; 4 tips για μεγαλύτερη ευτυχία κόντρα στη στεναχώρια

13/7/2023

Δεν είναι λίγοι όσοι αισθάνονται στεναχωρημένοι και μελαγχολικοί το καλοκαίρι παρά το άπλετο φως, τις διακοπές και τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο για φίλους και οικογένεια. Κάποιες φορές χρειάζεται λίγη παραπάνω προσπάθεια, αναφέρει η Lina Begdache, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σπουδών Υγείας και Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο Binghamton του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευσή της, υπάρχουν τρόποι για να νιώσουμε περισσότερη χαρά και τα παρακάτω tips μπορούν να συμβάλουν προς την επίτευξη αυτού του στόχου:

1. Θετικές σκέψεις

«Με τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, όσο περισσότερο καλλιεργούνται αρνητικές σκέψεις, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κακής διάθεσης και αισθημάτων δυστυχίας. Τα καλά νέα είναι ότι ο εγκέφαλος επιδέχεται ρύθμιση, έχει δηλαδή πλαστικότητα. Οι άνθρωποι μπορούν να εξασθενίσουν την αρνητική “συνδεσμολογία” του κάνοντας θετικές σκέψεις» δήλωσε η Δρ Begdache.

Οι πρωτοπόροι ερευνητές της θετικής ψυχολογίας έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν θετικές σκέψεις συνηθίζουν να αξιολογούν τις αγχωτικές καταστάσεις ως λιγότερο απειλητικές, σύμφωνα με την καθηγήτρια. Επιπλέον, μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα διάφορες καταστάσεις συγκριτικά με τους απαισιόδοξους και είναι πιο ευτυχισμένοι.

2. Υγιεινή διατροφή

Ο τρόπος ζωής διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ψυχική διάθεση. Η διακύμανση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει στο αίσθημα που περιγράφει ο όρος “hangry”, ένας συνδυασμός των λέξεων hunger (πείνα) και angry (θυμωμένος) που περιγράφει την κακή διάθεση και ευερεθιστότητα ως συνέπεια της πείνας. Υγιεινά διατροφικά μοτίβα όπως η μεσογειακή διατροφή έχουν αφθονία σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις χημικές ουσίες που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, ανέφερε η Δρ Begdache.

3. Ποιοτικός ύπνος

Μια υγιής ρουτίνα ύπνου μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να παράγει σε σταθερή βάση τις χημικές ουσίες που απαιτούνται για τη διατήρηση μιας θετικής διάθεσης.

4. Ευγνωμοσύνη, ευνσυναίσθηση, ενσυνειδητότητα

«Υπάρχει ισχυρός συσχετισμός μεταξύ της ευγνωμοσύνης και της ευτυχίας» σχολιάζει από την πλευρά της η Jennifer Wegmann, λέκτορας Σπουδών Υγείας και Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο Binghamton. Όπως εξηγεί, η πρακτική της ευγνωμοσύνης περιέχει δύο βήματα: κατά πρώτον, απαιτεί τη «μείωση των ταχυτήτων» ώστε το άτομο να νιώσει το παρόν και να συνειδητοποιήσει τι είναι σωστό στη ζωή του. Έπειτα, θα πρέπει να εντοπίσει την πηγή της καλοσύνης.

Λέγοντας «ευχαριστώ» και κρατώντας σημειώσεις δίκην ημερολογίου ή μέσα από εφαρμογές υπενθυμίσεων, μπορεί καθένας να «θυμάται» να είναι ευγνώμων για κάθε ημέρα.

Πέραν της ευγνωμοσύνης, η Wegmann προτείνει ακόμα:

  • την οικοδόμηση υποστηρικτικών και υγιών σχέσεων που προάγουν επίσης την ευτυχία, θέτοντας υγιή ατομικά όρια, με σεβασμό παράλληλα για τα όρια του άλλου
  • την εφαρμογή της ευνσυνειδητότητας, της ικανότητας δηλαδή να βιώνει κανείς το «τώρα» και να μην αφήνει τον αυτόματο πιλότο να στερεί τις όμορφες στιγμές που προσφέρει η ζωή καθημερινά. Η αρχή μπορεί να γίνει με μικρά βήματα, με τη σύνδεση με το παρόν να διαρκεί πέντε λεπτά κάθε φορά και σταδιακά να αυξάνει. Στο διάστημα αυτό, η ειδικός προτείνει την αποσύνδεση από την τεχνολογία (π.χ. απενεργοποίηση smartphone) και επικέντρωση στην αναπνοή.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Παρέμβαση για τα διόδια της Αττικής Οδού στη Βουλή

xristiana

Η τακτική λήψη ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

xristiana

Πώς μπορούμε να δούμε τις γόνιμες ημέρες με υπερηχογράφημα; (vid)

xristiana